Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Regulile mai drastice pentru PFA pot afecta şi veniturile specialiştilor în informatică

Publicat

laptop În ultimul timp, PFA-ul a devenit o formă de organizare preferată de IT-işti, atât datorită faptului că, la capitolul cheltuieli cu contribuţiile aferente veniturilor, acestea sunt mai mici, cât şi pentru că, astfel, sunt mai mobili. Însă noua “strategie” a statului prin care vrea să încurajeze angajarea cu contract de muncă ar putea să le diminueze drastic veniturile şi să-i determine chiar să caute joburi peste hotare.

Regulile pentru PFA sunt mai drastice şi există riscul ca banii încasaţi să fie consideraţi salarii, situaţie în care sunt plătite contribuţii din urmă.

Însă dacă IT-iştii care lucrează ca persoane fizice autorizate sunt trecuţi pe cartea de muncă şi “scapă” de această obligaţie. Însă înseamnă efort financiar mai mare pentru companii, care vor trebui să le dea salariu brut mai mare, pentru a-şi păstra veniturile.

Pentru persoane fizice autorizate, se plăteşte impozit pe profit de 16%, o contribuţie de sănătate de 5,5% din venitul net şi o contribuţie de asigurări sociale de 26%, care nu mai trebuie achitată dacă au contract de muncă.

Însă Fiscul încearcă să convingă firmele să renunţe la PFA-uri şi să încheie contracte de muncă, iar în acest context, companiilor IT mici le va fi mult mai greu să îşi păstreze programatorii buni.

În Capitală, salariile pornesc de la 500 de euro pe lună pentru IT-iştii începători şi ajung la 3.000 de euro pentru managerii IT, iar în ţară sunt aproximativ 100.000 de specialişti IT.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax