Connect with us
Publicitate

Eveniment

SALA POLIVALENTĂ din Alba Iulia: Primari din județ s-au întâlnit cu specialiști și arhitecți pentru a decide asocierea la proiect

Publicat

Pentru a pune în practică ideea construirii unei săli polivalente în Alba, primarul Mircea Hava i-a invitat, joi, pe edilii din judeţ, dar şi pe specialiști și arhitecți din mai multe localități, la o întâlnire pentru a găsi modalitatea de asociere și participare la acest proiect. Așa cum a anunțat în urmă cu o lună primarul municipiului Alba Iulia, se dorește ca această sală să aibă minim 5.000 de locuri pentru a fi omologată internațional.

„ Dezbaterea de azi este una firească și necesară, iar pentru receptivitate și interes trebuie să le mulțumesc tuturor colegilor. Alba Iulia trebuie să se dezvolte în strânsă legătură cu celelalte localități ale județului. O sală polivalentă făcută de la bun început cu toate funcțiunile și fără rabat de la calitate poate constitui un avantaj pentru întregul județ. Noi propunem un parteneriat serios, care să plaseze acest proiect într-o zona de eligibilitate maxima având în vedere faptul că putem atrage câteva milioane de euro pentru asta. Odată realizată, sala polivalentă trebuie să aibă activitate, să se autofinanțeze nu să aștepte acoperirea costurilor de funcționare dintr-un buget. Un mecanism ciclic, un calendar de activități care să garanteze târguri, evenimente, expoziții ale mai multor localități poate transforma acest proiect în cel mai mare centru polivalent din aceasta zona a țării. Mai mult, suntem dispuși să susținem proiectele colegilor noștri. Sunt convins că fiecare dintre noi îşi dorește pentru orașul lui un lucru de impact, de valoare”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Primul grup de lucru în cadrul căruia s-au luat în discuție teme și obiective generale în demersul ce anticipează un efort comun pentru investiţia Sala Polivalentă a fost constituit din: Horaţiu Josan (primar, Aiud), Adrian Bogdan (viceprimar, Sebeş), Silviu Vinţeler (primar, Ocna Mureş) şi Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Nicolaie Moldovan – city manager Primăria Alba Iulia, Mihai Pocanschi – ADR Centru, Oltean Virgil – arhitect șef Sebeș, Călin Hedviga – arhitect șef Alba Iulia, Silvia Moldovan – director Direcția Tehnică Primăria Alba Iulia. La această întâlnire au mai participat președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Visan și reprezentantul VMB Partners, Valentin Miron. Primarii din Baia de Arieș, Abrud, Teiuș, Cîmpeni, Zlatna, Teiuș și Cugir nu au putut participa la întâlnirea de joi, dar și-au exprimat acordul de principiu, urmând să se alăture următoarelor întâlniri.

Dincolo de necesitatea de neevitat a unei decizii politice comune care să susțină un astfel de demers, s-au parcurs informațiile care se cunosc în prezent despre viitorul POR – Axa 4, Domeniul Major de Intervenție 4.3, mai transmit reprezentanţii Primăriei Alba Iulia. Practic, această viitoare linie de finanțare integrează principala resursă de bani europeni necesara acestui obiectiv. În momentul de față singurul reper ce justifică posibilitatea de a depune un proiect pentru realizarea unei Săli Polivalente este o prevedere sumară din conținutul draft al POR, așa cum a apărut recent în consultare publică. În contextul discuțiilor de azi, în prezenta președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a lansat și ideea creării unei asociații intercomunitare de dezvoltare a tuturor celor 11 orașe din județ, în vederea scrierii unor proiecte de impact major pentru fiecare localitate, care puse în aplicare contribuie referențial la dezvoltarea unei comunități, dar servesc în egală măsură și celorlalte orașe, simultan. Atât județul Alba, cât și municipiul Alba Iulia își elaborează în prezent strategiile de dezvoltare în care aceste proiecte importante vor fi ulterior fezabilizate, analizate din punct de vedere al costurilor și viabilității economice și depuse spre finanțare.

Primăria Alba Iulia a întreprins o analiză pentru 13 săli polivalente din municipii reședință de județ din România, pentru a determina costurile de operare și veniturile încasate. S-a constatat că toate aceste săli sunt subvenționate constant și prezintă doar elementul sportiv ca specific de activitate. În privința sălii care ar putea fi construită la Alba Iulia, s-au luat în calcul și capacități expoziţionale, dar și funcțiuni artistic-culturale. Totodată, s-a invocat necesitatea ca edificiul să fie prevăzut cu cel puțin 5.000 de locuri, pentru a putea beneficia de omologare internațională.

Mircea Hava și Ion Dumitrel au discutat teme și idei de proiecte cu posibilitatea de a se materializa în viitoarea alocare financiară europeană. Aceste proiecte vizează obiective din interiorul municipiului realizate în parteneriat: șoseaua ocolitoare din zona de nord-vest a municipiului, de la Pârâul Iovului până la limita cartierului Micești cu localitatea Șard; Centrul Cultural situat pe Bastionul “Sfântul Mihail” sau posibilitatea de participare a municipalității la asigurarea costurilor de modernizare ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. În acest moment, Primăria a elaborat un portofoliu de peste 30 de proiecte pentru alocarea bugetară 2014-2020 și o strategie de susținere a altor instituții publice care pot atrage bani europeni în Alba Iulia.

În următoarea întalnire se va clarifica forma de asociere care sa inițieze punerea în practică a acestor proiecte comune dintre localitățile urbane ale județului și se va redacta un document comun care va fi înaintat ministerului de specialitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate