Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru PISCINE publice. Limite de utilizatori, norme pentru calitatea apei şi amenzi mai mari. Proiect


Publicat

piscina publicaMinisterul Tineretului şi Sportului (MTS), împreună cu Ministerul Sănătăţii (MS) pregătesc reguli noi pentru funcționarea și exploatarea piscinelor de uz public din România. Noile norme vor include inclusiv specificarea limitei maxime de utilizatori admisibili simultan şi cerinţe privind calitatea apei.

Un proiect pus în dezbatere de MTS, ce se referă la aprobarea normelor generale privind funcționarea și exploatarea piscinelor de uz public din România prevede tipurile de piscine şi ştranduri pentru care vor trebui respectate reguli noi, dar şi amenzi date de Direcţia Sanitară Publică, pentru neconformităţi.

Prevederile nu se aplică piscinelor destinate utilizărilor din domeniile medical (terapeutic, reabilitare), balnear, cosmetic și altele asemenea ale căror cerințe sunt definite prin reglementări specifice.

Piscina este definită ca fiind complexul echipat pentru scăldat care implică prezența unuia sau mai multor bazine artificiale folosite pentru activități de agrement, formative și/sau sportive precum și toate celelalte spații necesare desfășurării corespunzătoare a acestor activități, se arată în proiect. Pentru cele din complexuri, acestea au suprafața apei din bazin (mai puțin bazinul de sărituri sau cel de bălăceală) mai mare de 100 mp, sunt în uzul exclusiv al utilizatorilor funcțiunii principale (hotel etc), iar numărul acestora este mai mare de 50 de personae. De asemenea, piscina este utilizată și de alți utilizatori în afara celor proveniți din funcțiunea principală (hotel etc).

“Pentru a asigura un sistem unitar de cerințe, Ministerul Tineretului şi Sportului, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu standardele tehnice prevăzute în legislația națională și europeană, vor elabora, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, un ordin comun care va cuprinde:

– cerințele structural-funcționale, manageriale, tehnice, de mediu și de igienă din piscine, inclusiv specificarea limitei maxime de utilizatori admisibili simultan

– cerințe privind evaluarea calității apei din bazin;

– modul de exercitare a supravegherii și a controalelor;

– documentația pentru controalele interne prevăzute

– derogările”, se mai precizează în proiect.

De asemenea, “pentru a asigura igiena, siguranța instalațiilor și a utilizatorilor și funcționalitatea piscinei sunt identificate următoarele ocupații specifice:

– salvator în piscină

– responsabilul cu instalațiile tehnologice.

Salvatorul este o persoană calificată pentru salvare și prim ajutor acordat persoanelor care desfășoară activități în apa din bazinele piscinelor și pe cheiurile/plaja înconjurătoare a acestora și care a obținut brevetul de atestare a acestor competențe emis de o entitate competentă recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări. Veghează în scopuri de siguranță activitățile care au loc în bazine și în spațiile perimetrale acestora, respectiv pe plaje. Prezența salvatorilor la piscină este proporțională cu numărul și caracteristicile bazinelor și numărul de utilizatori ai acestora și trebuie să fie asigurată în mod continuu pe tot parcursul orelor de funcționare ale piscinei. Pentru piscine aflate în mod exclusiv la dispoziția oaspeților structurii cu funcțiunea principală (ex., hotel) nu este obligatorie prezența salvatorului.

Pentru bazinele de înot, cu excepția cazului când se prevede prezența salvatorului, managerul piscinei informează corespunzător utilizatorii cu privire la lipsa de asistență pentru înotători și dotează aria bazinului cu o protecție adecvată, pentru a împiedica accesul necontrolat al copiilor sub vârsta de 14 ani, în scopul de a le asigura protecția. Aceste protecții pot consta, de asemenea, din garduri vii sau din sisteme de alarmă certificate adecvate”.

În ceea ce priveşte responsabilul cu instalațiile tehnologice, acesta trebuie să asigure buna funcționare a sistemelor şi trebuie să aibă o calificare corespunzătoare, atestată.

Cerințe igienico-sanitare ale apei

Piscinele menționate în proiectul de hotărâre de guvern sunt cele alimentate cu apă potabilă care provine de la rețeaua publică, apa potabilă care nu provine de la rețeaua publică (fântâni, foraje) sau apă de mare.

Alimentarea cu apă are caracteristici care sunt în conformitate cu legislația în vigoare privind calitatea apei destinate consumului uman, în ceea ce privește valorile parametrilor chimici și microbiologici prevăzute în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei, republicată în M. Of. Nr. 875/ 2011 și specificate în reglementarea de la art.6.

Apa de alimentare care nu provine din rețeaua publică este supusă verificărilor de conformitate pentru parametrii fizico-chimici și microbiologici, cel puțin o dată la trei luni (trimestrial).

Verificarea conformității cu parametrii stabiliți se desfășoară în contextul auto-testării cel puțin o dată la șase luni pentru instalațiile deschise pe tot parcursul anului sau cel puțin o dată în luna anterioară deschiderii pentru piscinele de sezon. Autoritățile competente vor desfășura activități de control, ori de câte ori se consideră necesar, se menţionează în proiect.

Pentru a permite curățarea corespunzătoare și sanitizarea suprafeței bazinului, acesta trebuie complet golit cel puțin o dată pe an și obligatoriu înainte de fiecare nou început de sezon, în cazul funcționării sezoniere.

Amenzi până la 25.000 de lei

Amenzile prevăzute în proiect sunt de la 2.500 de lei până la 25.000 de lei pentru unităţile care funcţionează fără autorizaţie sanitară. În prezent, acestea sunt de la 20.000 de lei la 40.000 de lei. De asemenea, DSP poate închide imediat piscina.

Responsabilii de piscine cărora le lipsesc documentații (de evaluare a riscurilor, în care este considerată fiecare etapă care se poate dovedi critică în gestionarea activității sau de soluții la probleme identificate după controale interne) se sancționează cu amendă de la 2.500 lei până la 15.000 lei și închiderea imediată a piscinei.

De asemenea, responsabilii de piscine se sancționează de directia de sănatate publică cu amendă de la 2.000 lei până la 10.000 lei, în următoarele cazuri:

– nu s-a golit bazinul de apă în conformitate cu art.9 alin.5 (pentru a permite curățarea corespunzătoare și sanitizarea suprafeței bazinului, acesta trebuie complet golit cel puțin o dată pe an și obligatoriu înainte de fiecare nou început de sezon, în cazul funcționării sezoniere)

– nu s-a expus regulamentul intern al piscinei

– prezența celor care se scaldă este într-un număr mai mare decât capacitatea maximă a piscinei indicată în regulamentul intern.

În cazul în care se aplică o sancțiune, direcția de sănătate publică va dispune suspendarea activității piscinei pe o perioadă de la trei la treizeci de zile.

Factorii de decizie, responsabilii piscinelor care nu sunt conforme cu cerințele structural-funcționale, de igienă, organizatorice, tehnice și de mediu se sancționează cu amendă de la 2.500 lei până la 15.000 lei.

Responsabilii de piscine care nu sunt conforme cu cerintele privind evaluarea calitatii apei din bazin se sancționează cu amendă de la 2.500 RON lei la 15.000 lei, în cazul în care nu respectă în termenul specificat cerințele emise de direcția de sănătate publică din teritoriu. Acum, aceste amenzi sunt între 3000 de lei şi 6000 de lei.

Responsabilii de piscine cărora le lipsește personalul de asistență pentru înotători (salvatorii) în timpul orelor de deschidere în se sancționează cu amendă de la 2.500 lei până 15.000 lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Senatorul Matieș (PSD), derapaj după ce primarul din Alba Iulia l-a dat în judecată: vrea bani pentru transplant de testicule

Publicat

Scandalul politic dintre primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a ajuns în instanță. Un proces între cei doi se va desfășura după ce Matieș a declarat într-un comunicat de presă că ”firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba!”.

Este vorba despre o clinică de recuperare din Alba Iulia deținută de o rudă de-a primarului Gabriel Pleșa. La scurt timp după declarația lui Matieș, primarul Pleșa a transmis un comunicat de presă, în care a spus că îl va da în judecată pe Matieș. 

Pe 3 decembrie, procesul dintre cei doi a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, proces în care Gabriel Pleșa îi cere daune morale de 100.000 de lei.

Într-un live video transmis pe pagina de Facebook, Matieș a declarat că primarul municipiului Alba Iulia îi cere bani pentru ”un transplant de testicule”.

Declarația lui Matieș poate fi ascultată pe link-ul de mai jos de la minutul 23.00.

”Primarul Pleșa vrea 100.000 de lei. Foarte bine domnul Pleșa, 100.000 de lei, cinstea dumneavoastră. Dar m-am uitat un pic pe internet să văd cât e un transplant de testicule că m-am gândit că pentru asta îi trebuie, de aia cere banii aștia ca și daune morale 100.000 de mii.

CITEȘTE ȘI: Comunicat senatorul Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

Sigur, a avut probleme cu gunoaiele, cu transportul în comun, că nu face audiențe, cu tramvaiul care l-a făcut. (…). Poate de aia îi trebuie primarului Pleșa 100.000 de lei să își facă transplant de testicule, că nu are testicule, cred, nu știu, habar nu am.

(…) Deci domnul primar să știti că ieșiti mai ieftin dacă vreți un transplant, eu vă spun sigur că din silicon, nu vă trebuie altceva, din silicon îs vreo 15.000 de lei, nici nu vă trebuia 100.000 de lei pentru transplant. Ieșeați mai ieftin, puteați să cereți mai puțin”, a spus senatorul Matieș, într-o declarație live, pe pagina sa de Facebook.

În comunicatul de presă, transmis în data de 29 octombrie, primarul Pleșa a declarat că:

”(…) Atacurile unora, ușor surescitați de miasmele puterii, care își permit cu grobianism și infatuare să îmi atace familia, nu le voi putea accepta! Și voi reacționa în consecință.

Nu voi coborî ștacheta bunului simț, așa cum o fac unii dintre cei ajunși accidental pe băncile Parlamentului României, dar nici nu voi sta impasibil să văd cum valori precum familia și copiii sunt călcate în picioare de dragul de a te face cât mai vizibil, în speranța că peste 2-3 ani vei mai prinde încă un mandat.

CITEȘTE ȘI: Gabriel Pleșa – drept la replică: ”Senatorul melcilor cu origine controlată”

Luarea de poziție a domnului senator nu este decât un derapaj brutal și lipsit de orice suport faptic. Ea nu aduce nici un folos cetățenilor urbei, dar reușește cu succes să încalce dreptul la demnitate și la propria imagine al mai multor persoane și instituții.

Este evident că, sub umbrela dreptului la libera exprimare, nu este permisă deversarea de insinuări injurioase, speculații și amenințări găunoase, cu exercitarea deviată a demnității senatoriale”, a declarat atunci Gabriel Pleșa.

Momentan procesul dintre cei doi nu a primit un prim termen de judecată.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

803 cazuri COVID și 54 decese în România, în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial, 6 decembrie

Publicat

Au fost înregistrate 803 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 6 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost raportate 54 decese (față de 73 în 24 de ore, cu o zi în urmă).

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 916 cazuri în 24 de ore.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 6 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 803 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 54 decese”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi completate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Partidul la care s-a angajat Ponta, înglodat în datorii. Banii de la buget, alocați către Pro România, merg direct la executor

Publicat

ponta

Pro România nu va mai beneficia de subvenția lunară de la stat, din cauza datoriilor pe care partidul le are. Autoritatea Electorală Permanentă trimite toți banii către un executor, nu la partid.

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, Pro România nu mai poate face nici o cheltuială din banii primiți de la bugetul de stat.

În acest an, Pro România a beneficiat de o subvenție de peste 3.2 milioane de lei. Partidul are însă datorii, astfel că Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată că trebuie să vireze suma către un executor.

Citește și: Corporația politică prosperă în România. Sumele incredibile primite de partidele politice, în luna septembrie, de la buget

„Este fără precedent. Este pentru prima dată când un partid pierde toată subvenția acordată într-o lună. Este vorba de executări silite”, au declarat surse din AEP.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, Pro România ar putea avea din nou acces la banii publici începând cu luna februarie 2022, dacă nu apar alte executări silite.

Potrivit Europei libere, Pro România încearcă să deblocheze sumele pe care ar fi trebuit să le încaseze de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Printre cei care apăreau că încasează salariu de la Pro România, până în luna august, se numără chiar președintele partidului Victor Ponta.

Citește și: Victor Ponta s-a angajat la partidul pe care îl conduce și își dă salariu de 5.000 de euro. Și șeful UDMR s-a angajat la partid

Victor Ponta s-a angajat la propriul partid în poziția de consilier juridic. Câștigă lunar câteva mii de euro din banii publici primiți ca subvenție.

Câți bani lua Ponta și apropiații săi

Europa Liberă a publicat un articol pe acest subiect, după ce a consultat un document al Autorității Electorale Permanente din care reiese că Victor Ponta, președintele Pro România, s-a angajat la propriul partid în calitate de consilier juridic.

Președintele Pro România și-a răsplătit cu salarii de mii de euro foști și actuali colaboratori, printre care și Geanina Pușcașu.

Salariul brut pe care îl primește Ponta în această calitate este de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro). Victor Ponta apare că lucrează opt ore în fiecare zi pentru salariul net de 15.000 de lei.

Pe lista angajaților Pro România se regăsește și Geanina Pușcașu, fosta consilieră a premierului Ponta. Ea este încadrată drept consultant în management, iar salariul lunar brut este 21.000 de lei (peste 4.000 de euro).

Cel mai mare salariu din banii publici îl încasează secretarul general al Pro România, Alin Văcaru.

Potrivit documentului consultat de Europa Liberă, secretarul general primește un salariu brut lunar de peste 45.000 de lei (9.000 de euro). Un salariu de peste 44.000 de lei este trecut și în dreptul lui Adrian Botilcă, informatician la Pro România.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

PSD vrea să adune companiile energetice de stat într-una singură. MEGA-MIX energetic cu gaze, cărbune, energie verde și nucleară

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Liderul PSD Marcel Ciolacu a emis duminică ideea unei companii energetice naționale, care să producă energie dintr-un mix de surse și care să poată asigura într-un interval de 3 – 5 ani independența energetică a României.

Ciolacu spune că traversăm o criză mondială a energiei, care a fost gestionată mai prost în România. „Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde și nuclear și pe cărbuni și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani România să fie independentă energetic”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD a precizat că la ședința de luni a coaliției sunt doi invitați, ministrul Energiei, care să lămurească situația stocurilor, precum și ministrul Finanțelor.

Ciolacu spune că mixul de energie verde și producție pe cărbune este o abordarea corectă, sugerată de specialiști.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate