Eveniment
RMGC cere prelungirea concesiunii de la Roşia Montană și emiterea de licenţe de exploatare pentru proiectele Bucium
RMGC cere prelungirea concesiunii de la Roşia Montană și emiterea de licenţe de exploatare pentru proiectele Bucium. Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a solicitat recent Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie 2024.
În plus, cei de la RMGC şi-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licenţe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin şi Tarniţa din cadrul prospectului Bucium, la care susţin că au dreptul încă din 2007.
„RMGC a solicitat recent ANRM să emită licenţele de exploatare pentru cele două proiecte Bucium, în acord cu solicitările făcute în 2007. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, Statul Român şi-a menţinut constant poziţia potrivit căreia solicitările de licenţe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziţie pe care s-a întemeiat şi decizia arbitrală majoritară”, a transmis Gabriel Resources.
Pe 26 aprilie, Gabriel Resources a anunțat o strângere de fonduri în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulţi investitori.
„Gabriel apreciază că decizia arbitrală a fost o dezamăgire neașteptată și amară pentru toți cei implicați. Prin urmare, apreciem sprijinul puternic arătat de investitorii existenți și noi în strângerea de fonduri recent anunțată. Odată ce acea finanțare va fi finalizată, vom putea implementa acțiunile strategice necesare pentru a conduce la realizarea valorii pentru acționari în lunile următoare”, a transmis CEO-ul de la Gabriel Resources, Dragoș Tănase.
România a câștigat la Washington procesul deschis de Gabriel Resources
România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd.. Compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.
Mai mult, reclamanții au fost obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Pe 11 martie, Compania Gabriel Resources a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la acel moment avea doar 2,7 milioane de dolari canadieni, lăsând să se înțeleagă că este foarte dificil să plătească despăgubirea către România.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News