Eveniment
România fără pază la frontiere. Cele 15 scanere din vămi nu funcționează din 2016. Mafie de stat sau ”probleme tehnice”?
Un singur scaner funcționează în vămile din România: la Constanța. Toate celelalte 15 sunt ”stricate” din 2016. România s-a angajat să cumpere unele noi prin PNRR, în 2021, dar nu s-a grăbit nimeni să o facă.
Au trecut doi ani, dar achiziția pentru echipamentele care pot depista mărfuri nedeclarate nu a început încă, scrie Europa Liberă.
Autoritatea Vamală Română a transmis pentru această publicație că 15 scanere nu funcționează din anul 2016 pentru că nu are cine să le repare.
Miza depistării mărfurilor nedeclarate sau contrafăcute în țară este uriașă pentru că, în România, taxa pe valoare adăugată se încasează la vamă.
„Potrivit Normelor de Securitate Radiologică, pentru a utiliza sistemele mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor, este necesară asigurarea serviciilor de mentenanță.
În lipsa asigurării serviciilor de mentenanță, nu a fost posibilă prelungirea autorizației de utilizare C.N.C.A.N. (n.r. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare)” – Autoritatea Vamală Română
Singurul scaner funcțional a fost cumpărat cu ocazia vizitei lui Adrian Năstase în China, când era premier.
Atât de mult și-au dorit chinezii să-și amplaseze tehnica în port, încât Administrația Porturilor a cumpărat scanerul, a povestit un fost oficial guvernamental pentru Europa Liberă.
Aceeași sursă spune că scanerele la vămi au rolul de a descuraja contrabandiștii. „Știind că există control automat la vamă, tentația de a trafica e mai mică.”
Ce spun doi foști miniștrii
„Nu se vrea să avem scanere în vămi. Stricarea acestor scanere s-a făcut lovindu-le cu TIR-urile, chipurile accidental, și nu au mai putut fi folosite în scopul pentru care au fost instalate.
Toate cifrele indică faptul că lipsa acestor scanere din punctele de intrare și ieșire din țară aduce un prejudiciu puternic la bugetul de stat.
Vă dau un exemplu din zona de țigări, cel puțin un miliard este pe an suma care, în loc să intre în buget, se duce pe piața neagră” declara în urmă cu doi ani, fostul ministru Eugen Teodorovici.
Pentru autorități, nu pare a fi însă vreo urgență înlocuirea lor. Autoritatea Vamală nu se grăbește însă nici acum să le cumpere, deși există banii din PNRR, mai există o asumare a statului pentru a rezolva această situație, dar și o obligație legală de a proteja frontierea.
„Când discuți cu ei, sunt mereu chestiuni complicate, aparent tehnice, nu se poate. De fapt, planează permanent ideea că, dacă digitalizezi, e mai greu să împingi lucrurile cu șpagă, să acoperi contrabanda și fraudele.
Și atunci, cumva, prin magie, se blocau programele de informatizare”, a spus și fostul ministru al Investițiilor Europene, Cristian Ghinea.
Reprezentanții instituției spun că le vor cumpăra până în decembrie 2026, termenul limită de accesare a banilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 25.08.2023 at 11:49
E chiar aşa de greu să-ţi dai seama că statul e părtaş ? Care stat, ăla condus de PSD !