Connect with us
Advertisement

Actualitate

Rețeaua de internet de mare viteză Ro-Net nu va fi gata nici în acest an. Ce vrea să facă Guvernul pentru a nu pierde banii europeni

Publicat

internet la sate Rețeaua de internet de mare viteză Ro-Net, proiect în valoare de peste 85,5 milioane de euro, finanțat cu fonduri UE, nu va fi finalizată nici în acest an, a declarat luni Dragoș Tudorache, ministrul interimar al Comunicațiilor. Din 783 de localități care ar fi trebuit acoperite încă din 2015, estimarea este că „pănă la sfârșitul acestui an să fie finalizate circa 500-600 de localități. Sunt însă locații unde nu au fost obținute încă autorizațiile de construcție și este realistic să anticipăm că nu vor fi finalizate până la finele anului”. Pentru a evita corecțiile financiare, Guvernul discuta deja cu Bruxelles-ul ca în localitățile rămase neacoperite, rețeaua să fie finalizată cu alte fonduri UE.

Ministerul interimar al Comunicațiilor, Dragos Tudorache, a avut luni o întâlnire cu presa în care a atins și problema întârzierilor la realizarea rețelei Ro-Net.

„La un moment dat acest proiect a fost fazat, ceea ce înseamnă că o parte din locațiile care trebuiau livrate au fost păstrate pe ciclul 2007-2013, primele 99 de locații, ele au fost livrate și decontate, iar restul au fost trecute pe ciclul financiar 2014-2020. În total 783 locații. Ceea ce a început și domnul ministru Bostan și am continuat și eu a fost să analizăm în mod foarte obiectiv și la rece ceea ce se mai poate realistic livra din cele 783 de locații. Partea buna este ca fiind fazat pe 2014-2020 și întrucât există oricum o alocare financiară suplimentară exact pe acest gen de proiecte, ceea ce încercăm acum să facem este ca locațiile care nu vor fi livrate până la sfârșitul anului, întrucât termenul de livrare este decembrie 2016, este să analizăm realistic locațiile care pot fi finalizate iar cele care nu vor putea fi finalizate, pentru a evita corecțiile, să le deducem din bugetul proiectului și să le includem în dezvoltarea ulterioară a rețelei de Noua Generație (n.a Next Generation Networks) – care va fi o continuare a acoperirii zonelor albe și a proiectului Ro-Net.

La momentul acesta noi sperăm să atingem un număr de 500-600 localități până la sfârșitul anului. Este vorba de locații unde lucrările sunt deja în lucru și acolo practic livrarea este sigură, altele unde autorizațiile au fost emise – pentru că de fapt aici a fost o mare dificultate în implementarea acestui proiect și nu doar de ordin tehnic la nivelul Telekom – asta a luat destul de mult. Sunt locații unde nu sunt autorizații și este realistic să anticipăm că nu vor fi finalizate până la finele anului.

Pe baza discuțiilor pe care le-am început deja cu Comisia Europeană pentru acestea să evităm corecțiile, să corectăm bugetul corespunzator și să le refazăm”, a spus Tudorache.

Acesta a precizat că la acest moment bugetul pentru proiectul extinderii retelelor de nouă generație este de 100 milioane de euro, modul de implementare urmând a fi stabilit în perioada următoare. Dragoș Tudorache și-a exprimat rezervele față de modul cum este gândit în prezent acest proiect.

„Așa cum este gândit acum proiectul, infrastructura nu ajunge la utilizatorul final, existând riscuri ca succesul Ro-Net să nu fie unul garantat”, a spus Tudorache.

Proiectul Ro-Net  implică realizarea unei rețele de internet de bandă largă în zonele fără acoperire, dar nu presupune și conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Obiectivul acestei rețele este bineînteles în final conectarea clienților finali, însă conectarea acestora nu se va face neaparat de Telekom România, ci se face de către orice operator din România care închiriază capacitate peste această rețea.

Pentru a obține însă banii pentru acest al doilea proiect dedicat rețelelor de noua generație, autoritățile trebuie să prezinte Comisiei Euopene până în luna noiembrie 2016 proiectul de implementare a acestor rețele de nouă generație.

Dragoș Tudorache a precizat că există o analiză făcută cu Banca Mondială, fiind luate în calcul șase scenarii pentru implementarea acestor rețele.

„Unul dintre scenariile prezentate de Banca Mondială este implicarea autorităților locale. Din punctul meu de vedere nu arată rău de loc pentru ca ar fi și o responsabilizare mai ales că ele dau autorizațiile. Dacă nu avem această garanție a interesului autorităților locale, vom merge pe licitație pentru selectarea unui operator care să dezvolte la nivel național restul rețelei pe modelul Ro-NET”, a spus Tudorache.

Citește și Proiectul Ro-Net: 30 de localități din Alba vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement