Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România va avea prima centrală cu reactoare SMR din Europa. Ce înseamnă amplasarea acestor tip de centrale în țara noastră

Publicat

România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.  Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

”Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea.

Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, scrie ministrul Energiei pe Facebook.

Caracteristicile reactoarelor americane SMR

Statele Unite dezvoltă centrale nucleare avansate de capacitate de 300 MW sau mai mică și oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute, o scalabilitate și flexibilitate de amplasare mai mari.

Printre vânzătorii din Statele Unite de reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, se numără companiile: NuScale, Holtec, Westinghouse și GE-Hitachi. Beneficiile-cheie oferite de tehnologiile americane includ:

  • Tehnologie dovedită: majoritatea reactoarelor SMR au la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, care a funcționat cu succes mai bine de 60 de ani. Prin utilizarea tehnologiilor existente, reactoarele SMR reduc ingineria „first-of-a-kind” (primul de tipul său). Reactoarele SMR sunt deja disponibile pe piață – Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission -NRC) a acordat certificare de proiectare pentru primul reactor SMR al companiei NuScale.
  • Modularitate: Modulele sunt construite în fabrică (prefabricate) și pot fi livrate pe cale rutieră sau feroviară, la locul de amplasare, gata de instalare.
  • Flexibilitate sporită: Modulele permit serviciilor de utilități să dimensioneze corect unitățile, în funcție de nevoile lor curente, apoi să crească, după nevoi, capacitatea acestora.
    Reactoarele SMR se pot cupla cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile de energie și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei.

Reactoarele SMR pot furniza energie pentru aplicațiile de la locurile de amplasare care nu au infrastructura necesară pentru a alimenta unitățile mai ample și pot înlocui centralele electrice cu combustibili fosili scoase din uz de pe siturile dezafectate.

  • Cost mai scăzut și construcție mai rapidă: faptul că sunt fabricate și asamblate în afara locului de amplasare reduce costurile generate de construcție și durata. Design-ul simplu elimină multe dintre sistemele de mari dimensiuni, complexe, cum sunt pompele de răcire, vasele externe ale generatorului de aburi și conductele de răcire ale reactorului, cu diametru amplu.
  • Siguranță sporită: majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.

sursa foto: Facebook Virgil Popescu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax