Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii, cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Media naţională ajunge la 30 de kilograme pe an

Publicat

Românii sunt mari consumatori de zahăr, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

„Da, la unele produse (mă uit), nu la toate. Dar la majoritatea mă uit. La pâine nu mă uit, dar la un salam, la un pateu te uiți”, spune un tânăr.

„De obicei, când nu mă uit, deja cumpăr acele produse de mult timp și știu ce conțin”, spune un alt tânăr despre obiceiurile sale de cumpărător.

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.

„Nu cumpăr zahăr și nu mănânc zahăr, pentru că mâncăm prea multe dulciuri și avem o viață care nu mai e activă și zahărul acela devine grăsime”, explică o doamnă.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă.

Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 g

Lapte 200 ml – 10 g carbohidrați (glucide/zaharuri)
Pâine 10 felii – 50 g
Suc natural 500 ml – 50 g

România – Consum zahăr: 30 kg/locuitor

Media europeană – Consum zahăr: 16 kg/locuitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax