Connect with us
Advertisement

Economie

Românii care au bani în depozite bancare vor plăti mai mult la contribuția la sănătate, în 2023. Noul plafon, redus la jumătate

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Românii care își țin economiile în depozite bancare vor fi obligați și în 2023 să plătească contribuţie la sănătate. Prin noile modificări din Codul fiscal, statul aplică o nouă impozitare și anume CASS de 10% la câștigurile din dobânzile bancare, investiții şi chirii.

Conform unei ordonanțe care a modificat Codul fiscal, din 2023, persoanele care realizează venituri din investiții, chirii și din depozite bancare vor datora la stat o nouă contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Documentul poate fi consultat AICI: OG_16_2022

Anul acesta, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit.

Cum se impozitează veniturile din dobânzi în 2023

Practic, prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, veniturile din investiții vor fi impozitate suplimentar începând de la dobânzile care vor cumula minim 6 salarii minime brute şi până la nivelul de 24 de salarii minime brute

Citește și Guvernul pregătește supraimpozitarea pensiilor. Ciolacu: este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate

„Vedem concret plafoanele când ştim precis cât va fi salariul minim. Dacă luăm acum de exemplu, salariul minim brut de 2.800, avem plafon nou din 2023, de 16.800 de lei. Practic, toate veniturile nete din investiții egale sau mai mari decât 16.800 vor fi taxate cu 10% din 2023, data de la care intră în vigoare noua lege”, arată economica.net.

Prevederea se aplică persoanelor care realizează venituri din investiții, chirii și din depozite bancare.

Astfel, cine deține mai mulți bani în depozite bancare va datora statului 20% din câștig, față de 10% cât era până acum.

Noile plafoane la care se aplică impozitele

Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023 arată Hotnews.ro. Practic, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS. Veniturile din investiţii se înjumătăţesc astfel:

  • a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

Astfel, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS.

Activități care sunt impozitate suplimentar

De menţionat faptul că, noul tip de CASS se va aplica doar la câștigurile nete, după scăderea impozitului de 10% pe dobânzi. Astfel fi impozitate suplimentar şi câștigurile realizate pe bursă, fonduri de investiții și alte tipuri de plasamente financiare după cum urmează:

De asemenea la articolul 47 alineatul (3), după litera e) se introduc patru noi litere, lit. f) – i), cu următorul cuprins:

  • f) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
  • g) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
  • h) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
  • i) persoana juridică română care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale”, se arată în Ordonanța Nr. 16/2022 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Viorel

    joi, 15.12.2022 at 14:31

    o m*ie nu vrea statul ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement