Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, mai scumpă cu peste 230.000 de euro. Sunt necesare lucrări suplimentare

Publicat


sala unirii

Restaurarea clădirii Sălii Unirii din Alba Iulia va costa cu peste 230.000 de euro mai mult decât era prevăzut inițial, după ce au apărut diverse situaţii care au impus efectuarea unor lucrări suplimentare.

Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de joi, 28 februarie, un proiect privind modificarea Hotărârii CJ Alba nr. 31 din 1 februarie 2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați și a cotei de cofinanțare la obiectivul „Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia – Sala Unirii”.

Clădirea Sălii Unirii este situată administrativ în Municipiul Alba Iulia, judeţul Alba, în cetatea bastionară Alba Carolina, pe strada Mihai Viteazu, nr.12.  Clădirea face parte din patrimoniul naţional înscris pe Lista Monumentelor Istorice la pozitia 240, COD LMI 2010: ABII-m-A-0127.

Construcţia a fost edificată iniţial între anii 1898 și 1900, ca un cazinou militar, (Cazina) destinată ceremoniilor garnizoanei militare locale. A avut de la început un caracter monumental marcat de stilul romantic al sfârşitului de secol și de influenţele occidental-europene. Între anii 1919 și 1922, după Marea Unire din 1918, clădirea a primit modificări ce amplifică caracterul fastuos al acesteia prin sporirea dimensiunilor, ataşarea unui portal imens la intrare, decorarea interioară cu foiţă de aur și fresce monumentale (portretul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria), frunză de stejar, motive care să amintească de marele eveniment al Unirii Naţionale.

Între 1967 și 1968, clădirea este redecorată și refuncţionalizată, făcând parte din circuitul expoziţional destinat manifestărilor a 50 de ani de la Marea Unire,  inaugurate la 28 noiembrie 1968.

Având în vedere vechimea clădirii, în timp au apărut unele fenomene de comportare neconformă: degradări ale finisajelor interioare şi exterioare, degradarea unor elemente ale şarpantei prin pătrunderea apelor din precipitaţii prin învelitoare, degradarea planşeului peste parter de asemenea datorită apelor din precipitaţii pătrunse prin învelitoare, infiltraţii de apă la nivelul pereţilor de la subsol şi în unele încăperi de la nivelul parterului etc.

Drept urmare, a apărut necesitatea şi oportunitatea de intervenţie asupra construcţiei pentru aducerea acesteia la condiţii normale de siguranţă şi confort, precum şi la cerinţele moderne multifuncţionale a unui edificiu de cultură, precum şi de echipare cu instalaţii de încălzire, iluminare, pază şi securizare, PSI, paratrăznet.

Scopul investiţiei este reabilitarea, refacerea, recompartimentarea, redimensionarea tuturor instalaţiilor şi aducerea la zi a necesităţilor de confort şi bună funcţionare a unui muzeu contemporan de asemenea importanţă, unic în ţară, prin obiectivul muzeal, acela al comemorării Marii Uniri de la 1918.

Astfel, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 5 din 28 ianuarie 2016 s-a aprobat Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii cu indicatorii tehnico-economici şi a cotei de cofinanţare, obiectivul de investiţii fiind finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – OUG nr. 28/2013. În acest sens Consiliul Judeţean Alba a semnat contractul de finanţare nr. 438/30.08.2016 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În urma finalizării procedurilor de achiziţii şi a încheierii contractelor de lucrări și de servicii a fost actualizat devizul general, ceea ce a condus la modificarea indicatorilor tehnico-economici inițiali şi a cotei de cofinanţare.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr.31 din 1 februarie 2018 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizaţi şi cota de cofinanţare. Lucrările la obiectivul de investiţii se execută în baza proiectului tehnic nr. 331/2015 întocmit de Megavox Proiect SRL.

Lucrări suplimentare de peste 1,1 milioane lei cu TVA

Pe parcursul execuţiei lucrărilor la obiectiv au apărut diverse situaţii care au impus efectuarea unor modificări de proiect tehnic şi adaptarea la situaţia practică din teren, rezultând necesitatea achiziţionării unor lucrări suplimentare iniţial nesolicitate, dar care au devenit absolut necesare pentru finalizarea contractului.

Lucrările suplimentare sunt indispensabile atingerii cerinţelor de calitate, a indicatorilor tehnico-economici asumaţi de autoritatea contractantă şi nu afectează caracterul general al contractului, se precizează în proiect.

Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.103.290,53 lei cu TVA şi necesită o durată suplimentară de execuţie a lor.

În consecinţă, devizul general al cheltuielilor necesare realizării investiţiei a fost actualizat prin cuprinderea acestor lucrări suplimentare, fapt ce a condus la modificarea unor indicatori economici.

Indicatorii tehnico-economici modificaţi sunt:

  • valoarea totală a investiţiei este de 10.277.312,40 lei, cu TVA inclus, din care:
  • valoarea C+M este de 8.587.532,65 lei
  • durata de execuţie a lucrărilor: 15 luni

Finanţarea investiţiei se va face din bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locala – OUG 28/2013, cu cofinanţare din bugetul local alocat Consiliului Judeţean Alba, astfel:

  • buget de stat (MDRAP): 9.965.000,00 lei
  • buget local (cofinantare CJA) 312.312,40 lei


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru cei care vând pe OLX, Publi24 și Okazii. Reguli noi și amenzi mari în comerțul online

Publicat

cumparaturi online

Persoanele care vând în mod repetat diferite produse pe site-uri de specialitate vor fi nevoiți să se supună regulilor impuse de obicei comercianților. Dacă nu vor respecta noile prevederi persoanele fizice, care sunt comercianți în mediul on-line, riscă amenzi între 400 şi 10.000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba: Atenționări și recomandări pentru locuitori, la utilizarea mijloacelor de încălzire. Măsuri de prevenire a incendiilor

Publicat

ISU Alba reamintește că, pe timpul sezonului rece, pentru asigurarea prevenirii şi stingerii incendiilor, este necesară verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului, verificarea stingătoarelor (de toate tipurile), umplerea lor cu încărcătura de iarnă sau protejarea acestora împotriva îngheţului, a instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Un adolescent din Cugir, trimis din nou în judecată pentru tâlhărie. A bătut un bărbat și i-a furat banii din buzunar

Publicat

politie mascati

Un tânăr din Cugir își ”petrece” adolescența prin sălile de judecată și în închisoare. S.M., a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, după ce a bătut și furat 1.300 de lei din buzunarul unui bărbat. Tânărul are pe numele său mai multe dosare penale pentru furt și tâlhărie, ba chiar și condamnări. Potrivit procurorilor […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate