Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România a început construcția a doi nanosateliți, care vor fi lansați în spațiu în 2016

Publicat

România va produce integral doi nanosateliți, la Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele. Aceștia sunt parte a unei constelații de 50 de nanosateliți ce nu cântăresc mai mult de 500 kg, care vor fi lansați la nivel internațional și vor avea ca misiune, pe lângă multiplele cercetări spațiale și cercetarea atmosferei înalte a pământului.

Robisat 1 este „numele de cod” al proiectului din România care va da naștere celor 2 nanosateliți. Ei n-au fost botezați încă, dar știm cum arată: două cuburi lipite între ele cu latura de 10 cm și o greutate de 2 kilograme. Odată asamblați, nanosateliții vor fi amplasați în atmosfera înaltă a pământului, adică la 250-350 de kilometri.

Construcția lor a început deja la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele și vor fi gata în cel mult 2 ani de zile, când este programată lansarea celei mai mari constelații de nanosateliți create vreodată, numită QB50. Nanosateliții „made in Romania” vor mai avea 48 de frați construiți în țări precum Japonia, Olanda sau Italia.

Ministrul delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare Știițifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a dezbătut, într-o conferință de presă ce viza deplasarea sa în Statele Unite ale Americii și despre problemele atinse în discuțiile cu oficialii SUA. „Vizita a avut ca punct central Forumul Internațional pentru Explorare Spațială și vizita la NASA și vreau sa mulțumesc Agenției Spațiale Americane pentru colaborarea extraordinară de care am beneficiat. La finalul acestei întâlniri între NASA și Ministerul Educației, respectiv ROSA – Agenția Spațială Română – s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliților. România va avea în noua constelație de 50 de nanosateliți care vor fi lansați la nivel mondial, doi sateliți, alături de Statele Unite, Japonia, Germania sau Italia și este extrem de importantă pentru noi participarea la acest exercițiu”, a spus Costoiu.

Totodată, ministrul a precizat că NASA acordă sprijin părții române, atât cu specialiștiși cu realizarea capitolului de cercetare spațială din strategia românească de cercetare.

„Curând după această vizită, am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, că va vizita România în acest an, pentru prezentarea oportunităților cercetării spațiale tinerilor și companiilor din România”, a mai afirmat Costoiu.

Dat fiind faptul că, în cadrul Forumului Internațional pentru Explorare Spațială, România este una dintre cele mai importante forțe științifice din Europa de Est și al doilea stat acceptat ca membru al Agenției Spațiale Europene, „oamenii de știință români vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte si a planetei Jupiter. României îi va fi repartizată zona de elaborare a mediului de radiații care se află în jurul planetei Jupiter. Practic, platforma de la Măgurele va fi gazda acestor experimente prin care vom încerca să simulăm acest mediu de radiații, cercetare cu efecte și în plan practic pentru analiza efectelor acestor radiații asupra sateliților de comunicații”, a declarat ministrul delegat. Mihnea Costoiu a mai adăugat că, împreună cu președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, s-au stabilit înțelegeri, astfel încât, de la 1 iulie 2014, să poată fi lansate proiectele de schimburi academice bilaterale între universitățile din România și cele americane, precum și faptul că „George Washington University” a acceptat sa primească lectoratul de limbă și cultură română la Washington, urmând să fie înființată prima catedră de limba, cultură și civilizație românească în capitala Statelor Unite.

De asemenea, în Portland, Oregon, urmează să fie înființată o școala româno-americană, cu finanțare din partea SUA, dar și finanțare privată.

„În Portland, este una dintre cele mai importante comunități românești din Statele Unite, una dintre cele mai active, comunitate care a reușit înființarea unui centru cultural și care, de peste doi ani de zile, încearcă să pună bazele unei școli româno-americane, finanțată de statul american, așa numitele ‘public charter school’, beneficiind de noua legislație americană și sunt bucuros că, prin prezența noastră, am putut acorda sprijin și am putut discuta, negocia cu partenerii americani pentru înființarea acestei școli și sperăm ca în cursul acestui an, școala să fie înființată. De altfel, în numele Guvernului, am menționat sprijinul pe care suntem dispuși să-l acordam înființării acestei scoli, atât cu materiale didactice, cât și cu profesori dacă este nevoie, dar și cu softuri specializate la care ministerul deja lucrează”, a detaliat Costoiu. Ministrul delegat a mai menționat că, în a doua parte a vizitei, au avut loc întâlniri cu oficiali americani, precum John Holdren, consilierul președintelui Obama pentru probleme de știință și tehnologie, dar și cu diferiți reprezentanți ai Departamentului de Stat.

Tot în cadrul vizitei, s-a adus în discuție și problema consolidării parteneriatului strategic dintre SUA și România în zona cercetării și a finanțării proiectelor de cercetare comună, începând cu toamna anului 2014 împreună cu directorul National Science Foundation, precum și cu departamentul de energie din SUA. „Am stabilit participarea specialiștilor americani la elaborarea strategiei naționale a învățământului superior și a cercetării și dezvoltării, precum și sprijinirea schimburilor academice în plus față de cele oferite de programul ‘Fullbright’, semnat în octombrie anul trecut de ministrul Pricopie la Washington”, a spus Costoiu.

Întregul proiect de explorare interplanetară este finanțat prin Agenția Spațială Europeană, iar cei doi nanosateliți reprezintă cea de-a doua încercare a României de a cuceri spațiul, după ce, în 2012, satelitul „Goliat” a fost primul satelit românesc lansat în cosmos, care a cedat din cauza radiațiilor mult prea mari.

Sursa: HotNews, stirileprotv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dumitru Prunariu

    luni, 20.01.2014 at 15:56

    Informatia e veche, cei doi nano sateliti au fost deja botezati de catre Preasfintitul Părinte VARLAAM PLOIEȘTEANUL cu numele romanesti de Ion si Maria. Consiliul National Bisericesc a declarat ca fara botez cei doi nanosateliti nu pot fi inaltati la ceruri, indiferent de modalitatea de propulsie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate