Connect with us
Publicitate

Economie

România are 2 ani să aplice directiva privind salariul minim european. Ce costuri vor avea angajatorii și cât vor câștia angajații

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Parlamentul European a adoptat, miercuri, directiva privind salariul minim în UE, care va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”.

Parlamentul propune și o formulă de calcul. „Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”.

Cât ar crește salariile angajaților și cheltuielile angajatorilor

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei.

Dacă ne luăm după procentajul propus de directiva europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut.

Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim, potrivit Startupcafe.ro.

Luna aceasta este așteptat ca directiva să fie adoptată și de Consiliul UE, după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum 2 ani pentru a o transpune în legislațiile naționale.

Adoptarea este una formală, în această fază, pentru că textul a fost deja agreat în urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

România, de acord cu salariul minim european

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că salută adoptarea de către parlamentul European a Directivei privind instituirea salariului minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu.

Mai mult, Marius Budăi a subliniat că atât cât va fi în funcția de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România.

„Cât sunt în funcția de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească.

Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu!

De când a reintrat la guvernare PSD a susținut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alții, care au guvernat înainte, i s-au opus!” a scris Budăi, pe Facebook.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Potrivit Consiliului UE, statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani.

Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare).

Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vichi

    miercuri, 14.09.2022 at 20:57

    sa vedeti cum dispar atunci firmele romanesti, pfa-urile, IMM-urile, unele profesii liberale, majoritatea nu-si permit asa ceva. Pamanturile se vand angro, si multe altele. Tot avem treaba cu Orban, in Ungaria nu se poate vinde pamantul strainilor. A luat masuri pentru protejarea populatie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate