Connect with us
Advertisement

Actualitate

RMGC: Potrivit motivării Curţii de Apel Alba Iulia, documentaţia de urbanism pentru Proiectul Roşia Montană este în vigoare

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică, joi, motivarea deciziei prin care confirmă că documentația de urbanism din 2002 pentru Proiectul Roșia Montană (PUG și PUZ) este în vigoare și își produce efectele, potrivit unui comunicat RMG. De asemenea, toate documentele care au fost sau vor fi emise pe baza PUG și PUZ 2002 sunt valabile.

Deciziile nr. 45 și 46 din 2002 ale Consiliului Local Roșia Montană privind aprobarea documentației PUG și PUZ “nu au ieșit niciun moment din vigoare întrucât instanța nu a dispus anularea lor”, acestea continuând să își producă efectele, se afirmă în motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, subliniindu-se că aceste acte administrative continuă să producă efecte faţă de terți, iar efectele deja produse până în prezent nu sunt afectate, la fel ca și efectele care urmează a se produce. Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia din 4 aprilie 2012 se referă numai la procedura de vot din 2009 și nu afectează deciziile nr. 45 și 46/ 2002, prin care s-a aprobat documentația PUG și PUZ.

„RMGC se așteaptă ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care se află într-un stadiu avansat, să continue și să se încheie. Mai mult ca oricând, România are nevoie de locuri de muncă, de investiții solide și stabilitate economică, cruciale în contextul economic european și internațional tot mai dificil. În ziua de astăzi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislației românești și europene și prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Suntem gata să construim prima mină modernă, care va crea mii de locuri de muncă în România, pentru români. Motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, comunicată astăzi, confirmă că nu există niciun impediment legal în calea finalizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului“, declară Dragoș Tănase, Director General al RMGC.

În comunicatul RMG se arată că “motivarea demonstrează că fostul Ministru al Mediului Attila Korodi s-a înșelat când a afirmat că este necesară o nouă suspendare a evaluării de mediu. RMGC continuă să aibă documentația de urbanism în vigoare și perfect aplicabilă (PUG, PUZ și certificatul de urbanism), acestea fiind confirmate în mod repetat de diferite instanțe de judecată.”

„Tot ceea ce solicităm – și am solicitat dintotdeauna – este să fim tratați corect, iar proiectul minier să fie evaluat corect și transparent. România și toți investitorii existenți și potențiali merită un tratament corect, cu atât mai mult cu cât România are mare nevoie de locurile de muncă și de stabilitatea economică aduse de investiții. Odată aprobat, Proiectul Roșia Montană va contribui cu circa 1% la PIB-ul României și va crea mii de locuri de muncă”, subliniază Dragoș Tănase.

Din datele oferite de RMG, pornind de la un preț al aurului de 900 de dolari/ uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD, incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, prețul aurului este de peste 1500 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roșia Montană și din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Horia

    joi, 17.05.2012 at 18:27

    sa inteleg ca din nou s-a amanat complet degeaba procedura de evaluare a proiectului astuia? Chiar asa si-a batut joc Korodi ca a ajuns sa minta in public?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement