Actualitate
România ar putea renunţa la importurile de gaze naturale, începând cu 2016. Precizări de la președintele ANRE
În acest an, România va importa din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale. De anul viitor însă, țara noastră ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul, potrivit preşedintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a transmis pentru mediafax că țara noastră nu a mai importat nimic din luna aprilie. Totodată, acesta a estimat pentru acest an importuri de aproximativ 3%, iar dacă anul viitor producția internă producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vor mai fi necesare importuri.
Pentru acest an, consumul de gaze naturale estimat de ANRE este de 11 miliarde metri cubi. Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul ţării. În ceea ce priveşte consumul local de gaze, acesta a scăzut de la 17-18 miliarde metri cubi în anul 2008 la 11 miliarde mc gaze în 2014. Anul trecut, țara noastră a înmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pentru această iarnă, un nivel minim de înmagazinare de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, iar perioadele de vârf de consum vor fi alimentate din piața de echilibrare, inclusiv din importuri, a declarat, joi, președintele ANRE, Niculae Havrileț, într-o conferință de profil.
„Ne apropiem de iarnă, așa că am stabilit un minim de înmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi. Anul trecut am avut 2,7 miliarde de metri cubi. S-au înmagazinat deja 2,2 miliarde de metri cubi și, dacă ajungem la 2,4 miliarde, putem spune că am asigurat siguranța sistemului”, a explicat Havrileț.
Potrivit acestuia, și în cursul acestei ierni vor exista perioade de vârf, când va fi nevoie să se apeleze la piața de echilibrare.
„În acest scop, compania Transgaz are dreptul să gestioneze piața de echilibrare și chiar să importe gaze”, a precizat președintele ANRE.
Havrileț a adăugat că și compania Romgaz a realizat investiții suplimentare în partea de comprimare a gazelor naturale.
sursa: agerpres.ro, gândul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News