Connect with us
Publicitate

Actualitate

Recorduri de temperatură pe timp de iarnă doborâte în Europa. În ce an a fost cea mai caldă lună ianuarie din ultimii 40 de ani

Publicat

Temperaturile din luna ianuarie au urcat la niveluri record istorice în mai multe țări din Europa, scrie BBC. Recordurile naționale au fost doborâte în opt țări, iar cele regionale în alte trei.

La Varșovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C – cu peste 10°C peste medie.

Vezi și Când se schimbă VREMEA. Condiții meteo în regiuni din țară până în 15 ianuarie. Prognoza ANM pe 2 săptămâni, actualizată

Vremea blândă din Europa vine în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morți.

Ninsori abundente și ploaie înghețată au fost prognozate pentru părți din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice și tornade sunt așteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas și Louisiana.

Dar pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă pentru multe locuri la început de an.

Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca și Belarus au depășit recordurile naționale.

În Germania, Franța și Ucraina au fost doborâte recordurile stațiunilor.

Temperatura înregistrată la Varșovia la 1 ianuarie a fost cu 4C mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar în Belarus, recordul a fost de 16,4C, cu aproximativ 4,5C peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricții privind utilizarea apei.

Cu doar câteva zile înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franța și Spania au declarat 2022 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată.

În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepția lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie a căzut zăpadă în mari părți ale țării, deși acum condițiile sunt mai blânde și mai umede.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om.

Cu toate acestea, astfel de evenimente de iarnă nu au același impact uman ca valurile de căldură din timpul verii, care pot avea ca rezultat un număr mare de decese.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1C în medie de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Recorduri de temperatură înregistrate în ultimele zile în România

Ziua de 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 staţii meteo din ţară. Severe Weather Alert – România, a publicat o hartă cu temperaturile înregistrate la 17 stații meteo din țară în data de de 2 ianuarie 2023  pe baza unor date publicate de  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura cea mai ridicată a fost înregistrată în localitatea Pătârlagele din județul Buzău, unde s-au înregistrat 21,3 grade Celsius.

Temperaturi ridicate s-au înregistrat și la Sinaia la 1500 metri și la Bâlea lac.

Temperatură record în România. În ce an a fost cea mai caldă luna ianuarie

În ultimii 40 de ani s-au înregistrat, însă, cele mai multe temperaturi maxime absolute pentru ianuarie la noi în țară, cu valori între 18 și 22 de grade.

Cea mai caldă lună ianuarie până acum în România a fost în 2007, cu o temperatură medie lunară de 3°C și cu o abatere de 5,1°C față de media perioadei de referință 1981 – 2010 scrie meteoradar.ro.

Și ziua de 2 ianuarie aduce temperaturi cu mult peste medie în toată țară, iar zilele următoarea vremea va rămâne mai caldă decât în mod normal. Sfârșitul de săptămână va aduce, însă, o scădere bruscă a temperaturilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate