Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare, în comuna Sălciua. Acord de mediu, solicitat la APM Alba. Valoarea investiției

Publicat

Cetățenii din comuna Sălciua ar putea beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră, printr-un proiect estimat la peste 22,3 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat marți, 17 ianuarie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare, comuna Sălciua, județul Alba”, titular comuna Sălciua.

Potrivit memoriului de prezentare unei, la ora actuală în comuna Sălciua există un sistem funcțional de alimentare cu apă, realizat de locuitorii comunei în urma cu 20 de ani, dar care nu corespunde cerințelor de igienă şi sănătate publică în vigoare.

În aceste condiții, Primăria comunei, cu sprijin guvernamental, a inițiat și are în constructie o rețea nouă de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile componente Sălciua de Jos, Sălciua de Sus și Sub Piatră, având în vedere dezvoltarea turistică a zonei și necesitatea existenței unor dotări edilitare pe măsură, la standarde și cerințe de calitate moderne, care să se încadreze prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate menajere, comuna Sălciua nu dispune de un sistem centralizat, gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din zonă utilizând fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile.

Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua acete debite suplimentare este în orașul Baia de Arieș, situat la cca. 15 km de Sălciua, pe DN 75.

Astfel, se urmărește proiectarea și execuția unui sistem propriu de colectare și tratare a apelor uzate menajere.

Reţeaua de canalizare menajeră proiectată va funcţiona în sistem separativ şi va colecta apele uzate menajere provenite de la utilizatori casnici și agenţi economici sau din turism, prin intermediul căminelor de racord şi a racordurilor conectate la căminele de vizitare sau la ramificaţiile intercalate pe colectoare.

Tot în rețeaua de canalizare gravitațională este prevăzută refularea apelor uzate din stațiile de pompare ape uzate.

Reţeaua de canalizare menajeră va fi realizată ţevi PVC SN8, cu diametrul Dn 250 la 400 mm şi va fi prevăzută cu cămine vizitabile din tuburi de beton Dn 1000 mm intercalate pe colectoare, distanţa maximă dintre două cămine succesive fiind de 60 m.

Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 18.059 m. Pe toată lungimea reţelei de canalizare, s-au prevăzut 896 cămine de vizitare, în aliniamentul colectoarelor, la capete şi în intersecţiile dintre colectoare.

Traseul reţelelor de canalizare s-a ales în principiu pentru a răspunde cerinţelor de conformare la reţeaua stradală, astfel încât să poată fi cuplate cât mai mulți consumatori.

În zona drumului judeţean, având în vedere că acesta nu este modernizat, reţeaua de canalizare va fi amplasată pe cât posibil în axul drumului.

Căminele de vizitare de pe traseul colectoarelor vor fi realizate astfel încât să permită accesul personalului de operare pentru intervenţie la reţeaua de canalizare în scopul supravegherii şi întreţinerii canalelor, pentru curăţirea şi evacuarea depunerilor sau pentru controlul cantitativ şi calitativ al apelor uzate.

Căminele vor avea de asemenea rolul de a asigura ventilaţia reţelei de canalizare, capacele căminelor fiind în acest sens prevăzute cu goluri de ventilare.

Pentru tratarea apelor uzate provenite din zona proiectului, înainte de deversarea în emisar, râul Aries, este propusă execuţia unei staţii de epurare, pe malul stâng al acestuia.

Stația de epurare a fost proiectată pentru un număr maxim de 1.595 locuitori.

Soluția tehnică propusă este următoarea:

  • conductă PVC KG, SN8, Dn 250 mm – 15.433 m
  • conductă PVC KG, SN8, Dn 315 mm – 1.620 m
  • conductă PVC KG, SN8, Dn 400 mm – 1.006 m
  • conducte refulare din stații de pompare PEHD, De 63 la 110 mm – 2.660 m
  • cămine de vizitare – 896 buc.
  • cămine grătar la stații pompare – 12 buc.
  • stații de pompare – 12 buc.
  • cămine de racord – 512 buc.
  • stație de epurare – 1 buc.

Valoarea investiției este estimată la 22.314.032 de lei, fără TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax