Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Salarii majorate cu 2000 de lei brut pentru parlamentari, miniștri, aleși locali și președinte. Vot favorabil la Senat

Publicat

Senat

Parlamentarii își măresc din nou salariile. Un proiect votat azi de Senat majorează salariile tuturor demnitarilor, de la președinte, la miniștrii, la aleși locali.

Aproximativ 2000 de lei brut s-ar adăuga lefurilor acestora potrivit Digi24.ro. Senatorii au dezbătut ordonanța care majora salariile bugetarilor și s-au gândit că e momentul perfect să își acorde și lor o creștere importantă, dacă tot vine iarna și le cresc facturile.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi „pentru, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite.

Potrivit senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, autorii amendamentului admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, scopul urmărit este de „eliminare a inechităţilor existente în acest moment”

Sfidare fără margini în Parlament. În plină criză, aleșii poporului își măresc salariile.

YouTube video

UPDATE: Este vorba despre un amendament UDMR; aprobat la Senat. Urmează votul final în Camera Deputaților.

Majorarea se va aplica pentru toți demnitarii, inclusiv pentru aleșii locali.

Până acum, salariile demnitarilor erau calculate prin raportare la salariul minim din 2019 (2080 lei). Acum, va crește prin raportarea la salariul minim din 2021 (2.300 lei). Creșterea este de aproximativ 2000 de lei.

Creșterea salarială pentru demnitari nu este la prima încercare. În plus, CCR a decis, miercuri, că majorările salariale în sistemul public (creșterea indemnizațiilor parlamentarilor) nu sunt constituționale.

”Majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, un amendament fix pentru ca aceştia să primească indemnizaţii mărite. La propunerea senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică alese şi numite vor creşte de la 1 noiembrie 2022.

Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021″, se arată într-un comunicat USR.

Potrivit aceleiaşi surse, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor creşte cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE: PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor

PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali.

„PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali.

Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi neadecvată, în actualul context economic”, potrivit unui comunicat de presă.

Social-democrații amintesc că, la votul din Senat, au atras atenția asupra acestui aspect chiar prin intervenția liderului grupului senatorilor social-democrați, Radu Oprea: „Propunerea Partidului Social Democrat în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul C”, respectiv punctul care se referă strict la aleșii locali.

Senatul a aprobat un amendament care prevede majorarea indemnizațiilor demnitarilor. Amendamentul a fost formulat de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo Odon.

Parlamentul României este format din 135 de senatori și 330 de deputații.

La fel ca în cazul veniturilor deputaților, indemnizațiile senatorilor se calculează pe baza funcțiilor îndeplinite. Astfel, avem funcții de conducere și de execuție (Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, Secretarii și chestorii Senatului și ai Camerei Deputaților, etc) și senatorii.

Ce indemnizație primeau până acum senatorii

Potrivit legii salarizării, senatorii, la fel ca deputații, nu primesc salarii și indemnizați de parlamentar. Venitul lunar al unui senator este de 18.720 lei, iar dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește.

  • Președintele Senatului are o indemnziație de de 23.920 lei brut
  • Vicepreședinții Senatului au o indemnizație de 22.256 lei brut
  • Secretarii și chestorii Senatului au câte o indemnizație de 22.256 lei brut
  • Liderii grupurilor parlamentare ale Senatului primesc lunar 20.800 lei brut
  • Președinții comisiilor permanente ale Senatului și primesc lunar 20.176 brut
  • Vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului au o indemnizație de 19.552 lei brut
  • Secretarii comisiilor permanente ale Senatului Deputaților primesc lunar 19.136 lei brut
  • Senatori care nu ocupă funcții în Parlament au o indemnizație de 18.720 lei

Kelemen Hunor spune că majorările salariale vizează funcţionarii din primării, nu parlamentarii

Problema salarizării trebuie abordată unitar, iar presiunea pentru majorările în acest domeniu a venit din partea primăriilor, a funcţionarilor din acestea, ale căror salarii sunt limitate de lege sub cele ale primarilor şi viceprimarilor, a declarat, miercuri seara, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR.

Potrivit acestuia, trebuie aliniat în legea salarizării ceea ce s-a întrerupt la un moment dat pentru o anumită categorie în timpul pandemiei.

„Pentru medici, apoi pentru profesori au mers pe foaia de parcurs, pentru ceilalţi nu. Deci dacă nu avem o abordare unitară, atunci lucrurile iarăşi se duc într-o direcţie zic eu greşită.

Deci problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poţi să spui că pentru parlamentari nu trebuie să măreşti salariile, e ok, nu-i nicio problemă, se poate, dar pentru aleşii locali trebuie să faci un pas. Şi asta a fost ideea. A fost o discuţie în coaliţie la un moment dat, şi asta a fost ideea. Nu era vorba de parlamentari”, a declarat Kelemen Hunor la Euronews Romania.

Liderul UDMR a precizat că este vorba despre funcţionarii din primării, mai ales de cele din comune, care au salarii mici.

„În legea salarizării scrie foarte clar că nimeni nu poate să aibă un salariu mai mare decât viceprimarul. Degeaba creşti pentru funcţionarii publici, că te blochezi în acest articol.

Şi atunci sunt foarte multe primării care rămân depopulate, unde pleacă oamenii. (…) Nu e vorba de o creştere mare, ci o pătrime din ceea ce trebuia făcut, deci nu e vorba despre un salt uriaş. Şi asta era ideea la un moment dat, şi nu parlamentarii. (…)

E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor, fiindcă există această prevedere că nimeni nu poate să aibă salariu mai mare decât viceprimarul.

Şi aici cu toţii am spus, da, această situaţie trebuie rezolvată”, a explicat Kelemen Hunor.

„Nu trebuie să dai mai mult decât e cazul, nu trebuie să ieşi din contextul economic românesc, nu poţi să te compari cu Germania, cu SUA. (…) Dar e o altă abordare aici. Vrei, nu vrei, trebuie să spui lucrurilor pe nume.

Într-o primărie nu poţi să stai fără funcţionari dacă vrei să faci treabă şi n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei – 3.100 de lei”, a motivat vicepremierul.

În ceea ce priveşte situaţia de la Senat, Kelemen Hunor a arătat că „şapte senatori nu pot vota o lege”, doi dintre aceştia fiind la şedinţa de guvern, această inţiativă fiind susţinută de toţi reprezentanţii partidelor care au primari în teritoriu.

„A fost susţinută această iniţiativă sau acest amendament de toţi cei care au primari, deci presiunea vine de acolo, şi e o presiune legitimă, pentru că primarii primesc de la funcţionari şi ei lucrează cu oameni. Şi asta a fost ideea.

Urmează dezbaterea în Parlament. Vorbim de salarii nu mari. (…) Problema e că noi, de fiecare dată, intrăm într-o zonă populistă când e vorba de salarizare şi nu e bine în niciun fel. (…)

Nu e vorba de bogăţie aici, e vorba despre un salariu decent pentru un om care îndeplineşte o funcţie publică, mai ales când a fost ales într-o funcţie publică sau a fost numit într-o funcţie publică şi pentru care are nişte responsabilităţi”, a susţinut liderul UDMR.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax