Actualitate
Prima Maşină: Reguli noi de plată a despăgubirilor pentru daună totală în Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi
Un proiect elaborat de Ministerul Finanţelor Publice aduce noutăţi în ceea ce priveşte Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Este stabilită modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achiziţionate prin program.
Măsura clarifică atât cazurile în care Ministerul Finanţelor Publice a plătit finanţatorului suma rezultată din executarea garanţiei, precum şi pe cele în care valoarea despăgubirilor, înainte de depunerea de finanţator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral sau doar parţial soldul finanţării garantate restante.
Potrivit proiectului, “în cazul daunelor totale produse autoturismelor achiziționate în cadrul Programului, după ce M.F.P. a plătit finanțatorului suma rezultată din executarea garanției, plata valorii despăgubirilor se efectuează de către societatea de asigurare către finanțator și stat, reprezentat prin M.F.P., cu înștiințarea prealabilă a acestora, proporțional cu procentul de garantare aplicat la soldul finanțării garantate restante, până la concurența creanţelor rezultate din trecerea la restanţă a întregii finanţări garantate şi plata garanţiei”.
Dacă valoarea despăgubirilor cuvenite pentru producerea daunelor totale asupra autoturismelor achiziționate în cadrul Programului, înainte de depunerea de către finanțator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral soldul finanţării garantate, M.F.P. îşi exprimă acordul privind încasarea integrală a valorii despăgubirilor de către finanțator, cu condiția ca finanţatorul să nu solicite executarea garanției şi să utilizeze valoarea despăgubirii pentru rambursarea integrală a finanţării garantate restante în cadrul Programului. Dacă cererea de plată a fost depusă la F.N.G.C.I.M.M. şi se află în curs de soluţionare, acordul M.F.P. privind încasarea despăgubirilor de către finanţator este emis sub condiţia retragerii cererii de plată şi utilizării despăgubirii plătite de asigurator pentru rambursarea integrală a finanţării garantate restante în cadrul Programului. În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute în cadrul acestui alineat, acordul M.F.P. se consideră desfiinţat cu efect retroactive, se mai arată în proiect.
Vezi AICI proiectul integral.
În primul trimestru al anului 2016, a fost înregistrat primul caz de daună totală asupra unui autoturism achiziționat de către un beneficiar în cadrul Programului pentru care nu a fost solicitată executarea garanției de stat. Atât instituția de credit, cât și beneficiarul au solicitat Ministerului Finanțelor Publice acordul pentru utilizarea sumei reprezentând despăgubirea rezultată ca urmare a daunei totale a autoturismului achiziționat în cadrul Programului în vederea stingerii creanței datorate de beneficiar.
Acesta nu a putut fi acordat întrucât art.19, alineatul (2) din Normele de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014, cu completările ulterioare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1053/2014, un cuprinde reglementări care să prevadă posibilitatea ca Ministerul Finanțelor Publice să emită un astfel de acord.
Acum se reglementează prin modificări în Normele de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014, cu completările ulterioare.
Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.
surse: mfinante.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News