Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care nu-şi plătesc amenzile în 30 de zile, pot fi obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Legea a intrat în vigoare de trei zile

Publicat

De sâmbătă a intrat în vigoare legea privind munca în folosul comunităţii pentru românii, care nu îşi plătesc amenzile. Astfel că sancţiunile neplătite sunt înlocuite cu ore de muncă. Prestarea muncii în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore. În cazul în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile şi nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanţa judecătorească la efectuarea de activităţi pentru comunitate.

Regulile referitoare înlocuirea unei amenzi neplătite cu ore de muncă în folosul comunităţii s-au modificat. De trei zile au intrat în vigoare prevederile unei ordonanţe de guvern potrivit căreia măsurile sancţionatorii se stabilesc de instanţa din raza căreia îşi are domciliul contravenientul.

Sancţiunile contravenţionale sunt de mai multe tipuri, printre care amendă contravenţională şi prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Conform OG nr. 2/2001, actul normativ care stabileşte regimul juridic al contravenţiilor, prestarea muncii în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore. În plus, sancţiunea se stabileşte alternativ cu amendă.

Documentul citat prevede că, în cazul în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile şi nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanţa judecătorească la efectuarea de activităţi pentru comunitate.

Momentan, înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunităţii este decisă de instanţă de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, doar în bază unei sesizări a organului din care face parte agentul constatator.

Această regulă a fost schimbată, prin OG nr. 17/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 629, din 27 august, şi care a intrat azi în vigoare.

Noile reglementări stabilesc că, pe viitor, doar instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază contravenientul va decide înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

sursa: gandul.info


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate