Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România vrea să cumpere 3 sisteme Bayraktar TB2. Cât de utile sunt și ce pot să facă dronele turcești ieftine, lente și eficiente

Publicat

România intenționează să cumpere 3 sisteme Bayraktar TB2. Este vorba despre aeronave fără echipaj uman (drone). Cele 3 sisteme vor costa aproximativ 300 de milioane de dolari. 

Pentru achiziția acestora este necesar acordul Parlamentului, scrie G4Media.

Ministerul Apărării motivează necesitatea achiziției prin planul de modernizare al Armatei până în 2040, în cadrul procesului de planificare NATO.

”Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată într-un document citat de publicație.

Cele 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 sunt prevăzute cu 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Ce este drona Bayraktar

Drona Bayraktar TB2 are o anvergură de 12 metri și este echipată pentru a transporta patru bombe ghidate cu laser care pot lovi coloanele de tancuri inamice aflate la sol.

  • Lente, ieftine, voluminoase dar eficiente împotriva tancurilor rusești – cam așa au fost catalogate dronele turcești Bayraktar TB2, de către presă occidentală. Fortune le-a numit chiar ”asul din mâneca” armatei ucrainiene.

Deși au o rază de acțiune limitată la aproximativ 150 de kilometri, pot rămâne în aer peste 24 de ore (recordul a fost de 27 de ore și 3 minute), așteptând momentul potrivit pentru a lovi. Sistemul presupune și o stație de control la sol.

Compania este considerată una ”de casă” a lui Erdogan: unul dintre cei doi fii ai fondatorului ei, care conduc împreună compania, este căsătorit cu fiica mai mică a președintelui Turciei.

Ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Selcuk Bayraktar, este directorul de tehnologie al companiei.

Bayraktar (42 de ani), al cărui nume de familie înseamnă „cel care poartă steagul/stindardul”, împărtășește ambiția lui Erdogan de a consolida puterea militară a Turciei pe plan internațional.

Date tehnice

  • Capacitate rezervor: 300 litri de combustibil
  • Greutatea maximă la decolare: 700 kilograme
  • Rezistența în aer: 27 de ore
  • Anvergura aripilor: 12 metri
  • Înălţime: 2,2 metri
  • Lungime: 6,5 metri
  • Interval de comunicare: sub 300 de kilometri
  • Viteză maximă: aproximativ 220 de kilometri pe oră

Siteul companiei care produce această dronă spune că ea poate executa, la nevoie, și lovituri ”chirurgicale” de mare precizie asupra unor ținte, ceea ce presupune mai multă siguranță pentru civili.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax