Administrație
REACŢIE: Primăria explică de ce au costat sensurile giratorii din Alba Iulia peste 130.800 de euro
În spiritul transparenţei în comunicare, dar mai mult decât atât, „pentru a răspunde la acuzele injuste aduse de unii politicieni”, Primăria Alba Iulia face public desfăşurătorul etapizat al lucrărilor la sensurile giratorii amenajate pe raza municipiului Alba Iulia. Instituţia publică prezintă detaliat modul în care s-au realizat aceste investiţii, procedura de achiziţie şi costurile aferente.
Comunicatul emis joi de instituţia publică vine ca o reacţie la atacurile liberalului Florin Roman care, recent, a pus în dezbatere pe site-urile de socializare subiectul costurilor inexplicabile ale sensurilor giratorii aflate în curs de amenajare în oraş. Roman a lansat albaiulienilor întrebarea „De ce credeți ca la Alba Iulia construcția unui sens giratoriu costa 60.000 de euro?”, menţionând că în opinia sa aceste investiţii sunt „o risipă a banului public”. Primăria Alba Iulia a făcut public următorul comunicat:
„Amenajarea mai multor intersecţii de străzi în municipiul Alba Iulia a făcut obiectul unui studiu de fezabilitate elaborat de către S.C. Birou de Proiectare 3G Alba Iulia în anul 2010 şi care presupune reamenajarea cu sensuri giratorii a 11 intersecţii principale din oraş după cum urmează:
- Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Vasile Goldiş;
- Interesecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Cloşca;
- Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Toporaşilor;
- Intersecţie Bulevardul Republicii cu strada Gheorghe Şincai;
-
Intresecţie strada Henri Coandă cu Strada Vasile Alecsandri;
-
Intersecţie strada Doinei cu Calea Moţilor;
-
Intersecţie Calea Moţilor cu Bulevardul Horea;
-
Intersecţie Calea Moţilor cu Bulevardul Revoluţiei 1989;
- Intersecţie Bulevardul Încoronării cu Bulevardul Ferdinand;
-
Intersecţie Bulevardul Încoronării cu strada Octavian Goga;
- Intersecţie strada Tudor Vladimirescu cu strada Livezii.
Dintre aceste 11 intersecţii au fost amenajate, în funcţie de valoarea fondurilor bugetare alocate, în anul 2011, doar 4 intersecţii, după cum urmează:
-
Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Toporaşilor;
-
Intresecţie strada Henri Coandă cu Strada Vasile Alecsandri;
-
Intersecţie strada Doinei cu Calea Moţilor;
-
Intersecţie Calea Moţilor cu Bulevardul Horea.
Valoarea lucrărilor necesare reamenajării celor 4 intersecţii mai sus amintite a fost estimată de către elaboratorul Studiului de fezabilitate prin devizul general în conformitate cu prevederile HG 28/2008 şi au fost în sumă de 722.181,0 lei (fără TVA). În valoarea estimată a acestor lucrări este cuprinsă şi valoarea necesară elaborării documentaţiei tehnice – fază Proiect Tehnic + Caiete de Sarcini şi detalii de execuţie în sumă de 52.510,0 lei lei aferentă celor 4 obiective de investiţii.
Pe obiective valorile estimate au fost următoarele:
-
Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Toporaşilor – 203.065 lei din care servicii de proiectare 13.359,0 lei
- Intresecţie strada Henri Coandă cu Strada Vasile Alecsandri – 105.391,0 lei din care servicii de proiectare 12.355 lei
-
Intersecţie strada Doinei cu Calea Moţilor- – 169.513,0 lei din care servicii de proiectare 13.014 lei
-
Intersecţie Calea Moţilor cu Bulevardul Horea – 244.212,0 lei din care servicii de proiectare 13.782,0 lei
Pentru realizarea acestor lucrări Primăria municipiului Alba Iulia a organizat o procedură de cerere de oferte care a fost publicată în SEAP 22.11.2010 la care au participat 2 ofertanţi.
După finalizarea procedurii de licitaţie s-a încheiat contractul de lucrări cu S.C. ELIS PAVAJE S.R.L. DIN ALBA IULIA la o valoare de 626.187,97 lei , respectiv 145.719,99 EURO din care servicii de proiectare suma de 49.795,91 lei şi o durată de realizare de 4 luni calendaristice.
Lucrările la cele 4 intersecţii au fost finalizate la o valoare totală de 562.313,01 lei, respectiv 130.855,67 EURO din care costul serviciilor de proiectare în valoare de 49.795,91 lei, iar pe obiective astfel:
- Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Toporaşilor – 169.121,36 lei, respectiv 39.356,18 EURO
- Intersecţie strada Henri Coandă cu Strada Vasile Alecsandri – 62.911,35 lei 14.640,08 EURO
- Intersecţie strada Doinei cu Calea Moţilor- – 79.363,33 lei, respectiv 18.468,61EURO
- Intersecţie Calea Moţilor cu Bulevardul Horea – 201.121,06 lei, respectiv 46.802,82 EURO .
Lucrările de amenajare a unui sens giratoriu presupune pe lângă amenajarea propriu zisa a sensului giratoriu şi a altor lucrări conexe, respectiv lucrări de marcaje rutiere şi de semnalizare specială, lucrări de semaforizare (Intersecţie Bulevardul Revoluţiei cu strada Toporaşilor), lucrări de modificare a geometriei intersecţiilor (realizare fundaţii drum în de zonele amenajare a noilor insule de dirijare, rebordurări insule, lucrări de asfaltare a zonelor afectate, lucrări de drenare ape pluviale, montare guri de scurgere guri scurgere ape pluviale) etc. Toate aceste lucrări înseamnă costuri care măresc valoarea de amenajare a unei intersecţii printr-un sens giratoriu.
Orice persoana interesată şi bine intenţionată poate constata din procedura alăturată că preţul execuţiei nu a atins nici măcar valoarea licitaţiei şi este mai mic faţă de valoarea estimată şi bugetată pentru această lucrare ceea ce duce în derizoriu acuzele unor presupuse afaceri dubioase între angajaţi ai primăriei şi firmele care au participat şi au câştigat contractul de execuţie. Toţi indicatorii acestei proceduri dovedesc pentru oricine încearcă să înşele opinia publică, acurateţea şi modul categoric în care s-a desfăşurat. În concluzie, toate afirmaţiile apărute în presa locală şi atribuite unor politicieni liberali sunt calomnioase şi rău intenţionate”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
detalii
joi, 09.02.2012 at 18:05
cunosc stilul primariei alba iulia ( este prea des folosit) de a supraevalua lucrarile in faza premergatoare licitatiei la sume astronomice iar ofertantul ofera un pret redus fata de supraevaluare. In felul acesta autoritatile se justifica prin asazise „economii” cind de faptul totul este o inselatorie pusa la cale din timp. TOATE licitatiile primariei sint facute pe acest calapod. DNA ar trebui sa se „bage” si in afacerea murdare a sensurilor giratorii si in aranjamentele de licitatii
tempera
joi, 09.02.2012 at 22:55
Cunosti termenul de licitatie? De SEAP ai auzit? Stii care este procedura? De contestatii ai auzit? Stii unde se solutioneaza? Daca da, care-i logica ta?
Ismil
vineri, 10.02.2012 at 09:30
Logica: – se ******* banii cu galeata „MADE IN ROMANIA”
michelangelo
vineri, 10.02.2012 at 09:05
pai de ce au mai trebuit cheltuiti bani pe semaforizarea intersectiei toporasilor cu revolutiei cand semafoarele erau deja montate și functionau. de ce a mai fost necesara aceasta investitie? poate ne explica primaria in alta interventie transparenta!