Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, mai scumpă cu peste 230.000 de euro. Sunt necesare lucrări suplimentare

Publicat


sala unirii

Restaurarea clădirii Sălii Unirii din Alba Iulia va costa cu peste 230.000 de euro mai mult decât era prevăzut inițial, după ce au apărut diverse situaţii care au impus efectuarea unor lucrări suplimentare.

Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de joi, 28 februarie, un proiect privind modificarea Hotărârii CJ Alba nr. 31 din 1 februarie 2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați și a cotei de cofinanțare la obiectivul „Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia – Sala Unirii”.

Clădirea Sălii Unirii este situată administrativ în Municipiul Alba Iulia, judeţul Alba, în cetatea bastionară Alba Carolina, pe strada Mihai Viteazu, nr.12.  Clădirea face parte din patrimoniul naţional înscris pe Lista Monumentelor Istorice la pozitia 240, COD LMI 2010: ABII-m-A-0127.

Construcţia a fost edificată iniţial între anii 1898 și 1900, ca un cazinou militar, (Cazina) destinată ceremoniilor garnizoanei militare locale. A avut de la început un caracter monumental marcat de stilul romantic al sfârşitului de secol și de influenţele occidental-europene. Între anii 1919 și 1922, după Marea Unire din 1918, clădirea a primit modificări ce amplifică caracterul fastuos al acesteia prin sporirea dimensiunilor, ataşarea unui portal imens la intrare, decorarea interioară cu foiţă de aur și fresce monumentale (portretul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria), frunză de stejar, motive care să amintească de marele eveniment al Unirii Naţionale.

Între 1967 și 1968, clădirea este redecorată și refuncţionalizată, făcând parte din circuitul expoziţional destinat manifestărilor a 50 de ani de la Marea Unire,  inaugurate la 28 noiembrie 1968.

Având în vedere vechimea clădirii, în timp au apărut unele fenomene de comportare neconformă: degradări ale finisajelor interioare şi exterioare, degradarea unor elemente ale şarpantei prin pătrunderea apelor din precipitaţii prin învelitoare, degradarea planşeului peste parter de asemenea datorită apelor din precipitaţii pătrunse prin învelitoare, infiltraţii de apă la nivelul pereţilor de la subsol şi în unele încăperi de la nivelul parterului etc.

Drept urmare, a apărut necesitatea şi oportunitatea de intervenţie asupra construcţiei pentru aducerea acesteia la condiţii normale de siguranţă şi confort, precum şi la cerinţele moderne multifuncţionale a unui edificiu de cultură, precum şi de echipare cu instalaţii de încălzire, iluminare, pază şi securizare, PSI, paratrăznet.

Scopul investiţiei este reabilitarea, refacerea, recompartimentarea, redimensionarea tuturor instalaţiilor şi aducerea la zi a necesităţilor de confort şi bună funcţionare a unui muzeu contemporan de asemenea importanţă, unic în ţară, prin obiectivul muzeal, acela al comemorării Marii Uniri de la 1918.

Astfel, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 5 din 28 ianuarie 2016 s-a aprobat Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii cu indicatorii tehnico-economici şi a cotei de cofinanţare, obiectivul de investiţii fiind finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – OUG nr. 28/2013. În acest sens Consiliul Judeţean Alba a semnat contractul de finanţare nr. 438/30.08.2016 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În urma finalizării procedurilor de achiziţii şi a încheierii contractelor de lucrări și de servicii a fost actualizat devizul general, ceea ce a condus la modificarea indicatorilor tehnico-economici inițiali şi a cotei de cofinanţare.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr.31 din 1 februarie 2018 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizaţi şi cota de cofinanţare. Lucrările la obiectivul de investiţii se execută în baza proiectului tehnic nr. 331/2015 întocmit de Megavox Proiect SRL.

Lucrări suplimentare de peste 1,1 milioane lei cu TVA

Pe parcursul execuţiei lucrărilor la obiectiv au apărut diverse situaţii care au impus efectuarea unor modificări de proiect tehnic şi adaptarea la situaţia practică din teren, rezultând necesitatea achiziţionării unor lucrări suplimentare iniţial nesolicitate, dar care au devenit absolut necesare pentru finalizarea contractului.

Lucrările suplimentare sunt indispensabile atingerii cerinţelor de calitate, a indicatorilor tehnico-economici asumaţi de autoritatea contractantă şi nu afectează caracterul general al contractului, se precizează în proiect.

Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.103.290,53 lei cu TVA şi necesită o durată suplimentară de execuţie a lor.

În consecinţă, devizul general al cheltuielilor necesare realizării investiţiei a fost actualizat prin cuprinderea acestor lucrări suplimentare, fapt ce a condus la modificarea unor indicatori economici.

Indicatorii tehnico-economici modificaţi sunt:

  • valoarea totală a investiţiei este de 10.277.312,40 lei, cu TVA inclus, din care:
  • valoarea C+M este de 8.587.532,65 lei
  • durata de execuţie a lucrărilor: 15 luni

Finanţarea investiţiei se va face din bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locala – OUG 28/2013, cu cofinanţare din bugetul local alocat Consiliului Judeţean Alba, astfel:

  • buget de stat (MDRAP): 9.965.000,00 lei
  • buget local (cofinantare CJA) 312.312,40 lei


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul producerii accidentului mortal de la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața

Publicat

Momentul producerii accidentului în urma căruia un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața, la Bucerdea Vinoasă, a fost surprins de o cameră video din apropiere. Se poate observa cum șoferul ar încerca să evite alt autoturism, ce ieșea de pe o stradă secundară. Mașina se izbește puternic de zidul unei case din intersecție, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

40 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai recent caz: o tânără de 27 de ani

Publicat

Au fost înregistrate 40 de decese din cauza noului coronavirus în România. Cele mai recente cazuri sunt din Suceava și Botoșani, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Deces 39: Bărbat, 71 ani, județul Suceava (contact cu o persoană care a revenit din Austria). În data de 25 martie s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL, coronavirus în România, 29 martie: 308 cazuri noi. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 1.760

Publicat

Numărul total al cazurilor confirmate în România a ajuns la 1.760, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, duminică, 29 martie, ora 13.00. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 308 de cazuri noi. Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică: ”De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Incendiu de vegetație la Aiud. Au intervenit pompierii din municipiu

Publicat

Pompierii din Aiud au intervenit, duminică după-amiaza, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. A ars aproximativ 0,5 hectare de teren. Incendiul a fost semnalat pe strada Izvorului, potrivit ISU Alba. foto: ISU Alba

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate