Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care nu-şi plătesc amenzile în 30 de zile, pot fi obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Legea a intrat în vigoare de trei zile

Publicat

De sâmbătă a intrat în vigoare legea privind munca în folosul comunităţii pentru românii, care nu îşi plătesc amenzile. Astfel că sancţiunile neplătite sunt înlocuite cu ore de muncă. Prestarea muncii în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore. În cazul în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile şi nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanţa judecătorească la efectuarea de activităţi pentru comunitate.

Regulile referitoare înlocuirea unei amenzi neplătite cu ore de muncă în folosul comunităţii s-au modificat. De trei zile au intrat în vigoare prevederile unei ordonanţe de guvern potrivit căreia măsurile sancţionatorii se stabilesc de instanţa din raza căreia îşi are domciliul contravenientul.

Sancţiunile contravenţionale sunt de mai multe tipuri, printre care amendă contravenţională şi prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Conform OG nr. 2/2001, actul normativ care stabileşte regimul juridic al contravenţiilor, prestarea muncii în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore. În plus, sancţiunea se stabileşte alternativ cu amendă.

Documentul citat prevede că, în cazul în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile şi nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanţa judecătorească la efectuarea de activităţi pentru comunitate.

Momentan, înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunităţii este decisă de instanţă de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, doar în bază unei sesizări a organului din care face parte agentul constatator.

Această regulă a fost schimbată, prin OG nr. 17/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 629, din 27 august, şi care a intrat azi în vigoare.

Noile reglementări stabilesc că, pe viitor, doar instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază contravenientul va decide înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax