Eveniment
Atanasiu: Regionalizarea nu se face înainte de 2015. „Probabil o să avem și referendum la prezidențiale, și abia apoi împărțire teritorială”
Regionalizarea României nu se va face înainte de anul 2015. Aceasta este declarația senatorului Teodor Atanasiu, în Conferința Județeană a PNL Alba. Acesta susține că referendumul, necesar în procesul de regionalizare, se va face, cel mai probabil, odată cu alegerile prezidențiale, adică în decembrie 2014, iar abia apoi poate intra în discuție împărțirea teritorială a țării.
„Regionalizarea nu se poate face fără o Constituție, care nu se poate face fără un referendum. Cel mai probabail vom avea referendum în decembrie 2014, odată cu alegerile prezidențiale. Deci regionalizarea se poate face doar în 2015. Până atunci, toate autoritățile de management trebuie acreditate și trebuie să aibă planul de accesare de fonduri europene pe perioada 2014-2020. Adică POSDRU, ADR Centru, SAPARD, care sunt toate la Alba vor rămâne aici. Nu e important unde este reședința unei regiuni, ci unde funcționează instituțiile regionale. În Regiunea Centru, nu există un oraș care să găzduiască oameni instruiți în toate instituțiile regionale. Ele vor rămâne unele la Alba Iulia, altele la Sibiu, altele la Brașov, altele la Mureș, așa cum sunt”, a declarat Teodor Atanasiu.
Inițial, unul dintre argumentele principale ale proiectului Regionalizării României era accesarea mai facilă a fondurilor europene în programul de finanțare 2014-2020. Eduard Hellvig a explicat că faptul că vom intra în acest program de finanțare UE fără o nouă structură teritorial-adminstrativă nu va afecta absorbția de fonduri, însă va rămâne problema mecanismului birocratic complicat.
Hellvig: „Obiectivul Regionalizării este altul decât a stabili o capitală de regiune”
Cât despre capitala Regiunii Centru, Hellvig a declarat că a pune accentul pe numele orașului viitoarei capitale de regiune este o dovadă că se scapă din atenție obiectivele regionalizării. „Aceasta este o discuție falsă. Că va fi la Alba Iulia, la Brașov sau la Sibiu dă curs foarte multor patimi locale. Dar obiectivul regionalizării este o cât mai bună gestionare a resurselor bugetare. Orice discuție ce se poartă cu referire doar la locația capitalei regiunii este păguboasă pentru că scapă din vedere obiectivele regionalizării”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News