Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii vor trebui să ducă înapoi în magazin PET-urile cumpărate. Cum va funcționa sistemul de garanție-returnare a ambalajelor

Publicat

Taxa pe ambalajele produselor cumpărate din magazin ar urma să intre în legislația din România de la finalul acestui an sau de la începutul anului viitor. Este vorba despre sistemul de garanție-returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, impus de pe baza unor directive ale Uniunii Europene. Termenul limită pentru aplicare este aprilie 2022.

Deocamdată, în România, proiectul de hotărâre de Guvern este încă în dezbatere publică.

Prin acest sistem, costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare.

Adică un client care cumpără orice produs ambalat în sticle PET, de sticlă sau aluminiu ori pungi din plastic va plăti în plus la casă 50 de bani pe fiecare și va putea să-și recupereze aceste sume în momentul în care aduce ambalajele înapoi în magazin. Acestea vor fi reciclate în automate ce vor fi amplasate în supermarketuri și centre comerciale.

”În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare.

Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Sticlele trebuie să fie golite de conținut”, declara ministrul Mediului, Barna Tanczos, la începutul acestui an.

Cum va funcționa sistemul de garanție-returnare a ambalajelor 

Se va implementa un sistem prin care reciclarea PET-urilor, a pungilor, a oricărui tip de ambalaj poluant să fie premiată financiar, iar absența reciclării să-l coste suplimentar pe cumpărător, au explicat reprezentanții Ministerului Mediului, potrivit romania.europalibera.org.

Pentru a fi încurajată reciclarea, orice magazin de peste 50 de metri pătrați urmează să aibă un punct de colectare și selectare a deșeurilor plastice sau de orice alt tip care poluează.

Potrivit sursei citate, producătorii vor pune pe piață băuturile ambalate și vor primi la casă contravaloarea produsului și, separat, garanția aferentă ambalajului respectiv de la retailer

Retailerul/comerciantul vinde către consumatorul final băuturile ambalate și încasează contravaloarea produsului și, separat, garanția aferentă ambalajului respectiv

Consumatorul achiziționează produsul de la retailer și, după ce a consumat produsul/conținutul, aduce ambalajul la punctele de returnare de la comerciant.

Ambalajele de la punctele de returnare sunt transportate la centrele de numărare ce aparțin sistemului central de colectare a deșeurilor.

De la centrele de numărare, deșeurile de ambalaje sunt transportate către reciclatori/valorificatori. Aceștia tratează deșeurile de ambalaje, transformându-le în materie primă secundară pentru producerea altor ambalaje.

surse: romania.europaliberă.org, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax