Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rețea de canalizare menajeră cu stație de epurare, în comuna Sălciua. Licitația pentru execuția lucrărilor a fost lansată

Publicat

Locuitorii a trei sate din comuna Sălciua vor beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră cu stație de epurare, printr-o investiție care se ridică la peste 18 milioane de lei. 

Comuna Sălciua a lansat, pe 27 noiembrie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru proiectul „Rețea canalizare menajeră și stație de epurare în comuna Sălciua”.

Cât costă sistemul de canalizare de la Sălciua

Valoarea totală estimată a contractului este de 18.026.114,85 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, sistemul de canalizare va cuprinde:

  • rețea de canalizare având o lungime 18.059 m;
  • stație de epurare a apelor uzate menajere;
  • stații de pompare a apelor uzate pe traseul rețelei de canalizare – 12 buc.;
  • racorduri electrice la stațiile de pompare – 12 buc.;
  • realizarea a 512 de cămine de racord;

La ora actuală în comuna Sălciua există un sistem funcțional de alimentare cu apă, realizat de locuitorii comunei în urmă cu 20 de ani, dar care nu corespunde cerințelor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică.

În aceste condiții, Primăria comunei Sălciua, cu sprijin guvernamental, a inițiat și are în construcție o rețea nouă de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile componente Sălciua de Jos, Sălciua de Sus și Sub Piatră, având în vedere dezvoltarea turistică a zonei și necesitatea existenței unor dotări edilitare pe măsură, la standarde și cerințe de calitate moderne, care să se încadreze prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate menajere, comuna Sălciua nu dispune de un sistem centralizat, gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din zonă utilizând fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile.

Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua aceste debite suplimentare este în orașul Baia de Arieș, situat la cca. 15 km V de Sălciua, pe DN 75.

Obligații la construirea noului sistem de tratare a apelor uzate de la Sălciua

Prin proiectarea și execuția unui sistem propriu de colectare și tratare a apelor uzate menajere, comuna Sălciua se va conforma normelor europene pentru protecția apelor și a mediului, asigurând un cadru adecvat, din punctul de vedere al normelor de igienă și sănătate, pentru dezvoltarea economică a localităților sale și creșterea nivelului de trai al populației.

Stația de epurare va fi proiectată în sistem SBR (sistem cu alimentare secvențială). Stația de epurare va conține obligatoriu:

  • Treapta de epurare mecanică (compusă din stație de pompare, degrilare mecanică, bazin omogenizare/aplatizare debite);
  • Treapta de epurare biologică (bazine de tratare biologică, cu sistem de aerare);
  • Treapta de tratare a nămolului în exces (instalații condiționare și deshidratare nămol în exces);
  • Treapa terțiară de tratare (dezinfecție);
  • Modul de automatizare și control proces (senzori de proces, tablou de comandă).

Se vor proiecta trei linii de tratare ce vor funcționa separat sau împreună, în funcție de debitul influent stației de epurare la un moment dat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax