Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Recalculare PENSII: Câte pensii vor fi mărite, care este vârsta limită și model de calcul


Publicat

Recalcularea pensiilor este așteptată de milioane de români. Alții vor să știe care sunt condițiile de ieșire la pensie și la ce vârstă.

Detalii de ultimă oră a dat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

Potrivit acestuia, la baza modului de calcul din noua lege a pensiilor se află numărul total de puncte pe care l-a cumulat persoana de-a lungul întregii activități și stagiul de cotizare realizat.

Cum se va face recalcularea pensiilor

Se schimbă modul de calcul.

”Acele sporuri care nu au avut până acum caracter permanent și nu au fost luate în calcul în actuala legislație, vor fi luate în calcul la viitorul act normativ.

Citește și RECALCULAREA PENSIEI: Cine poate cere majorarea veniturilor din pensii. Ce prevede legea

Mă refer în principal la acordul global, care a fost principala formă de retribuire înainte de 1989 și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent – ore suplimentare, premii, prime anuale și toate celelalte sporuri la care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, dar în acest moment nu sunt luate în calcul la pensie”, a declarat președintele CNPP pentru Antena3.

Recalcularea va viza toți pensionarii aflați în plată, însă nu va fi un procent fix de creștere pentru toți beneficiarii.

Cât vor crește pensile și pentru cine

Unii beneficiari vor avea pensiile mărite, însă alții vor rămâne la același nivel.

”Vor crește doar anumite pensii pentru cei care s-au pensionat într-o perioadă de timp diferită, având alt stagiu de cotizare, mai mic decât alți beneficiari care au ieșit în perioade mai avantajoase.

Numai în acele cazuri vor fi creșteri ale cuantumului de pensii”, a mai spus Baciu.

Cum se va schimba legea pensiilor. Pensionare la 70 de ani pentru bărbați și femei, recalculări și bani strict după contribuție

Din datele studiate de CNPP, pentru cei care vor avea pensii mărite, creșterea va fi între câțiva lei și până la 100-250 de lei.

”Din calculele pe care le-am făcut noi, un procent de peste 50% din pensiile aflate în plată vor crește. Celelate sunt plafonate, dar nu vreau să dau niște cifre eronate”, a precizat președintele CNPP.

Vârsta de pensionare

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Baciu spune că în viitoarea lege ar putea fi egalizate vârstele de pensionare

”Este o tendință a tuturor statelor UE de a crește vârsta de pensionare, datorită creșterii speranței de viață. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei. Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a menționat președintele CNPP.

Când începe recalcularea pensiilor

Recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem, potrivit sursei citate.

Este vorba despre cazurile în care, în interiorul aceluiași număr de puncte, sunt cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment.

”Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor”, a spus Baciu.

În ceea ce privește indexarea, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii.

”Avem diverse scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care noi le punem pe masa factorilor decidenți, astfel încât să ia decizia cea mai bună”, a precizat președintele CNPP.

Întrebat când începe recalcularea, dacă dosarele de pensii vor fi digitalizate la finalul anului viitor, Baciu a spus:

”Sunt două procese care merg paralel. O dată este acest proces tehnic, pe care îl vedeți, care în mare presupune digitalizarea, dar se face practic și reverificarea dosarelor pentru a vedea dacă au fost corect întocmite.

În momentul în care vom avea gata aceste dosare se poate spune că se poate face recalcularea în baza unui nou act normativ la care, în momentul de față, lucrează specialiști de la Ministerul Muncii și de la Casa de Pensii”.

Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie (acum de 1.100 lei) și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Ca referință, valoarea punctului de pensie este 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

Din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată avocatnet.ro.

Anterior, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

La rândul lui, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită anterior.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.

Situații de recalculare a pensiilor

Potrivit legii, „pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu)”.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum.

Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime.

De asemenea, pensiile anticipate și cele anticipate parțiale fără diminuare din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Pensie anticipată

Viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

surse: antena3.ro, avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șofer din Alba implicat în ACCIDENT rutier la Sibiu. O persoană rănită

Publicat

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut miercuri seara la Sibiu. O persoană a fost rănită.

Potrivit IPJ Sibiu, accidentul s-a petrecut la intersecția Calea Șurii Mici cu DN 7H.

Un autoturism condus dinspre Calea Șurii Mici de către un bărbat în vârstă de 47 de ani, din județul Alba a intrat în coliziune cu un microbuz transport persoane condus pe DN 7H spre A1 de către un bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Vâlcea.

În microbuz se aflau 7 pasageri, unul dintre aceștia, un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Vâlcea, fiind rănit și transportat la spital, conștient.

Polițiștii rutieri desfășoară cercetări în vederea stabilirii cauzei exacte care a dus la producerea accidentului.

Din datele ISU Sibiu, au fost acordate îngrijiri medicale și unei adolescente de 16 ani, care a suferit atac de panică. Aceasta nu a fost transportată la spital.

Șoferul autoturismului este din Alba Iulia, potrivit unor surse.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Parada Fanfarei din Petrești, alături de Ordinul Scutierilor de Mulbach și de Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, la Sebeș

Publicat

Cu ocazia Zilei Naționale, în municipiul Sebeș a avut loc miercuri, începând cu ora 17:00, parada Fanfarei din Petrești alături de Ordinul Scutierilor de Mulbach și de Grupul vocal „Felician Fărcașiu”.

Evenimentul s-a desfășurat pe traseul centrul vechi – Parcul Tineretului din Sebeș.

Reamintim că de Ziua Națională a României, parada Fanfarei din Petrești a avut loc și la Petrești și în cartierul M. Kogălniceanu, începând de la ora 15:00, respectiv 16:00.

Programul de 1 Decembrie a mai cuprins o expoziție documentară și expoziții de carte.

De asemenea, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm au avut program cu publicul, în intervalul orar 10.00 – 16.00, accesul vizitatorilor fiind gratuit, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi elevi din clasa a V-a a unei școli din Alba Iulia au înființat o revistă și un site, în doar câteva zile

Publicat

Doi elevi din clasa a V-a, de la Școla Generală ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, au înființat o revistă a clasei, apoi un site. Totul în minivacanța de 1 Decembrie. 

Revista se numește pauzamare.ro și conține articole despre diferite subiecte de interes pentru copii.

”Suntem Alan și Alex, elevi în clasa a V-a C la Școala Generală Vasile Goldiș din Alba Iulia. Suntem doi băieți obișnuiți, avem pasiuni și preocupări diferite, dar cu o mare dorință de a realiza lucruri frumoase.

Ce ne-a determinat să facem o revistă a clasei, iar mai apoi un site?

În urmă cu o lună am primit un proiect la limba și literatura română ce consta în realizarea unei broșuri sau reviste în care să includem un text literar, unul non literar și o legendă despre o plantă. Amândoi am realizat câte o revistă pe care ne-am prezentat-o unul altuia, fiind foarte încântați de rezultat” au scris cei dou băieți pe siteul lor.

De ce au ales titlul Pauza Mare?

”Care este momentul preferat al oricărui elev, la școală? Pauza mare. Este cea mai lungă dintre recreații, în care se întâmplă cele mai multe aventuri, discuții, jocuri distractive sau întâmplări poznașe.

Exact ce găsiți în revista și pe pagina noastră: subiecte interesante și idei amuzante pentru a le citi și discuta în… Pauza Mare!” au adăugat aceștia.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Jandarmii clujeni au defilat de Ziua Națională, ca niște soldați neinstruiți. Jandarmeria își cere scuze

Publicat

Jandarmii clujeni au defilat nesincronizat, miercuri, la manifestările din Cluj-Napoca, prilejuite de Ziua Naţională a României. Aceștia au fost filmați dând din mâini în contratimp. 

Nu s-au pregătit, iar conducerea instituţiei pe care o reprezintă îşi cere scuze şi promite că vor fi făcute verificări, potrivit Cluj24.ro.

„Jandarmeria isi cere public scuze pentru modul în care s-a prezentat plutonul de defilare la ceremonia organizată în municipiului Cluj Napoca astăzi.

Ziua Națională este un moment important pe care-l tratăm cu seriozitate și solemnitatea cuvenită, iar astfel de momente, care denotă lipsa de pregătire, sunt de neacceptat.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate