Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rezidențiat 2024: proba scrisă, în 17 noiembrie. Reguli pentru candidați, condiții și calendar pentru înscrieri

Publicat

Rezidențiat 2024. Ministerul Sănătății organizează concurs de admitere în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în 17 noiembrie 2024. Concursul se desfășoară pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Examenul va fi organizat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Metodologia pentru desfășurarea concursului de Rezidențiat 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordinul ministrului sănătății 4.604/18 septembrie 2024 și al ministrului educației 6.704/24 septembrie 2024.

Rezidențiat 2024. Condiții pentru candidați

La concurs se pot prezenta:

  • candidații posesori ai unei diplome de licență în profil medico-farmaceutic uman sau ai unei diplome echivalente cu aceasta
  • rezidenții aflați în pregătire
  • specialiștii care doresc să efectueze pregătire într-o altă specialitate
  • candidații care îndeplinesc condițiile privind cetățenia, respectiv care nu au împlinit vârsta standard de pensionare

Sunt admiși la concurs numai candidații care sunt apți din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează, conform certificatului medical aflat la dosarul de înscriere.

Pentru candidații medici specialiști, medici stomatologi specialiști, respectiv farmaciști specialiști formarea în a doua specialitate se poate obține numai în regim cu taxă.

Rezidențiat 2024. Înscrieri

Înscrierile pentru concurs se fac prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, respectiv prin ministerele cu rețea sanitară proprie, în perioada 9-22 octombrie 2024.

Dosarele de înscriere poti fi depuse de luni până joi orele 9.00-16.00 și vinerea între 9.00 și 14.00.

Dosarele de concurs pot fi depuse prin poștă sau servicii de curierat în perioada 9-22 octombrie 2024, inclusiv data poștei.

Rezidențiat 2024. Acte pentru înscrieri

Dosarul de înscriere a candidatului va conține următoarele documente:

  • cererea de înscriere la concurs, în care se vor menționa:
    • numele candidatului, inițiala/inițialele tatălui, toate prenumele candidatului înscrise în actul de identitate cu care se va legitima la intrarea în sală
    • centrul universitar și domeniul pentru care concurează
    • acordul pentru folosirea numelui și pentru afișarea rezultatului pe internet
    • declarație de consimțământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, respectiv că datele vor fi tratate confidențial
  • copia actului de identitate (paginile din care reies numele și prenumele candidatului, precum și data nașterii)/ permisului de ședere pe teritoriul României, după caz
  • copia legalizată a diplomei de licență de medic, stomatolog (medic dentist) sau farmacist.

Absolvenții promoției 2024 pot prezenta, până la eliberarea diplomei de licență, copia legalizată a adeverinței privind promovarea examenului de licență.

  • adeverința (original) eliberată de unitatea în care este încadrat, din care să reiasă specialitatea în care este confirmat și tipul contractului individual de muncă, numai pentru rezidenți și specialiști
  • certificatul medical (original) privind starea de sănătate, eliberat de unitatea sanitară teritorială desemnată de direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București; se precizează că este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează
  • copia actelor doveditoare (certificat de căsătorie etc.) privind schimbarea numelui față de numele înscris în diploma de licență, dacă este cazul
  • chitanța de plată a taxei de concurs. Taxa de concurs este stabilită de Ministerul Sănătății și se achită în contul ministerului.

Rezidențiat 2024. Precizări la înscrieri

Persoanelor care nu își exprimă acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal le vor fi respinse dosarele de concurs.

Candidații care nu doresc să depună documente în copie legalizată se pot prezenta pentru depunerea dosarului la orice direcție de sănătate publică, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

După finalizarea înscrierilor, respectiv la data de 22 octombrie 2024, candidații nu mai pot solicita schimbarea opțiunilor de a concura într-un anumit centru universitar sub niciun motiv.

Un candidat poate depune un singur dosar de concurs.

Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se afișează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 1 noiembrie 2024.

La data de 14 noiembrie 2024, candidații pot afla sala și ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro.

Cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afișează lista candidaților repartizați în sala respectivă.

Rezidențiat 2024. Organizarea concursului

Concursul se desfășoară în ziua de duminică, 17 noiembrie 2024.

Candidații sunt așezați în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afișate. Fiecare candidat se așază la locul indicat prin legitimația de bancă.

Candidații sunt așezați în sală în așa fel încât să rămână cel puțin un loc liber între 2 candidați, respectând distanța de minimum 1 metru.

Începând cu ora 9.00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât și pentru completarea datelor de identitate).

Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii sacilor cu caietele cu întrebări (ora 10.00) nu mai au acces în sala de concurs.

Rezidențiat 2024. Ce este interzis la proba scrisă

În timpul concursului candidații nu au voie să consulte niciun fel de materiale scrise, să discute cu ceilalți candidați, să copieze sau să aibă asupra lor aparatură electronică de comunicare.

Materialele documentare sunt depozitate într-un loc din sală unde candidații nu au acces până la terminarea concursului. Tot aici se vor depozita și telefoanele mobile, ceasuri sau alte dispozitive electronice de comunicare, ce vor fi închise pe toată durata probei de concurs.

Candidații își vor strânge părul astfel încât urechile să fie vizibile. Cei ce poartă proteze auditive sunt rugați să le scoată pe perioada celor 4 ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere a informațiilor prin radiorecepție.

Orice abatere (comunicare între candidați, copiere, păstrarea asupra candidatului în timpul concursului a oricărei aparaturi de transmisie, înșelăciune asupra identității) este considerată fraudă și se sancționează cu eliminarea din concurs.

La terminarea concursului candidații predau șefului de sală, sub semnătură, grila de răspuns. Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidaților, cu excepția celor care, indiferent de motiv, părăsesc sala în primele 3 ore de concurs.

Rezidențiat 2024. Test-grilă cu 200 de întrebări

Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Testele sunt identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor avea la dispoziție 4 ore pentru rezolvarea cerințelor.

Întrebările sunt diferite, în funcție de domeniu.

Caietele de concurs au un număr de 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel:

  • 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidații marchează mai mult sau mai puțin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0)
  • 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2-4 răspunsuri corecte; fiecare întrebare cu răspunsuri corecte este notată cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puțin de două sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0).

Exemplu de punctare: A B C D E = întrebare cu două răspunsuri corecte A și C:

  • în cazul în care candidatul marchează corect A și C, acesta primește 5 puncte
  • în cazul în care candidatul marchează A și B, acesta primește 3 puncte

Pentru a se putea asigura departajarea candidaților, din totalul întrebărilor un procent de 8-10% sunt întrebări cu dificultate ridicată.

Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare (100 de întrebări)

Rezidențiat 2024. Contestații

Eventualele contestații privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidați până la data de 18 noiembrie 2024, ora 16.00. Contestațiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunțat pe site-ul universității de medicină și farmacie unde a fost susținut concursul, numai prin poștă electronică.

Nu se pot depune contestații privind corectarea manuală a grilelor de concurs. Contestațiile depuse după expirarea termenului mai sus menționat sau adresate altor instituții nu se iau în considerare.

Rezidențiat 2024. Condiții de promovare

Pentru a avea opțiunea de alegere a unui loc sau post, candidatul trebuie să obțină un punctaj minim de de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs. Se face o clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Medicii, medicii dentiști/medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat.

Medicii, medicii dentiști/medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.

Rezidențiat 2024. Alegerea locurilor și posturilor

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a centrelor de pregătire se face prin teleconferință, pe baza punctajului și a clasificărilor anunțate, în 3 zile consecutive, în intervalul orar 9.00-21.00.

Candidații se vor putea prezenta în unul dintre centrele universitare: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara.

Dacă repartiția nu se finalizează în prima zi, respectiv în cea de-a doua sau în cea de-a treia zi, va continua în ziua următoare în același interval orar sau, după caz, până la epuizarea locurilor/posturilor publicate la concurs sau a candidaților care au dreptul de a alege un loc/post.

Locurile și posturile rămase disponibile se vor afișa pe pagina de internet la sfârșitul fiecărei zile de repartiție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate