Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat RMGC: Tehnologia propusă pentru mina de la Roșia Montană este unica metodă cu adevărat sigură, testată de experți și folosită în întreaga lume


Publicat

Referitor la punctele de vedere exprimate de Institutul Geologic al României și de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, referitoare la tehnologia de extracție a aurului, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) face următoarea precizare:

1. Cianurația este metoda cu gradul cel mai mare de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

Tehnologia prin cianurație a fost aprobată de Comisia Europeană prin Directiva 21/2006, privind managementul deșeurilor din industria extractivă, care prevede ca limita maximă a concentrației de cianură admise la deversarea în iazul de decantare să nu depășească 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Roșia Montană prevede o concentrație de doar 3 miligrame la litru – media lunară în iazul de decantare.

Într-un raport al Comisiei Europene, întocmit în anul 2010 de experți independenți, se arată că „cianurarea este metoda chimică preferată în industria minieră auriferă din toată lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin această tehnologie”: http://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf

Procedura de neutralizare a cianurii din proiectul Roșia Montană este Best Available Technology, adică face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referinţă cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeană: http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/BREF/mmr_adopted_0109.pdf

Compania Roșia Montană Gold Corporation își propune ca proiectul minier de la Roșia Montană să ia în considerare și alte documente internaționale de reglementare a activității de extracție a aurului, între care și ”Framework for Responsible Mining” – ”Cadrul de lucru pentru minerit responsabil”. Elaborat în anul 2005 de trei renumiți experți nord americani, printre care unul de la organizația neguvernamentală World Wide Fund For Nature, acest ghid de lucru a fost semnat de organizații non-profit, filantropice, academice și de industria minieră din toată lumea.

Planul de management al cianurii pentru proiectul Roşia Montană a fost elaborat în conformitate cu Codul Internaţional de Management al Cianurii pentru industria minieră auriferă. RMGC este prima semnatară din Europa a acestui Cod și este auditată periodic pentru conformitatea cu standardele Codului. Codul a fost creat sub egida Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și a Consiliului Internațional pentru Minerit și Metale (ICMM). Programul oferă asistență companiilor semnatare și certifică și auditează periodic companiile semnatare pentru folosirea în deplină siguranță a acestei tehnologii.

În prezent tehnologia cu cianură este folosită în siguranță pentru mediu și oameni în peste 500 de mine din întreaga lume (Finlanda, Suedia, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă etc.).

2. Pentru tipul de zăcământ de la Roșia Montană nu există alternative tehnologice viabile de extragere a aurului și argintului.

Tehnologia aleasă pentru recuperarea aurului și argintului trebuie să țină cont de două criterii: să fie adecvată tipului de zăcământ și concentrației zăcământului care există la Roșia Montană și să își fi dovedit viabilitatea și în aplicații industriale.

Experţii europeni şi Agenţia Guvernamentală de Mediu din Statele Unite au realizat o analiză a riscurilor, cu privire la impactul asupra mediului, sănătăţii personalului şi a toxicităţii diverselor substanţe chimice folosite în fluxurile tehnologice şi au concluzionat că reactivi precum tiosulfatul, tioureea sau alţi reactivi sunt de până la 40 de ori mai toxici decât cianura:

http://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf

Înainte de a lua o decizie cu privire la metoda folosită în viitoarea mină, RMGC a studiat 12 procese tehnologice și opt reactivi, pentru a alege cea mai bună variantă.

RMGC s-a întâlnit cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat și a studiat cu atenție tehnologiile propuse. Din păcate, aceste tehnologii vehiculate fie nu sunt aplicabile tipului de zăcământ de la Roșia Montană, fie sunt tehnologii concepute doar pe hârtie sau în laborator. Ele nu au aplicabilitate industrială, nefiind testate și confirmate nici măcar la scară pilot și nici nu sunt implementate în vreun alt proiect minier de extragere a aurului nicăieri în lume.

Persoanele care propuneau tehnologii alternative nu au putut furniza informații privind testarea acestor tehnologii în afara laboratorului, pentru că niciunul dintre procesele tehnologice sau reactivii prezentaţi drept „alternative” în acest moment nu a fost până acum aplicat la scară industrială.

Așa cum reiese din documentul Comisiei Europene, toate celelalte tehnologii alternative au dezavantaje majore, ceea ce face ca reactivul cianură, care este cunoscut şi utilizat în întreaga lume de peste 100 de ani, să rămână în continuare tehnologia optimă disponibilă, care în acest moment este foarte strict reglementată pe teritoriul Uniunii Europene.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

14 Comentarii

14 Comentarii

 1. Gabriela

  marți, 01.10.2013 at 22:18

  ce mai stire, copy/paste de la RMGC, ma asteptam la mai mult de la voi
  putea-ti macar sa va documentati un pic, in prezent da se foloseste cianura in intreaga lume dar nu in siguranta, la o mica documentare pe internet am gasit:
  Potrivit Raportului anual pe 2012, compania minieră (mine de aur și polimetale) Boliden din Suedia a avut 9 accidente de mediu numai în 2012.
  31octombrie 2011 și 29 decembrie în același an – la compania minieră britanică Kazakhstan Hambledon Mining au loc scurgeri de cianuri la unul dintre barajele lacului de decantare.
  8 octombrie 2009, Newmont Mining Corporation din Denver, a doua dintre cele mai mari corporații de mine de aur din lume, deversează din neglijență cianuri la mina sa de aur Ahafo Gold Mine din Ghana.
  În mai 2009, în Tanzania, la mina Barrick Gold, reziduuri lichide toxice din mină se infiltrează în râu: 20 de morți.
  6 aprilie – 11 iulie 2007, Toronto Ventures Inc (TVI), companie minieră canadiană în Zamboanga, Filipine: barajul lacului de decantare se prăbușește, râul Siocon este otrăvit cu deșeuri toxice.
  11 octombrie și 31 octombrie 2005, Filipine: la compania Lafayette Mining’s Rapu Rapu, profilată pe extragere polimetalică, au loc două scurgeri ale apei de procesare și tratare.
  20 iunie 2005, Laos: scurgere de cianuri la mina de aur Phu Bia, operată de Pan Australian Resources.
  23 octombrie 2004, Ghana: scurgere de cianuri în râul Aprepre, printr-un baraj al companiei canadiene Bogoso Gold Limited.
  11 ianuarie 2004, Ghana: de la o filială a Bogoso Gold Limited în proprietatea Golden Star Resources, se scurg cianuri în râul Kubekro.
  30 ianuarie 2004, Australia: un raport al guvernului confirmă că de la mina Kalgoorlie Gold s-au scurs cianuri în apele freatice.
  7 august 2004, Papua New Guinea: se degajează cianuri din mina Misima, în timpul dezafectării minei.
  25 iunie 2004, China: Consiliul de Stat al Chinei raportează șapte cazuri de scurgeri de chimicale letale în ultima săptămână, urmate de un total de 21 de decese.
  29 mai 2003, Ghana: scurgere de cianuri la mina de aur Tarkwa în districtul Wassa est.
  14 ianuarie 2003, Nicaragua: otrăvire cu cianuri la compania canadiană Hemconic/ Greenstone in Bonanza, în Regiunea Autonomă Nord-Atlantică; cianurile au fost aruncate în râul Bambana. S-a raportat că 12 copii au murit bând apă din râu.
  Ianuarie 2003, Honduras de Vest: scurgere masivă de cianuri la mina San Andrés.
  2 decembrie 2003, USA: scurgere de cianuri lângă mina Briggs, Balleratt.
  9 iunie 2002, Nevada, USA: scurgere de cianuri la mina Denton-Rawhide.
  16 mai 2002, Nevada, USA: scurgeri de soluție de cianură la o unitate a minei Twin Creeks.
  Noiembrie 2001, China – 11 tone de cianură de sodiu lichidă se scurg într-un afluent al râului Luohe în provincia Henan.
  Octombrie 2001, Ghana– scurgere a mii de metri cubi de reziduuri miniere contaminate cu cianuri și metale grele la ruperea unui baraj în timpul unor operații miniere în Districtul Wassa West.
  30 iunie 2000, Papua New Guinea: mina Rio Tinto Lihir aruncă cianuri în ocean

 2. el

  marți, 01.10.2013 at 23:56

  pai normal astia de la alba24 trebuie sa isi justifice activitatea. dau ori stiri copy paste ori baga din top. cica se informeaza din 3 surse. cea mai mare minciuna. din pacate multe stiri le faceti pe genunchi. si va pot dovedi. ar trebui sa fiti mai rationali si sinceri in ce scrieti……..

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 02.10.2013 at 00:30

   1. este un comunicat, nu este o stire. l-am bagat asa ca sa nu tipe nimeni ca am distorsionat sau ca am schimbat sensul la ce au vrut sa spuna.
   2. ne informam mai bine decat altii, dovada este ca ne citesc 7000 de oameni
   3. ma intreb de ce ti-am validat comentariul impertinent. E ca si cum m-ai injura la mine in casa. Apropo daca te injur la tine acasa , ma dai afara sau nu?
   4. facem si stiri pe genunchi, ca nu suntem multi si cateodata sunt prea multe informatii. Si scriem stiri aproape din ora in ora, mai putin noaptea, daca nu sunt accidente sau alte chestii grave. In general stirile se fac din teren. Dovada galeriile foto. Dar oricum ar fi tot s-ar gasi un frustrat ca tine care, de acasa, din fotoliu, sa se arate nemultumit ca noi nu am lucrat mai mult pentru el.
   5.Nu-ti convine, iesi. Mergi in alta parte.

  • satul de Romania

   miercuri, 02.10.2013 at 10:12

   Pentru „el” si „Gabriela” – deschideti ochii injectati de ura si cititi mai bine: „Comunicat RMGC” nu stire Alba24. Nu castigati nimic atacand presa care ne informeaza, care ne accepta comentariile si ne prezinta protestele. Dati dovada de bun simt! Indoctrinatilor !

   • el

    miercuri, 02.10.2013 at 11:59

    indoctrinatule. eu vorbesc chiar de o stire in care am aparut si informatiile erau eronate!!!! domnule satul de tine. iar ceea ce face referire ls RMGC sunt in potriva din 97 si asa voi fi cat traiesc . mi se rupe de ce scrie presa. am trait in acele locuri 20 de ani si stiu despre ce e vorbs. ca pe voi va poate cumpara cineva e clar ca doar vindeti tara la metru patrat…. domnule cult in doctrina tembelismului.

 3. belu

  miercuri, 02.10.2013 at 07:58

  nu ne vindem auru pentru nimic in lume.rmgc valea

 4. FG

  miercuri, 02.10.2013 at 09:49

  Dragul ReMeGeCeu , nu mai stie ce sa faca sa iasa basma curata…:) valea de la noi din tara, valea de-aici, ca nu va iesi bine daca mai insisti cu balivernele tale, mai ReMeGeCeule! Cianurati si furati pe altcineva, nu pe noi, ca noi suntem satui oricum de cat ne-au jecmanit altii, si n-au fost musai straini, au fost de-aci de la noi..asa ca fa-ti bagajele si ia-ti talpasita, ca nu mai tine cu noi, hai pa, RMGC!

 5. Popescu

  miercuri, 02.10.2013 at 09:55

  Intrebarea e: ce se intampla in caz de razboi sau terorism ? O racheta sau bomba bine plasata in baraj va putea sa rada toata valea Ariesului, sa nu mai zicem ca va otravi tot pana la mare. Ori acest lac de decantare nu poate fi golit asa cum ai face cu unul cu apa.

  • Calin

   miercuri, 02.10.2013 at 14:23

   cu mentalitatea asta, mai bine nu mai iesi niciodata din casa, ca mereu exista sansa sa fii lovit de o masina sau de un meteorit!

 6. Calin

  miercuri, 02.10.2013 at 14:28

  de asta avem nevoie, de repornirea industriei miniere folosind cele mai noi si mai sigure tehnologii. alte state din UE au facut asta demult, eu zic ca se poate si la noi!

 7. adela

  miercuri, 02.10.2013 at 19:59

  RMGC nu a crescut o gaina daramite sa exploateze aur . PLEACA ACASA IN BARBADOS FIRMA DE APARTAMENT . TRADATORI MAI MARI SAU MAI MICI
  SA RASPUNDA PENTRU FAPTELE LOR. ESTE LOC PENTRU EI SI LA BALAMUC.

 8. Rusu Mirel

  luni, 18.11.2013 at 15:48

  Proiectul minier va reface mediul de la Rosia Montana, care este poluat in urma a mii de ani de minerit necontrolat si subfinantat.
  Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.

 9. Tudor Pop

  luni, 25.11.2013 at 23:01

  Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.

 10. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 20:50

  Mineritul a suferit o serie întreagă de schimbări în ultimii ani pentru a deveni un mijloc sigur de dezvoltare durabilă. Tehnicile performante de exploatare, grija pentru mediu și patrimoniu au transformat mineritul într-un aliat de încredere în dezvoltarea unor comunități cu standarde de civilizație extrem de ridicate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Noile RESTRICȚII în vigoare de LUNI, 25 octombrie. Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie respectat

Publicat

Hotărârea Guvernului privind noile restricții decise în contextul pandemiei în România a fost publicată în Monitorul Oficial. De luni, 25 octombrie, va fi carantină de noapte în toată țara, pentru intervalul orar 22.00-5.00.

Tot de luni intră în vigoare și alte măsuri pentru limitarea infectărilor COVID.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

LISTA restricțiilor – ce trebuie respectat:

În intervalul orar 22.00-5.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația; sunt admise doar unele excepții (de ex: urgențe, deplasări în interes de serviciu; persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală sunt exceptate, pe baza certificatului verde).

Vezi CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile, inclusiv pentru spațiile în care se află doar persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile

Restricții la magazine: acces doar între orele 05.00 și 21.00

Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală

Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care acre certificat verde de vaccinare

Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu certificat verde, pentru că în mall se intră doar cu certificat verde

Vacanță de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school

Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunedera penală

Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de COVID sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhului Daniel către credincioși: Respectați cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare

Publicat

Patriarhul-daniel-la-alba-iulia-117.x71918

Patriarhul Daniel, a transmis, vineri, la pelerinajul din București, organizat de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, un mesaj către credincioși. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să respecte „cu strictețe” sfatul medicilor și măsurile sanitare.

„Iubiți pelerini, viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente”, este mesajul către pelerini transmis de Patriarh și publicat de basilica.ro.

Acesta le-a mai spus credincioșilor să se roage pentru ca Dumnezeu să ocrotească poporul şi „pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte”.

Scrisoare dură adresată iererhilor din BOR

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le cere acestora să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, potrivit G4Media.ro.

În scrisoare Patriarhul Daniel critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

El arată că poziționările anti-vaccin ale unor ierarhi au adus prejudicii întregii biserici: ”luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”.

Scrisoarea integrală a PF Daniel AICI: Scrisoare-Patriarhul-Daniel

Mediul de afaceri din România i-a solicitat Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi.

Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Dan Lungu: Dimensiunea pandemiei: În fiecare zi, un sat din România moare răpus de COVID

Publicat

V-ați întrebat vreodată care este de fapt dimensiunea pandemiei din România? Gândiți-vă la satul copilăriei voastre și încercați să vă imaginați câte suflete trăiesc în el.

Apoi, imaginați-vă că, în fiecare zi, populația dintr-un sat din România sau poate chiar dintr-o comună mică moare răpusă de COVID.

Închideți ochii și imaginați-vă apoi 500 de cruci sau 500 de sicrie, acesta fiind, în ultimele zile, numărul mediu al persoanelor răpuse de acest virus necruțător.

Știu! Veți spune că e morbid și că s-a mai trezit încă unu’ să vă țină lecții despre pandemie. Nu, oameni buni! Nu vreau să vă influențez, ci doar încerc, împreună cu voi, să deschid ochii și să văd realitatea dureroasă în care ne zbatem.

Aceasta este dimensiunea dezastrului pandemic prin care trece România și pe care nu îl vedem.

Unii nu pot să îl vadă din cauza valului conspiraționist care le acoperă ochii, alții nu vor să îl vadă din cauza intereselor politice mai puternice decât viața unui om, iar altora pur și simplu nu le pasă.

Dimensiunea e mult mai gravă

În cotidianul carpato-danubiano-pontic, ne-am obișnuit să citim zilnic statisticile cu sutele de morți și miile de bolnavi care umplu până la refuz spitalele.

O facem mecanic și banal, așa cum pe vremuri citeam horoscopul la cafea. Ne dezumanizăm în fiecare zi și ne umplem sufletul cu egoism și lipsă de compasiune.

Dacă moare un preot, ne bufnește râsul și ne grăbim să dăm un comentariu sarcastic pe rețelele de socializare că „i s-a tras” de la lingurița de împărtășanie.

Dacă moare un politician ne gândim că e unul mai puțin dintre cei care ne fură și ne mint. Dacă moare un medic e pentru că a luat plicul de la un bolnav. Dacă moare un bătrân e pentru că i-a sunat ceasul. Dacă moare un tânăr e pentru că a fost teribilist și nu a crezut în vaccin.

Vedem doar cifre într-o statistică a morții. Nu mai vedem oameni…

Nu ne mai pasă că preotul era poate singura mângâiere a unei comunități izolate și poate, la rândul lui, s-a îmbolnăvit împărtășind un muribund.

Nu mai vedem bunicul de poveștile căruia se mai puteau bucura nepoții mulți ani. Nu vedem fiul, a cărui mamă e sfâșiată de durere. Nu vedem soțul care, medic fiind, și-a pus chezășie viața pentru a salva alte vieți.

Ce naiba se întâmplă cu noi? Cel mai grav efect pe care îl are acest virus este să ne ucidă sufletul și să ne transforme în ființe distopice dezumanizate.

Unde ne sunt lacrimile, unde au dispărut omenia și compasiunea? Până la urmă cred că e importat ca nu doar trupul să învingă acest virus, ci și sufletul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Peste 2000 de persoane vaccinate, majoritatea dintre acestea cu prima doză. Situația din 22 octombrie

Publicat

Peste 2000 de persoane din județ s-au vaccinat, potrivit situației transmise de DSP Alba, disponibilă la finalul zilei de vineri, 22 octombrie.

Dintre acestea, mai bine jumătate s-au vaccinat cu prima doză.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

În total, vineri, s-au vaccinat 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Situația vaccinărilor în județul Alba la 22 octombrie (sursa DSP Alba):

Alba Iulia: 940 persoane vaccinate din care 414 (doza 1), 70 (doza 2), 265 (doza 3), 191 (Johnson & Johnson)

Blaj: 233 persoane vaccinate din care 102 (doza 1), 14 (doza 2), 57 (doza 3), 60 (Johnson & Johnson)

Aiud: 327 persoane vaccinate din care 128 (doza 1), 23 (doza 2), 74 (doza 3), 102 (Johnson & Johnson)

Sebeș: 335 persoane vaccinate din care 133 (doza 1), 24 (doza 2), 53 (doza 3), 125 (Johnson & Johnson)

Cugir: 147 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 19 (doza 2), 27 (doza 3), 45 (Johnson & Johnson)

Câmpeni: 168 persoane vaccinate din care 92 (doza 1), 9 (doza 2), 28 (doza 3), 39 (Johnson & Johnson)

Ocna Mureș: 94 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 5 (doza 2), 23 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Teiuș: 69 persoane vaccinate din care 28 (doza 1), 6 (doza 2), 25 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Zlatna: 34 persoane vaccinate din care 16 (doza 1), 2 (doza 2), 11 (doza 3), 5 (Johnson & Johnson)

Ighiu: 20 persoane vaccinate din care 14 (doza 1), 0 (doza 2), 6 (doza 3), – (Johnson & Johnson)

Rural (medici de familie): 25 (Johnson & Johnson).

În județ sunt 11 echipe mobile pentru vaccinare, care se deplasează la solicitări.

DSP Alba: A crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare

DSP Alba transmite că, organizatoric, va fi posibilă suplimentarea personalului și a fluxului de vaccinare în centrele din județ, având în vedere că se înregistrează o creștere a numărului de solicitări.

”Suntem pregătiți să facem față unui număr mare de solicitări pentru vaccinare, prin suplimentarea personalului și a fluxurilor.

La Sebeș și Cugir, am cerut CNCAV dublarea capacității de vaccinare, prin introducerea de noi fluxuri.

Același lucru se va întâmpla și în alte zone.

Întrucât solicitările centrelor de vaccinare au crescut, transporturile de vaccin se vor realiza cu o frecvență crescută, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate