Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Rusia a oprit transportul de gaz către două țări din Europa. Livrările instabile de gaz rusesc au provocat o creștere a prețurilor

Publicat

Rusia a hotărât să oprească vineri transportul de gaz prin conducta Yamal către două țări din Europa. Conducta Yamal-Europa preia aproximativ 15% din gazul rusesc care alimentează Europa.

Rusia a tăiat o conductă de gaze responsabilă de preluarea a aproximativ 15% din cantitatea totală de gaz rusesc ce trebuie să ajungă în Europa și inclusiv în Turcia. Transportul prin aceasta s-a oprit vineri, potrivit datelor operatorului gazoductului potrivit unui anunț făcut de gigantul Gazprom.

Citește și Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul la GAZE. Cât timp poate rezista România cu producția internă și stocurile din depozite

Conducta de gaze Yamal-Europe, oprită de Rusia vineri. Alimenta Polonia și Germania

Gazul provenit din Rusia reprezintă aproximativ 40% din cererea europeană de gaze. Potrivit datelor operatorului Gascade, fluxul de gaz rusesc prin conducta Yamal-Europa, din Polonia spre Germania, s-a oprit vineri.

Însă, după datele operatorului Gascade au arătat o oprire a fluxului și joi, gigantul rus de energie Gazprom a reluat livrările de gaze naturale către vest prin conducta Yamal-Europe către Germania din Polonia. Compania a rezervat 7,8 milioane de kilowați pe oră de capacitate de tranzit de gaze prin conductă pentru vineri dimineața până sâmbătă dimineața.

Fluxurile de gaz rusesc către Germania prin punctul de contorizare Mallnow au fost de aproximativ 101.119 kilowați pe oră vineri dimineață și de aproximativ 13,5 milioane kilowați pe oră peste noapte, conform Reuters.

Polonia, decizie referitoare la conducta de gaz, din cauza scumpirilor. Conducta de gaz a funcționat în sens invers din decembrie

Conducta de gaze dintre Polonia și Germania reprezintă, de obicei, aproximativ 15% din aprovizionarea cu gaz rusesc în Europa și Turcia. Însă, din luna decembrie, aceasta a funcționat în sens invers, ceea ce a dus la scumpirea gazelor în Europa.

De altfel, prețurile la gaze în Europa au crescut și din cauza livrărilor instabile de gaze din Rusia, precum și din cauza cererii mari de combustibil, pe măsură ce economiile au început să se redreseze după perioada pandemiei de coronavirus.

Mai exact, secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est la data de 21 decembrie. Atunci, clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să mai cumpere gaz rusesc la prețuri mai mari.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țara lui va continua furnizarea gazelor naturale către piețele mondiale, în ciuda faptului că Moscova a fost sancționată de Statele Unite ale Americii și de aliații săi europeni.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a spus Vladimir Putin pe 22 februarie.

În contextul îngrijorărilor ce au apărut cu privire la livrarea de gaz rusesc pe fondul tensiunilor din Ucraina, înainte de începerea războiului, Moscova a subliniat că acestea au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece.

Joi, gigantul rus Gazprom a transmis că a crescut transportul de gaze către Europa prin Ucraina – o altă rută-cheie. Reprezentanții companiei au adăugat că au trimis gaze către europeni în conformitate cu cererile clienților, prin țara ce este în prezent atacată de forțele militare ruse.

Polonezii au apelat la proviziile de gaz stocate de Germania. Gazul rusesc prea scump

Polonezii au hotărât să apeleze la proviziile stocate ale Germaniei în loc să mai cumpere gaz rusesc la prețuri mai mari decât înainte.

Creșterea prețurilor la gaze în Europa a fost cauzată de livrările de gaze instabile ale Rusiei și din cauza cererii mari de combustibil pe măsură ce economiile abia se redresează după criza sanitară.

Gazprom a trimis în mod intermitent gaz către vest, anunțând că a crescut livrările către vest prin Ucraina.

Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri mai ridicate.

Livrările instabile de gaz din Rusia înainte de războiul din Ucraina au provocat o explozie a prețurilor

Livrările instabile de gaze din Rusia și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după perioada pandemiei au dus la o creștere a prețurilor la gaze în Europa.

Gazprom a declarat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax