Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ Viața unui copil cu autism din județul Alba. Când statul nu oferă mai nimic, familia sacrifică tot


Publicat

Când statul român oferă lunar 500 de lei unui tânăr cu autism, familia este cea care sacrifică totul pentru întreținerea acestuia: timp, bani și viața personală, în schimbul îngrijirii, supravegherii și creșterii unui copil care percepe lumea într-un mod special. 

În județul Alba sunt în jur de 200 de copii și tineri diagnosticați cu autism. Este și cazul unui tânăr din Cugir: Raul. De aproape 20 de ani, familia acestuia ”se luptă” cu uși închise, dezinteres din partea autorităților și discriminare. 

Am stat de vorbă cu mama acestuia, Rodica Cristina Catrinescu. Se ocupă de Asociația ”Raul Cosmin” prin care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, realizează activități recreative și chiar a reușit să înființeze o întreprindere socială unde realizează obiecte handmade, pe care le vinde celor care le comandă. 

Am vrut să aflăm povestea din spatele unei familii care a reușit să treacă peste greutăți și să își sprijine copilul diagnosticat cu autism.

Raul 

Tânărul din Cugir, acum în vârstă de 20 de ani, a fost diagnosticat de la 3 ani cu autism și, de atunci mama acestuia, Rodica, susține că familia a fost singura entitate care a făcut ceva pentru el.

Copiii cu autism tind să aibă diferite întârzieri în dezvoltare. Mai exact, unii au afectat limbajul, alții percepția, abilitățile locomotorii sau partea psihică.

Primele semne la Raul au apărut când acesta avea 3 ani: atunci părinții au observat că acesta avea anumite dificultați în dezvoltarea vorbirii, mai exact  asimila doar un număr limitat de cuvinte.

Au început o serie de verificări și proceduri. Pe atunci nu existau asociații, ONG-uri sau alte locuri de unde să îți iei informații despre autism. A trebuit să meargă din medic în medic pentru a înțelege mai bine cu ce se confruntă.

După diagnosticare, au început orele de terapie, care au dat rezultate pentru Raul: acesta a început să asimileze, prin terapii de joc, cuvinte și fraze.

Totuși, unii copii diagnosticați cu autism nu pot percepe și întelege, în sensul acceptat, anumite cuvinte, fraze sau noțiuni: unii dintre ei nu fac diferența dintre mamă și tată.

Pericolul din viața de zi cu zi la care se expun

Din cauza faptului că nu înțeleg o parte a noțiunilor din societate, unii dintre copiii cu autism sunt expuși zilnic pericolelor. Spre exemplu, este posibil să nu perceapă noțiunea de stat la semafor, la o trecere de pietoni.

Din această cauză, un adult sau un însoțitor trebuie să fie mereu alături de ei.

Mai pe scurt, sunt dependenți de o persoană sau de familie.

Integrarea în societate

Raul a terminat 8 clase, iar acum familia îi oferă tot ajutorul de care are nevoie. Tânărul se joacă pe calculator, ascultă muzică, dansează, dar, cel mai important, este integrat în societate.

Merge la Alba Iulia o dată la două zile. Rodica a reușit să închirieze un spațiu de 150 de metri pătrați în care o întreprindere socială își desfășoară activitatea.

Aici, familia, alături de Raul, confecționează obiecte handmade: fie că vorbim de felicitări, căsuțe din lemn, obiecte de decor sau, în perioada aceasta, globuri pentru Crăciun.

Alături de Raul, un alt tânăr își petrece timpul în acest spațiu. În cadrul Asociației au fost, în același timp, șapte beneficiari (cel mai mare număr de beneficiari de până acum), nu doar copii cu autism, ci și cu alte dizabilități.

Prietenii lui Raul sunt cei pe care și i-a făcut în cadrul asociației, dar cei mai buni sunt mama și tata. În rest, tinerii de vârsta lui îl înțeleg cu greu și el, la rândul lui, are aceeași problemă.

Statul oferă 500 de lei pentru un tânăr cu autism – o ședință de terapie costă între 100 și 500 de lei. Sunt necesare până la 40 pe lună

”Statul nu pune preț pe copiii cu dizabilități”, spune Rodica Catrinescu.

Din partea statului, un copil cu autism sau alte dizabilități primește 500 de lei, a mai spus aceasta. Rodica este asistent personal și mai primește în jur de 1.250 de lei, la care se adaugă un spor de hrană de 300 de lei – adică undeva la 2.000-2.100 de lei lunar.

2.100 de lei lunar în condițiile în care o oră de terapie costă între 100 și 500 de lei, iar un tânăr are nevoie de aproape 40 de sesiuni pe lună.

Pentru un copil mic, situația se schimbă drastic, poate avea nevoie și de 40 de ore de terapie pe săptămână.

La asta se mai adaugă și medicamente, vitamine, dar în primul rând cheltuielile de zi cu zi.

Frica de viitor – ce se întâmplă cu un tânăr cu dizabilități dacă părinții sfârșesc înaintea lui sau nu îl mai pot întreține

Răspunsul este pe atât de simplu, dar pe atât de rece: trece în grija statului, într-un centru pentru persoane cu dizabilități; atât.

În alte țări europene, precum în Olanda, Germania sau Franța există locuințe protejate pentru copiii cu dizabilități, spune Rodica Catrinescu.

Este vorba despre centre din subordinea statului, care au un sigur scop: acomodarea celor cu dizabilități de la vârste fragede.

Acolo își desfășoară activitatea zilnică, au parte de terapie, mânăncă, se joacă înpreună și în timp ajung să se acomodeze cu locația respectivă, pentru momentul în care familia nu va mai fi în putere să facă acest lucru.

În România, totul este la nivel de proiect, într-un dosar, uitat printr-un birou al guvernului.

Singura speranță stă în mediul privat. ”Mi-aș vinde și apartamentul să înființez o astfel de locuință pe care să o las statului”

Rodica Catrinescu ne-a declarat că și-ar vinde și apartamentul din Cugir pentru a înființa un așezământ pe care apoi să-l lase în proprietatea statului, doar ca să știe ca Raul și alți tineri cu dizabilități, mai târziu, vor avea parte de o îngrijire adecvată.

Din banii pe care îi obțin din vâznarea de materiale handmade, aceștia pot acoperi chiria în spațiul de 150 de metri pe care îl au pe strada Iașilor din Alba Iulia. Mai mult, oferă gratuit ședințe de terapie prin joc.

Însă ar vrea să extindă și să facă mai multe locuri de muncă pentru tinerii cu dizabilități din județ, măcar șase.

Din partea statului nu se așteaptă la foarte multe, ci mai mult are încredere în privați. În firme sau societăți care vor să cumpere produsele confecționate de ei sau care chiar să ofere materia primă pentru confecții.

Cei interesați de produsele realizate în întreprinderea socială deschisă de Asociația Raul Cosmin pot accesa pe Facebook pagina: Autism Laser Craft întreprindere socială

Mai multe informații despre asociație și ce activități realizează, pe Asociația Raul Cosmin.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate