Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Rectorul Universității din Alba Iulia, Daniel Breaz, delegații cu soția în Cuba, Vietnam sau Maroc. ”Clarificările” UAB

Publicat

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, și-a luat soția, cadru didactic în cadrul instituției, în mai multe deplasări în străinătate în țări precum Cuba, Iordania, Vietnam, Maroc sau Kazahstan.

Redacția noastră a fost sesizată cu privire la acest aspect, iar acest lucru ne-a determinat să solicităm clarificări din partea universității, pe care le prezentăm mai jos.

Teodora Odett Breaz a ocupat în calitate de suplinitor un post de conferențiar, care presupunea, potrivit metodologiei universității că trebuie să dețină o diplomă de doctor.

Potrivit informațiilor Alba24, în posesia diplomei a intrat ulterior ocupării postului.

Rectorul Daniel Breaz a evitat să răspundă clar întrebărilor publicației Alba24. A spus însă că de când a preluat instituția, aceasta a făcut progrese în privința studenților străini aduși și că în aceste deplasări a fost nevoit uneori să scoată bani din buzunar. 

Și Universitatea a răspuns formal unei solicitări de informații publice, fără să ofere informații despre costuri, despre componența delegațiilor, scopul deplasărilor și rezultatele obținute. 

Breaz este și om politic: a fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, senator PSD iar în prezent este membru al PNL Alba, unde a ajuns după un scurt ocol în partidul format de Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu (ApP). 

Daniel și Teodora Odett Breaz au mers împreună în mai multe deplasări, în ultimii doi ani. Imagini din aceste delegații au fost făcute publice pe conturile lor de Facebook sau chiar pe cele ale Universității.

Asfel, vorbim despre deplasări în Cipru – iunie 2021, Cottbus Germania – decembrie 2021, Kazahstan – noiembrie 2021, Cuba – februarie 2022, Iordania – mai 2022, Vietnam – octombrie 2022 și Maroc – noiembrie 2022.

Informațiile despre costuri, componența delegațiilor și rezultatele deplasărilor, secrete

Spre exemplu, la Hanoi, delegația a participat, potrivit informațiilor postate de Daniel Breaz pe Facebook, la cea de-a doua parte a târgului educațional internațional ,,Vietnam Education Fair”.

Reprezentanții Universității ”1 Decembrie 1918” nu au dorit însă să ofere informații oficiale despre rezultatele acestei deplasări.

O altă deplasare a fost organizată în Maroc, la târgul educațional internațional ,,Morroco Fairs 2022″, organizat la Casablanca și Marrakech.

”Prin intermediul programului ”Study in Romania”, ne-am asumat misiunea de a promova România ca destinație de studiu, crescând astfel vizibilitatea universității noastre pe plan internațional și ne-am propus inițierea de parteneriate cu alte comunități academice prezente la eveniment” a scris pe Facebook Daniel Breaz.

Foto: Facebook Daniel Breaz

Reprezentanții instituției conduse de acesta nu au putut însă preciza calitatea oficială în care soția rectorului a făcut parte din delegație, nici costurile și nici criteriile de alcătuire a delegației.

Situația este similară și în cazul altor deplasări, în Cuba, Vietnam, Iordania, Cipru sau Kazahstan.

O singură mențiune au făcut, în legătură cu deplasarea în Iordania, unde au transmis că scopul a fost acreditarea instituției în această țară, lucru materializat prin înmatricularea în acest an universitar a ”zeci de studenți iordanieni”.

Nici de această dată, reprezentanții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia nu au oferit date legate de costuri sau de componența delegației.

Într-un răspuns general semnat de rectorul Daniel Breaz, se precizează doar că ”cheltuielile au fost suportate din fonduri special destinate pentru astfel de deplasări. În majoritatea situațiilor, fondurile au fost insuficiente, iar unii participanți au suportat costurile deplasării integral sau parțial din surse proprii”.

Într-o discuție cu reporterul Alba24, acesta a spus că reprezentanții instituției, care pleacă în delegații externe, sunt nevoiți adesea să pună bani de acasă, acesta fiind și cazul său.

De asemenea, rectorul a insistat asupra necesității acestor delegații pentru universitate, care a reușit în ultimii ani să atragă foarte mulți studenți din aceste țări.

Nu a explicat însă modul în care a fost alcătuită lista delegaților, printre care se află și soția sa.

Uite diploma, nu e diploma de doctor

Soția rectorului Daniel Breaz a suplinit un post de conferențiar, care presupunea, potrivit metodologiei universității că trebuie să dețină o diplomă de doctor.

Rectorul spune că aceasta a susținut doar cursuri în regim de plata cu ora, pentru care avea toate condițiile îndeplinite.

În ciuda declarației sale, într-o postare pe unul dintre conturile de Facebook ale instituției, Teodora Odett Breaz este numită ”profesor asociat doctor”.

Potrivit unui document al instituției, respectiv un stat de funcții din septembrie 2022, Teodora Breaz apare ca suplinitor cu titlul de doctor pe un post de conferențiar (poziția 15).

Dincolo de saltul în carieră direct în postura de conferențiar, de menționat ar fi că pentru a suplini un asemenea post, în calitate de cadru didactic asociat, aceasta ar fi trebuit să dețină titlul de doctor, conform metodologiei de concurs pentru posturi didactice a UAB.

În septembrie 2022, Teodora Breaz nu avea însă diploma de doctor, chiar dacă susținuse deja doctoratul.

Ordinul de ministru privind atribuirea titlului de doctor a fost emis însă după momentul respectiv, adică în 21 noiembrie 2022.

Informațiile sunt publice la secțiunea de doctorate a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, acolo unde aceasta și-a susținut doctoratul.

Despre această perioadă, dintre cele două momente, reprezentanții universității au transmis că ”avea toate condițiile îndeplinite pentru ”a desfășura aceste activități”.

La începutul lunii februarie, Teodora Breaz a participat la un concurs pentru postul pe care îl suplinea deja, rezultatele urmând să fie făcute publice.

Ce informații a cerut Alba24, universității

Către Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia,

în atenția domnului Rector Daniel Breaz,

Potrivit legii 544/2001, vă solicităm următoarele informații care vor fi utiltate pentru redactarea unui articol care va fi publicat pe siteul Alba24.ro

Vă solicităm să ne transmiteți următoarele informații legate de deplasarea delegațiilor universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia:

  • Cipru – iunie 2021
  • Cottbus Germania – decembrie 2021
  • Kazahstan – noiembrie 2021
  • Cuba – februarie 2022
  • Iordania – mai 2022
  • Vietnam – octombrie 2022
  • Maroc – noiembrie 2022

Pentru fiecare dintre aceste deplasări, vă rugăm să ne precizați următoarele informații:

  • Componența delegației pentru care s-au acoperit parțial sau total costurile deplasării
  • Criteriile după care au fost aleși membrii delegației care au participat la deplasare și cine a stabilit această componență.
  • De asemenea, vă rugăm să explicați calitatea în care doamna Teodora Odett Breaz a făcut parte din delegație.
  • Cât costat în total deplasarea
  • Sursa de finanțare a deplasării
  • Vă rugăm să ne furnizați un raport al deplasării

Vă rugăm, de asemenea, să ne oferiți un punct de vedere cu privire la informația potrivit căreia, în statul de funcții aprobat pentru anul 2022-2023, doamna Breaz a ocupat în calitate de suplinitor un post de conferențiar, care presupunea (potrivit regulamentului că trebuie să dețină o diplomă de doctor, diplomă în posesia căreia a intrat ulterior ocupării postului).

Vă rugăm să ne furnizați și statele de funcții ale Facultății de Științe Economice pe anul universitar 2022-2023.

Vă rugăm să ne precizați dacă considerați că există un conflict de interese în situația angajării acesteia la universitatea pe care o conduceți, având în vedere că este soția dumneavoastră.

Ce a răspuns Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Reprezentanții instituției s-au ferit să ofere informații concrete la solicitări:

Rectorii: mandate multe, putere multă

În universitățile mici, rectorii adună foarte multă putere și în general nimeni nu are suficientă inconștiență să le pună la îndoială deciziile.

La nivel național, a existat o dezbatere aprinsă la sfârșitul anului 2022, în legătură cu numărul de mandate pe care ar trebui să îl aibă un rector.

Au existat mai multe voci din domeniul învățământului care s-au opus numărului nelimitat de mandate pentru un rector.

Spre exemplu, potrivit reprezentanților a Universității București „apelul la autonomia universitară, un principiu fundamental al funcţionării universităților în statele democratice în stabilirea numărului de mandate, ridică negreşit problema gradului de influenţă, control şi autoritate pe care un rector aflat la trei sau peste trei mandate îl are asupra comunităţii academice și a forurilor de decizie colectivă, precum Senatul universitar”.

Legea Educației inițiată de ministrul Ligia Deca le deschide rectorilor calea pentru încă 2 mandate în fruntea universităților, indiferent de câte au avut până acum.

Concret, proiectul resetează numărătoarea mandatelor pentru actualii rectori și le oferă posibilitatea obținerii altor două, în baza noii legi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Mihai Dragan

    marți, 07.02.2023 at 15:00

    Dacă aceasta ar fi singura greșeală, mai sunt persoane fără doctorat, sau cu licențe care nu corespund cu planul de învățământ. CERCETATI.

  2. Unul

    marți, 07.02.2023 at 15:18

    Nu înțelege dom’le urbea de ce își plimbă șezutul rectoricimea sa și consoarta savantă. Păi uite de aia ! Că are mușchi, în special în zona aia folosită cwl mai mult, adică exact, la șezut. Nu vulgarizăm aici. Nu zicem, vai, kur!

  3. Unul

    marți, 07.02.2023 at 15:30

    Oricum deplasările astea se vor extinde, fără îndoială. De exemplu următoarea călătorie va fi în Constelația Taurului de unde precis va aduce studenți klingonieni ce vor studia, evident, taurinele.

  4. Popa marcel

    marți, 07.02.2023 at 16:50

    A fost senator sau deputat așa că nu ne mirăm de loc.Investiti în educație spunea nenea acesta,dar el lasă mult de dorit.
    România este o cauză pierdută de mult.

  5. facsimil

    marți, 07.02.2023 at 17:55

    ( era să scriu: un comunist scârbos și grețos )
    🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  6. patric

    marți, 07.02.2023 at 21:30

    De ce credeti ca nu ajung banii la invatamant. Aveti exemplu elocvent. Damnul era un falnic aparator a lui Dancila si Dragnea.

  7. Margelatu

    miercuri, 08.02.2023 at 08:58

    Nesimtire si tupeu…
    Daca poate?!

  8. Adi Vasiloiu,ex-student 23 Aprilie

    marți, 14.02.2023 at 10:00

    23 aprilie ,feuda,curtea feudalului astuia..o caricatura a unei universitati..doar daca faci „gat”,daca esti prea destept risti sa te pice,altfel..pe banda,cat carul…if one get my drift..platim ca sa se comporte rahanii ca pe mosia proprie…bun,si calitatea multor estudianti..

  9. Andrei Sukaloff

    marți, 14.02.2023 at 10:06

    Noi le permitem coruptilor su impostorilor astora..daca nu.i luam de gat ne stiu slabi,si fac ce stiu…Fa doambe din moldiveni,macar 100 de ceceni..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax