Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

România, trimisă în judecată de Comisia Europeană din cauza stocurilor petroliere. Ce amenzi riscă

Publicat


Comisia Europeană a decis să trimită România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea obligaţiilor privind stocurile petroliere, respectiv a obligațiilor referitoare la instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi.

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a implementat și nu a aplicat corect Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/UE a Consiliului).

Conform Directivei privind stocurile petroliere, statele membre au obligația de a asigura menținerea și disponibilitatea unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere pentru a garanta siguranța aprovizionării cu resurse petroliere a Uniunii Europene.

Comisia a pus în discuție și faptul că legislația română interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garanții reale, adică drept active oferite ca garanție pentru a obține un împrumut, ceea ce ar putea face mai dificilă îndeplinirea obligației operatorilor economici de a deține stocuri.

Întrucât România nu a clarificat aceste aspecte, Comisia i-a adresat un aviz motivat la 18 noiembrie 2016, iar acum a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

La 20 noiembrie 2015, Comisia a reamintit României obligațiile ce îi revin în temeiul Directivei privind stocurile petroliere, printre care obligația de a dispune de proceduri de urgență și de un plan de urgență în cazul apariției unei disfuncționalități majore în aprovizionare, dar și obligația de a asigura un cadru clar și eficace pentru ca operatorii să își poată delega obligațiile de stocare.

Un alt dosar în care România va fi trimisă la CJUE, în urma unei decizii luate tot de CE, se referă la combustibilii alternativi.

Comisia Europeană a decis să trimită Malta și România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu ar fi îndeplinit obligația de a notifica cadrele naționale de politică în temeiul Directivei 2014/94/UE referitoare la instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi.

Cadrele naționale de politică constituie principalul instrument care asigură crearea coordonată a unei infrastructuri suficiente pentru combustibilii alternativi, inclusiv a punctelor de reîncărcare pentru vehiculele electrice și a punctelor de realimentare pentru gaze naturale și hidrogen. Instituirea unor astfel de cadre ajută totodată la evitarea fragmentării pieței interne prin introducerea coordonată a combustibililor alternativi.

Statelor membre li s-a solicitat să notifice Comisiei cadrele naționale de politică până la 18 noiembrie 2016. Până în prezent, Malta și România nu au dat curs acestei solicitări, deși au primit din partea Comisiei o scrisoare de punere în întârziere și un aviz motivat la 15 februarie, respectiv la 13 iulie 2017 – acuză CE.

Accelerarea instalării infrastructurii pentru combustibilii alternativi este esențială pentru a le oferi tuturor europenilor o mobilitate ecologică și competitivă, așa cum a anunțat Comisia în Pachetul privind mobilitatea curată, adoptat în noiembrie 2017.

Ce amenzi riscă România

Dacă va fi condamnată la CJUE, România riscă amenzi financiare. Potrivit datelor din anul 2015, de exemplu, pentru România, în baza Comunicării Comisiei Europene C(2014) 6767/17.09.2014 privind actualizarea datelor utilizate pentru calcularea sumei forfetare și a penalităților cu titlul cominatoriu pe care Comisia urmează să le propună Curții de Justiție în cadrul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, s-a stabilit că suma minimă forfetara va fi 1.809.000 euro, iar penalitățile vor fi calculate pe baza unei formule specifice – intre 2.165 euro și 130.000 euro (pe zi de întârziere – n.r.) – de la data stabilită de Curtea de Justiție a UE prin hotărârea sa (eventuală – n.r.).

Consecințele negative imediate de ordin financiar ar urma să se răsfrângă asupra bugetului general consolidat, conducând la majorarea deficitul bugetar.

sursa: hotnews.ro, adevarul.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

laptop calculator

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Persoană în stop cardio-respirator, după ce o mașină a intrat într-o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru acordare de prim ajutor. UPDATE: Potrivit IPJ Alba, este vorba despre […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemia de coronavirus. A crescut numărul cazurilor de violență domestică, în mai multe țări, din cauza carantinei

Publicat

SUA devine epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 100.000 de cazuri. La nivel mondial, peste trei miliarde de oameni au intrat într-un nou weekend de carantină. În țările afectate de pandemie, a fost semnalată o creștere a numărului de abuzuri și violență domestică. Aproape 600.000 de oameni erau infectați cu coronavirus în lume, sâmbătă. Virusul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate