Connect with us
Advertisement

Educație

Rezultate finale BACALAUREAT 2023: notele după contestații, publicate astăzi, de minister

Publicat

Rezultate Bacalaureat 2023: Ministerul Educației publică astăzi rezultatele finale la examen, după contestații. 

În Alba au fost depuse 991 de contestații, majoritatea la Română (518). La examen au participat peste 2000 de candidați.

Au mai fost înregistrate 133 de contestații la Istorie, 118 la Matematică, 63 la Biologie, 38 la Anatomie, 36 la Geografie, 33 la Logică, 29 la Informatică și restul la alte materii de la proba la alegere sau la limba maternă.

În 2022 erau depuse 1.133 contestații, din care 634 la proba scrisă de Limba și literatura română, 137 la proba de Matematică, 146 la Anatomie/Biologie.

În 2021, la sesiunea de vară, erau 821 de contestații, iar în 2020 – peste 1.200.

Rata de promovare a examenului în județ, înainte de contestații, era de 79,1% mai mare față de anul trecut. A fost o singură medie de 10, la Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni, o absolventă de Mate-Info.

Vezi Ema, eleva Colegiului Avram Iancu din Câmpeni, care a luat singura medie de ZECE din Alba, la Examenul de Bacalaureat 2023

Pentru seria curentă, rata de promovare este de 83,8%, iar pentru seriile anterioare, 32,32%.

Bacalaureat 2023 – corectarea lucrărilor

Lucrările se evaluează şi se apreciază de fiecare evaluator, separat, respectându-se baremele de evaluare şi notare elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare și Examinare. La evaluarea lucrărilor scrise, profesorii evaluatori nu vor face sublinieri sau menţiuni pe acestea. Evaluarea pe baza baremului se înregistrează în borderourile de evaluare, separat pentru fiecare evaluator.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:

  • – preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării
  • – după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori
  • – preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale.

Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, în situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă denotare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement