Connect with us
Publicitate

CUGIR

LIVE-VIDEO: Grevă spontană la Uzina Mecanică din Cugir. Sute de angajați au oprit lucrul și au ieșit în fața fabricii

Publicat

Un conflict de muncă spontan a izbucnit, vineri dimineața, la Uzina Mecanică din Cugir. Câteva sute de oameni de la „Fabrica de sus”, care lucrează pe secțiile de armament și muniție, au oprit lucrul și au ieșit în fața fabricii într-un protest spontan generat de salariile foarte mici.

Vezi și LIVE VIDEO: PROTESTE de amploare la Cugir. Grevă și la Fabrica de Arme

Majoritatea oamenilor spun că au salarii sub 2.000 de lei chiar dacă au peste 30 – 35 de ani vechime. Asta în condițiile în care aceștia lucrează pe secții în condiții speciale, în producția de armament și de muniție. De asemenea, oamenii se plâng și de condițiile dificile în care sunt nevoiți să lucreze. 

Principalele revendicări:

  • Creșteri salariale

„Din anul 2020 nu am avut nicio creștere salarială. La noi s-au făcut doar hârtii, noi nu mai avem încredere și vrem să vorbim cu domnul director general să ne asigure că vom aveam creșteri începând cu luna februarie. Nu vrem să cerșim, nu vrem banii nimănui. Ne dorim respect, să avem de lucru să ne câștigăm o pâine, să ne creștem copiii”, au spus angajații.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

  • Condițiile de muncă decente

Salarii foarte mici, condiții de muncă dificile

Oamenii scandează „Hoții, hoții”, „Vrem salarii”, „Nu cedăm”, „Jos mafia”, „Vrem dreptate”. Angajații solicită să vină conducerea fabricii la discuții.

„După 40 de ani de servici mergem cu minimul pe economie acasă. Am luat 1.300 de lei, vi se pare normal la inflația care e?”, a spus unul dintre angajați.

„Avem noroc cu sporurile de vechime de 25%. Dacă nu aveam sporul mergeam acasă cu 1.000 de lei”, a spus un alt angajat.

„Au ajuns șobolanii să iasă prin găurile de la toaletele turcești. Frig, mizerie, curent. Suntem majoritatea la 40 și ceva de ani cu spondiloză. Te duci dimineața să te schimbi și efectiv sunt gheață”, a declarat un alt angajat.

„Tineretul nu vine să lucreze pe 1.500 de lei. Media de vârstă este peste 50 de ani în fabrică. Am lucrat în condiții speciale, grele, însă nu ni se recunosc. Ne riscăm viața în fiecare secundă aici (…)

Citește și LIVE VIDEO: 14 februarie – O nouă zi de proteste la Cugir. Sute de angajați ai Fabricii de Sus care produce arme și muniție au întrerupt lucrul

Se lucrează cu substanțe toxice, se lucrează cu substanțe explozibile. La orice mișcare greșită pe care o facem, putem să nu mai fim sau să nu mai fie jumătate din fabrica asta. Noi am rămas jumătate din fabrică să lucrăm producția pe care o lucram cu cei care au ieșit la pensie.

Ni se cere să lucrăm la fel ca și cum am fi fost toți, de acum 10 ani. Tineretul nu vrea să vină, nu vrea să lucre în toxicitate fără bani”, au mai spus angajații.

Oamenii spun că majoritatea din cei care au ieșit la pensie au probleme de sănătate.

„Suntem o mână de oameni aici, în orașul Cugir, suntem puțin peste 1.000 de oameni și ne cerem și nouă drepturile. Vrem să ne dea sporurile de muncă, de toxicitate. Avem salarii deosebit de mici. Avem copii, avem datorii. Sunt condiții deosebit de grele. Luăm astăzi salariul și în două zile nu mai avem”, a spus un alt angajat.

„Nu mai putem trăi așa. Să lucrii cu produse explozibile cu 1.500 de lei pe lună. Ți-e rușine după 35 de ani de muncă să spui ce salariu ai”, au mai spus angajații.

 

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de jandarmi, care au solicitat participanților la grevă să poarte masca de protecție.

La fața locului a ajuns și directorul general al UM Cugir, Marin Morariu. Acesta i-a invitat la discuții pe reprezentanții protestatarilor în interiorul fabricii.

„Luni este ședință. O să dezbatem. Vreau să ajungem la dialog. Haideți să facem o listă.

Am discutat cu colegii din consiliul de administrație. Trebuie să avem o listă de revendicări. Luni la ora 8 ne întâlnim aici la sindicat. La ora 10:00 este ședință de consiliu de administrație. După încheierea ședinței consiliului, venim și ne întâlnim cu reprezentanții dvs.” a spus directorul.

„În cursul acestei dimineți, la societatea noastra a avut loc o grevă spontană. Principalele revendicări sunt creșteri salariale și acordarea de vouchere. În urma grevei au fost oprite capacitățile de producție, după ora 9:00. Pe schimb sunt circa 600 de oameni. Partea de muniție nu a fost oprită, doar partea specială.

Sigur că societatea noastră este cu specific special și sunt condiții cu potențial pericol, de aceea și colegii primesc o indemnizație care se numește primă de potențial pericol. Merge până la 29%”, a mai spus directorul.

Uzina Mecanică Cugir este o subsidiară a Companiei Naționale Romarm și produce arme și muniții, fiind o societate de importanță strategică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    vineri, 11.02.2022 at 10:50

    Adresati-VA ministruTULUI Apararii PSD – ! – , TovarASULUI Vasile Dancu ( Sau Dincu ) – !! – ” Filozoful ” – !!!- CARE, dupa Absolvirea Facultatii de Filozofie, DIN LASITATE Ori FRICA – !!!! – , a Gasit un Pretext oarecare, SI Nu Si-A Satifacut Serviciul Militar de SASE ( Ca Te-rist ) LUNI !!!!! Deci Care Nu stie, IN Afara de PSD-ism, cum este sa ai o arma in mana, SA tragi cu ea La TINTA , Mai MULT , HABAR NU ARE Ce-s Alea Arme, Cartuse, si ce GREU ( Armele ) Si DE Periculos este sa le Fabrici ( Munitia ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Alesii

    vineri, 11.02.2022 at 18:07

    Mai da voi parca si primar ati votat tot de la pnl ! Acum, cereti socoteala celor pe cate i-ati ales. Ia vedeti voi, ce salarii si cate kilograme, au cei pe care i-ati ales

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate