Administrație
Reforma teritorială a României: Parlamentul a votat asocierea localităților în consorții administrative, care vor primi finanțări
Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.
Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială.
E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.
Proiectul face primul pas spre reforma teritorial-administrativă. Atenție însă, nu vor fi comasate UAT-uri. PNL și PSD nu sunt de acord cu acest lucru pentru că ar duce la dispariția unor primării controlate de aceste partide.
Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.
Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.
Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.
”Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.
Aceste consorții administrative nu vor avea însă personalitate juridică.
Program de finanțare multianual, din 2024
„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.
Unele administrații nu au mai așteptat legea: s-au asociat deja pe anumite proiecte
Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.
Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.
Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.
FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 29.11.2022 at 16:20
Bună treabă, dar asta presupune să ai primari deschişi la minte, nu prostălăi puşi doar pe furat. Şi majoritatea sunt din ultima categorie.