Connect with us
Advertisement

Eveniment

Revin ninsorile la munte. Risc însemnat de avalanșă în masivele Șureanu, Făgăraș, Bucegi, Parâng și Țarcu-Godeanu

Publicat

Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe este însemnat (gradul 3 din 5) în masivele Făgăraş, Bucegi, Parâng, Şureanu şi Ţarcu-Godeanu. În zona montană, în următoarele două zile vremea va intra într-un proces de răcire.

Potrivit ANM, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuat în cursul zilei de 25 ianuarie. Cerul va fi temporar noros. Pe arii mai restrânse în cursul zilei de 24 ianuarie se vor semnala precipitații mixte, ninsori în zonele înalte, ce pot depune și polei la altitudini de 1.200-1.800 m, trecător și la altitudini mai joase în Carpații Orientali.

Pe arii mai extinse în noaptea de 24/25 ianuarie și în cursul zilei de 25 ianuarie, va ninge viscolit în întreaga arie montană. Vântul se va intensifica treptat, cu rafale din sector sud-vestic și sudic ce vor atinge 70-80 km/h în zonele înalte în prima noapte și în ziua de 24 ianuarie, viscolind ninsoarea în zonele înalte, apoi cu rafale de 90-100 km/h în noaptea de 24/25 ianuarie din sector sudic și sud-vestic, iar în cursul zilei de 25 ianuarie din sector vestic.

Temporar se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură în zonele înalte. Stratul de zăpadă va înregistra scăderi ușoare în cursul zilei de 24 ianuarie sub 1800 m, urmând să crească în cursul zilei de 25 ianuarie în întreaga arie montană.

Potrivit meteorologilor, până luni, la ora 20.00, riscul producerii de avalanşe în masivele Făgăraş, Bucegi, Parâng, Şureanu şi Ţarcu-Godeanu este însemnat, adică gradul 3 din 5 posibile. În Munţii Rodnei, Călimani – Bistriţei – Ceahlău şi Vlădeasa – Muntele Mare riscul producerii de avalanşe este moderat – gradul 2 din 5.

MUNȚII PARÂNG-ȘUREANU – RISC 3 – ÎNSEMNAT

Vremea va intra într-un proces de răcire și se va depune un strat nou de zăpadă, mai consistent în cursul zilei de luni. La peste 1800 m regăsim plăcile de vânt formate pe versanții estici și sudici în perioada precedentă, iar pe versanții nordici și nord-estici se vor forma noi plăci de vânt. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări dar izolat și spontan în cursul după-amiezii de mâine sub acțiunea insolației, se pot declanșa curgeri superficiale și avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind mai ridicat în zonele adăpostite, cu acumulări mari de zăpadă.

Între 1500 și 1800 m, stratul e local mai însemnat, îndeosebi pe pantele și văile unde zăpada a fost transportată de vânt în perioada precedentă. Vremea relativ caldă din cursul zilei de duminică și insolația vor duce în continuare la umezirea și îngreunarea stratului, iar pe pantele mai înclinate, atât spontan cât și la supraîncărcări, se pot declanșa curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii. Răcirea vremii din cursul zilei de luni, va duce la o ușoară stabilizare a stratului sub 1800 m.

MUNȚII FĂGĂRAȘ – RISC 3 – ÎNSEMNAT

Vremea va intra într-un proces de răcire și se va depune un strat nou de zăpadă, mai consistent în cursul zilei de luni. Pe versanții estici și sudici se vor menține plăcile de vânt formate în perioada precedentă încălzirii, iar altele noi se vor forma pe versanții nordici și nord-estici. Pe văi și în zonele adăpostite întâlnim acumulări mai importante de zăpadă. În profunzimea stratului întâlnim predominant cristale fine și fațetate și multiple cruste de gheață.

La supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, stratul puțin stabilizat din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, declanșând avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. În cazuri izolate în cursul după-amiezii de mâine, se mai pot produce spontan, sub acțiunea insolației, curgeri superficiale ce pot antrena stratul instabil din partea superioară și declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, îndeosebi pe versanții sudici.

La altitudini de sub 1800 de metri, temperaturile pozitive din cursul zilei de duminică și insolația, vor duce la umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă, iar pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări mici, dar și spontan după-amiaza se pot declanșa curgeri și avalanșe, mai ales în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă. Stratul de zăpadă va crește în cursul zilei de luni.

MUNȚII BUCEGI – RISC 3 – ÎNSEMNAT

Vremea va intra într-un proces de răcire și se va depune un strat nou de zăpadă, mai consistent în cursul zilei de luni. Pe versanții estici și sudici se mențin plăcile de vânt formate în perioada precedentă, iar pe versanții nordici și nord-estici se vor forma plăci noi de vânt. Pe văile și pantele adăpostite se mențin acumulările însemnate de zăpadă. La supraîncărcări mici, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, declanșând avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, în zonele cu acumulări importante de zăpadă. În cazuri izolate, în cursul după-amiezii de mâine, sub acțiunea insolației, se pot produce spontan curgeri superficiale, îndeosebi pe versanții sudici, ce pot angrena parte din straturile subiacente și care pot conduce în cazuri izolate și la avalanșe mai mari.

La altitudini de sub 1800 de metri, temperaturile pozitive din cursul zilei de mâine și insolația vor duce la umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă, iar pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât și spontan după-amiaza, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici sau medii, îndeosebi în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă. Răcirea vremii va aduce apoi o ușoară stabilizare a stratului deja depus sub 1800 m.

MUNȚII ȚARCU-GODEANU – RISC 3 – ÎNSEMNAT

Vremea va intra într-un proces de răcire și se va depune un strat nou de zăpadă, mai consistent în cursul zilei de luni. În partea superioară a stratului, la peste 1800 m se găsește un strat puțin stabilizat de zăpadă, având în componență și plăci de vânt pe versanții estici și sudici. În zonele adăpostite și pe văi se mențin depozitele mai vechi de zăpadă. La supraîncărcări dar izolat și spontan în cursul după-amiezii de duminică sub acțiunea insolației, se pot declanșa curgeri superficiale sau avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind mai ridicat în zonele adăpostite, cu acumulări mari de zăpadă și în masivul Godeanu unde cu totul izolat sunt și condiții pentru avalanșe mai mari.

Între 1500 și 1800 m, pe pantele și văile unde zăpada a fost spulberată de vânt stratul este local însemnat. Vremea relativ caldă și insolația din cursul zilei de duminică, vor favoriza umezirea și topirea ușoară a stratului, iar pe pantele mai înclinate, atât spontan după-amiaza cât și la supraîncărcări, se pot declanșa curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii. Răcirea vremii din cursul zilei de luni, va duce la o ușoară stabilizare a stratului sub 1800 m.

sursa: meteoromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement