EVENIMENT
Războiul KRONOSPAN – STRADĂ: Procesele intentate opozanţilor au fost înregistrate oficial la instanţe
Procesele intentate de Kronospan şi Kronochem unora dintre opozanţii care s-au manifestat împotriva companiei au fost înregistrate oficial în portalul instanţelor de judecată din România. Astfel, informaţia prezentată în exclusivitate de Alba24 conform căreia companiile Kronospan şţi Kronochem au depus acţiuni în instanţă împotriva a cinci dintre opozanţi este de luni oficială. Pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţiile Civilă III, Civilă IV şi Civilă V au fost înregistrate cinci dosare, fără însă să existe informaţii privind cauzele sau termenele stabilite.
Cei cinci opozanţi împotriva cărora Kronospan şi Kronochem, în calitate de reclemanţi, au deschis acţiune civile în răspundere delictuală sunt:
1. Voic Daniel Nicolae – Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, dosar nr. 6032/3/2015
2. Haţeg Ana – Tribunalul Bucureşti, Secţia a III-a civilă, dosar nr. 6034/3/2015
3. Căldare Ioan – Tribunalul Bucureşti, Sectia a V-a civilă, dosar nr. 6035/3/2015
4. Hudrea Cătălin Răzvan – Tribunalul Bucureşti, Sectia a IV-a civilă, dosar nr. 6036/3/2015
5. Oneţ Cristian – Tribunalul Bucureşti, Sectia a III-a civilă, dosar nr. 6037/3/2015.
Reamintim că săptămâna trecută Alba24.ro a publicat în exclusivitate informaţia potrivit căreia cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese în instanţă. La acea dată informaţia nu a fost crezută de cei nominalizaţi ca fiind vizaţi de acţiunea în instanţă a companiei.
Pe surse, reporterii Alba24.ro au aflat la acea dată că persoanele chemate în judecată de Kronospan şi Kronochem sunt Daniel Nicolae Voic, Ioan Căldare, Cătălin Răzvan Hudrea, Ana Haţegan şi Cristian Oneţ.
Tuturor acestora, cele două companii, prin casa de avocatură care le reprezintă, le solicită „încetarea faptelor ilicite” din acţiunile lor fapte care ar determina „încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor”, precum și „interzicerea pentru viitor a săvârșirii acestor fapte de către pârât”. De asemenea, li se solicită plata către reclamante a sumei de 1 leu, cu titlu de daune morale dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulație, a hotărârii ce urmează a fi pronunțată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia.
Pentru doi dintre cei chemaţi în judecată, respectiv Ana Haţegan şi Ioan Căldare, Kronospan şi Kronochem le solicită, fiecăruia, şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 lei.
Directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, a confirmat pentru Alba24.ro faptul că Kronospan şi Kronochem au deschis acţiuni în instanţă la Tribunalul Bucureşti – Secţia Civilă pentru cinci persoane, însă nu a dorit să ofere mai multe informaţii.
Adrian Băcilă anunţase încă de acum două săptămâni, în emisiunea „Testul de sinceritate” de la Alba24, că reprezentanţii Kronospan intenţionează să deschidă acţiuni civile în instanţă unora dintre opozanţi care prin manifestările lor ar fi prejudiciat imaginea companiei.
VEZI Emisiunea Testul de sinceritate începând cu minutul 86:
Una dintre persoanele chemate în judecată de Kronospan și Kronochem, Cristian Oneț, a transmis următoarele precizări:
”Odată cu menționarea numelui meu pe lista celor (care probabil vor fi) ”incriminați” de Kronospan, am considerat că e firesc să vă transmit spre publicare și punctul meu de vedere legat de acest proces civil ce va urma (sau nu).
Tehnicile evidente de intimidare și chiar de atac direct la persoană, folosite de compania poluatoare la adresa noastră, a celor implicați mai mult sau mai puțin în proteste, sunt cel puțin amuzante dacă nu chiar ridicole, mai ales dacă ne raportăm la felul cum ar trebui să arate o relație profesionistă cu publicul larg, fie el și un public revoltat.
Problema cea mai mare în acest caz e legată de atacul furibund asupra unui drept constituțional de bază, acela la liberă exprimare. Într-o societate democratică cu instrumente moderne de comunicare online, informația circulă iar oamenii își exprimă păreri de tot felul. Când ajungi însă să fii dat în judecată pentru ce-ai afirmat pe facebook, adică pentru faptul că ai criticat și ai acuzat o corporație că poluează și afectează grav mediul în care trăim cu toții, atunci dânșii au o gravă problemă de percepție asupra drepturilor elementare ale omului.
Părerea mea personală și concluzia trasă în acest moment este că prin astfel de acțiuni, compania de fapt se autoincriminează, iar toți ceilalți, care preiau această informație cu obiectivitate, vor fi și mai solidari cu noi și cu lupta noastră dusă împotriva poluării, a minciunii și a corupției. Solidaritatea și voluntariatul sunt elementele cheie principale ale unei lupte inegale între oamenii simpli și corporații, care prin activitatea lor pot afecta grav sănătatea oamenilor și calitatea mediului înconjurător.
Evident că noi, oamenii care ne dorim să respirăm un aer curat și să trăim într-un mediu sănătos, nu ne speriem de aceste amenințări cu procese, ci vom continua să ne implicăm voluntar, ca și până acum, în lupta pentru respectarea drepturilor noastre constituționale”, a transmis Cristian Oneţ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
marcel
joi, 26.02.2015 at 14:29
dupa ce ca ne otravesc aerul si apa, ne distrug padurile, ne mai si dau si in judecata pt. ca ne cerem dreptul la viata….frumos, am ajuns ca pe vremea lui Horea, Closca si Crisan….tot iobagi am ramas in tara noastra…