Connect with us
Advertisement

Actualitate

Comunicat RMGC: Tehnologia propusă pentru mina de la Roșia Montană este unica metodă cu adevărat sigură, testată de experți și folosită în întreaga lume

Publicat

Referitor la punctele de vedere exprimate de Institutul Geologic al României și de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, referitoare la tehnologia de extracție a aurului, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) face următoarea precizare:

1. Cianurația este metoda cu gradul cel mai mare de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

Tehnologia prin cianurație a fost aprobată de Comisia Europeană prin Directiva 21/2006, privind managementul deșeurilor din industria extractivă, care prevede ca limita maximă a concentrației de cianură admise la deversarea în iazul de decantare să nu depășească 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Roșia Montană prevede o concentrație de doar 3 miligrame la litru – media lunară în iazul de decantare.

Într-un raport al Comisiei Europene, întocmit în anul 2010 de experți independenți, se arată că „cianurarea este metoda chimică preferată în industria minieră auriferă din toată lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin această tehnologie”: https://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf

Procedura de neutralizare a cianurii din proiectul Roșia Montană este Best Available Technology, adică face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referinţă cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeană: https://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/BREF/mmr_adopted_0109.pdf

Compania Roșia Montană Gold Corporation își propune ca proiectul minier de la Roșia Montană să ia în considerare și alte documente internaționale de reglementare a activității de extracție a aurului, între care și ”Framework for Responsible Mining” – ”Cadrul de lucru pentru minerit responsabil”. Elaborat în anul 2005 de trei renumiți experți nord americani, printre care unul de la organizația neguvernamentală World Wide Fund For Nature, acest ghid de lucru a fost semnat de organizații non-profit, filantropice, academice și de industria minieră din toată lumea.

Planul de management al cianurii pentru proiectul Roşia Montană a fost elaborat în conformitate cu Codul Internaţional de Management al Cianurii pentru industria minieră auriferă. RMGC este prima semnatară din Europa a acestui Cod și este auditată periodic pentru conformitatea cu standardele Codului. Codul a fost creat sub egida Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și a Consiliului Internațional pentru Minerit și Metale (ICMM). Programul oferă asistență companiilor semnatare și certifică și auditează periodic companiile semnatare pentru folosirea în deplină siguranță a acestei tehnologii.

În prezent tehnologia cu cianură este folosită în siguranță pentru mediu și oameni în peste 500 de mine din întreaga lume (Finlanda, Suedia, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă etc.).

2. Pentru tipul de zăcământ de la Roșia Montană nu există alternative tehnologice viabile de extragere a aurului și argintului.

Tehnologia aleasă pentru recuperarea aurului și argintului trebuie să țină cont de două criterii: să fie adecvată tipului de zăcământ și concentrației zăcământului care există la Roșia Montană și să își fi dovedit viabilitatea și în aplicații industriale.

Experţii europeni şi Agenţia Guvernamentală de Mediu din Statele Unite au realizat o analiză a riscurilor, cu privire la impactul asupra mediului, sănătăţii personalului şi a toxicităţii diverselor substanţe chimice folosite în fluxurile tehnologice şi au concluzionat că reactivi precum tiosulfatul, tioureea sau alţi reactivi sunt de până la 40 de ori mai toxici decât cianura:

https://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf

Înainte de a lua o decizie cu privire la metoda folosită în viitoarea mină, RMGC a studiat 12 procese tehnologice și opt reactivi, pentru a alege cea mai bună variantă.

RMGC s-a întâlnit cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat și a studiat cu atenție tehnologiile propuse. Din păcate, aceste tehnologii vehiculate fie nu sunt aplicabile tipului de zăcământ de la Roșia Montană, fie sunt tehnologii concepute doar pe hârtie sau în laborator. Ele nu au aplicabilitate industrială, nefiind testate și confirmate nici măcar la scară pilot și nici nu sunt implementate în vreun alt proiect minier de extragere a aurului nicăieri în lume.

Persoanele care propuneau tehnologii alternative nu au putut furniza informații privind testarea acestor tehnologii în afara laboratorului, pentru că niciunul dintre procesele tehnologice sau reactivii prezentaţi drept „alternative” în acest moment nu a fost până acum aplicat la scară industrială.

Așa cum reiese din documentul Comisiei Europene, toate celelalte tehnologii alternative au dezavantaje majore, ceea ce face ca reactivul cianură, care este cunoscut şi utilizat în întreaga lume de peste 100 de ani, să rămână în continuare tehnologia optimă disponibilă, care în acest moment este foarte strict reglementată pe teritoriul Uniunii Europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. Gabriela

    marți, 01.10.2013 at 22:18

    ce mai stire, copy/paste de la RMGC, ma asteptam la mai mult de la voi
    putea-ti macar sa va documentati un pic, in prezent da se foloseste cianura in intreaga lume dar nu in siguranta, la o mica documentare pe internet am gasit:
    Potrivit Raportului anual pe 2012, compania minieră (mine de aur și polimetale) Boliden din Suedia a avut 9 accidente de mediu numai în 2012.
    31octombrie 2011 și 29 decembrie în același an – la compania minieră britanică Kazakhstan Hambledon Mining au loc scurgeri de cianuri la unul dintre barajele lacului de decantare.
    8 octombrie 2009, Newmont Mining Corporation din Denver, a doua dintre cele mai mari corporații de mine de aur din lume, deversează din neglijență cianuri la mina sa de aur Ahafo Gold Mine din Ghana.
    În mai 2009, în Tanzania, la mina Barrick Gold, reziduuri lichide toxice din mină se infiltrează în râu: 20 de morți.
    6 aprilie – 11 iulie 2007, Toronto Ventures Inc (TVI), companie minieră canadiană în Zamboanga, Filipine: barajul lacului de decantare se prăbușește, râul Siocon este otrăvit cu deșeuri toxice.
    11 octombrie și 31 octombrie 2005, Filipine: la compania Lafayette Mining’s Rapu Rapu, profilată pe extragere polimetalică, au loc două scurgeri ale apei de procesare și tratare.
    20 iunie 2005, Laos: scurgere de cianuri la mina de aur Phu Bia, operată de Pan Australian Resources.
    23 octombrie 2004, Ghana: scurgere de cianuri în râul Aprepre, printr-un baraj al companiei canadiene Bogoso Gold Limited.
    11 ianuarie 2004, Ghana: de la o filială a Bogoso Gold Limited în proprietatea Golden Star Resources, se scurg cianuri în râul Kubekro.
    30 ianuarie 2004, Australia: un raport al guvernului confirmă că de la mina Kalgoorlie Gold s-au scurs cianuri în apele freatice.
    7 august 2004, Papua New Guinea: se degajează cianuri din mina Misima, în timpul dezafectării minei.
    25 iunie 2004, China: Consiliul de Stat al Chinei raportează șapte cazuri de scurgeri de chimicale letale în ultima săptămână, urmate de un total de 21 de decese.
    29 mai 2003, Ghana: scurgere de cianuri la mina de aur Tarkwa în districtul Wassa est.
    14 ianuarie 2003, Nicaragua: otrăvire cu cianuri la compania canadiană Hemconic/ Greenstone in Bonanza, în Regiunea Autonomă Nord-Atlantică; cianurile au fost aruncate în râul Bambana. S-a raportat că 12 copii au murit bând apă din râu.
    Ianuarie 2003, Honduras de Vest: scurgere masivă de cianuri la mina San Andrés.
    2 decembrie 2003, USA: scurgere de cianuri lângă mina Briggs, Balleratt.
    9 iunie 2002, Nevada, USA: scurgere de cianuri la mina Denton-Rawhide.
    16 mai 2002, Nevada, USA: scurgeri de soluție de cianură la o unitate a minei Twin Creeks.
    Noiembrie 2001, China – 11 tone de cianură de sodiu lichidă se scurg într-un afluent al râului Luohe în provincia Henan.
    Octombrie 2001, Ghana– scurgere a mii de metri cubi de reziduuri miniere contaminate cu cianuri și metale grele la ruperea unui baraj în timpul unor operații miniere în Districtul Wassa West.
    30 iunie 2000, Papua New Guinea: mina Rio Tinto Lihir aruncă cianuri în ocean

  2. el

    marți, 01.10.2013 at 23:56

    pai normal astia de la alba24 trebuie sa isi justifice activitatea. dau ori stiri copy paste ori baga din top. cica se informeaza din 3 surse. cea mai mare minciuna. din pacate multe stiri le faceti pe genunchi. si va pot dovedi. ar trebui sa fiti mai rationali si sinceri in ce scrieti……..

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 02.10.2013 at 00:30

      1. este un comunicat, nu este o stire. l-am bagat asa ca sa nu tipe nimeni ca am distorsionat sau ca am schimbat sensul la ce au vrut sa spuna.
      2. ne informam mai bine decat altii, dovada este ca ne citesc 7000 de oameni
      3. ma intreb de ce ti-am validat comentariul impertinent. E ca si cum m-ai injura la mine in casa. Apropo daca te injur la tine acasa , ma dai afara sau nu?
      4. facem si stiri pe genunchi, ca nu suntem multi si cateodata sunt prea multe informatii. Si scriem stiri aproape din ora in ora, mai putin noaptea, daca nu sunt accidente sau alte chestii grave. In general stirile se fac din teren. Dovada galeriile foto. Dar oricum ar fi tot s-ar gasi un frustrat ca tine care, de acasa, din fotoliu, sa se arate nemultumit ca noi nu am lucrat mai mult pentru el.
      5.Nu-ti convine, iesi. Mergi in alta parte.

    • satul de Romania

      miercuri, 02.10.2013 at 10:12

      Pentru „el” si „Gabriela” – deschideti ochii injectati de ura si cititi mai bine: „Comunicat RMGC” nu stire Alba24. Nu castigati nimic atacand presa care ne informeaza, care ne accepta comentariile si ne prezinta protestele. Dati dovada de bun simt! Indoctrinatilor !

      • el

        miercuri, 02.10.2013 at 11:59

        indoctrinatule. eu vorbesc chiar de o stire in care am aparut si informatiile erau eronate!!!! domnule satul de tine. iar ceea ce face referire ls RMGC sunt in potriva din 97 si asa voi fi cat traiesc . mi se rupe de ce scrie presa. am trait in acele locuri 20 de ani si stiu despre ce e vorbs. ca pe voi va poate cumpara cineva e clar ca doar vindeti tara la metru patrat…. domnule cult in doctrina tembelismului.

  3. belu

    miercuri, 02.10.2013 at 07:58

    nu ne vindem auru pentru nimic in lume.rmgc valea

  4. FG

    miercuri, 02.10.2013 at 09:49

    Dragul ReMeGeCeu , nu mai stie ce sa faca sa iasa basma curata…:) valea de la noi din tara, valea de-aici, ca nu va iesi bine daca mai insisti cu balivernele tale, mai ReMeGeCeule! Cianurati si furati pe altcineva, nu pe noi, ca noi suntem satui oricum de cat ne-au jecmanit altii, si n-au fost musai straini, au fost de-aci de la noi..asa ca fa-ti bagajele si ia-ti talpasita, ca nu mai tine cu noi, hai pa, RMGC!

  5. Popescu

    miercuri, 02.10.2013 at 09:55

    Intrebarea e: ce se intampla in caz de razboi sau terorism ? O racheta sau bomba bine plasata in baraj va putea sa rada toata valea Ariesului, sa nu mai zicem ca va otravi tot pana la mare. Ori acest lac de decantare nu poate fi golit asa cum ai face cu unul cu apa.

    • Calin

      miercuri, 02.10.2013 at 14:23

      cu mentalitatea asta, mai bine nu mai iesi niciodata din casa, ca mereu exista sansa sa fii lovit de o masina sau de un meteorit!

  6. Calin

    miercuri, 02.10.2013 at 14:28

    de asta avem nevoie, de repornirea industriei miniere folosind cele mai noi si mai sigure tehnologii. alte state din UE au facut asta demult, eu zic ca se poate si la noi!

  7. adela

    miercuri, 02.10.2013 at 19:59

    RMGC nu a crescut o gaina daramite sa exploateze aur . PLEACA ACASA IN BARBADOS FIRMA DE APARTAMENT . TRADATORI MAI MARI SAU MAI MICI
    SA RASPUNDA PENTRU FAPTELE LOR. ESTE LOC PENTRU EI SI LA BALAMUC.

  8. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 15:48

    Proiectul minier va reface mediul de la Rosia Montana, care este poluat in urma a mii de ani de minerit necontrolat si subfinantat.
    Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.

  9. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 23:01

    Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.

  10. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:50

    Mineritul a suferit o serie întreagă de schimbări în ultimii ani pentru a deveni un mijloc sigur de dezvoltare durabilă. Tehnicile performante de exploatare, grija pentru mediu și patrimoniu au transformat mineritul într-un aliat de încredere în dezvoltarea unor comunități cu standarde de civilizație extrem de ridicate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement