Actualitate
RCA 2017: Transportatorii cer Guvernului prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor pentru asigurările auto obligatorii, cu şase luni
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA, în condițiile în care peste două săptămâni expiră termenul pentru această măsură.
Cer Executivului “să emită, în cel mai scurt timp, o Hotărâre de Guvern” în acest sens, având în vedere că “o nouă lege RCA nu este încă în vigoare”, potrivit unui comunicat de presă făcut public vineri, de patronatele din transporturi.
“Avansul din perioada 2014 – 2016, când tarifele RCA au crescut cu 500% în cazul firmelor de transport rutier, deși daunalitatea a urcat doar cu 10%, ne-a arătat că piața asigurărilor RCA este complet neconcurențială”, reamintesc transportatorii.
De asemenea, aceştia precizează că “o nouă lege RCA ar trebui să aducă ordine pe această piață, să stabilească un tarif de referință și să nu mai permită derapaje din partea firmelor de asigurări ca în trecut”.
Noua lege RCA se află încă pe circuitul de avizare, iar perioada de plafonare se încheie în 18 mai, astfel încât patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului, Parlamentului, ASF și Consiliului Concurenței măsuri urgente pentru continuarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA pentru încă 6 luni.
“Reamintim că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, mai precizează reprezentanţii patronatelor în transporturi.
Din 18 noiembrie, prin hotărâre de Guvern, au fost aplicate tarife maxime pentru asigurarea obligatorie civilă auto. Acestea se vor aplica până în 18 mai 2017. Societățile de asigurare care practică asigurarea RCA au fost nevoite să respecte tarifele maximale prevăzute de stat, o situaţie unică în Europa. Contextul a fost dat atât de solicitările societăţilor de transporturi, care au organizat proteste, reclamând tarifele imense, cât şi de scăderea concurenţei, prin retragerea de pe piaţă a unor firme de asigurări, cum sunt Astra sau Carpatica Asig.
Vezi şi Din această lună, TARIFELE RCA ar putea creşte. Unii şoferi vor scoate mai mulţi bani din buzunar
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News