Connect with us
Publicitate

Administrație

Salariile bugetarilor, majorate cu 70-150 de lei, FĂRĂ CALCULE legate de impactul bugetar. Budăi: Știm după ce plătim prima lună

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Guvernul majorează salariile bugetarilor, dar fără să aibă calcule legate de impactul asupra bugetului. O spune indirect chiar ministrul Municii, Constantin Budăi. 

Acesta spune că salariile angajaților din sistemul public va crește din august (plata din septembrie) cu sume între 70 și 150 de lei, dar că ”impactul real este după ce facem prima luna de plată”. 

În plus, mai spune acesta, ”specialiștii nu au finalizat calculele”.

”Da, acordăm începând cu 1 august o pătrime din diferența salarială care vor fi încasate în luna septembrie.

Sursa de finanțare este bugetul de stat cu încadrare în actualele prevederi legale, pentru că au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate, deci sunt surse de finanțare pentru a face aceste majorări.

Suntem într-o perioadă în care timp de doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Practic, trebuie să creăm acest echilibru pentru a sprijini cetățenii şi economia.

Nu putem să stăm în spate să spunem că nu putem. Nu este o majorare mare, undeva de la 70-150 de lei. Impactul real este după ce facem prima luna de plată„, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Antena 3.

Ministrul Muncii nu a spus ce efort bugetar presupune majorarea salariilor bugetarilor deoarece specialiștii nu au finalizat calculele și în sistem sunt numeroase posturi vacante.

Majorare pentru toți bugetarii

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat miercuri, în transparenţă decizională, o nouă variantă a OUG  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Aceasta prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

Măsura este motivată prin faptul că, în lipsa ei, puterea de cumpărare a bugetarilor s-ar diminua „cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

România are, potrivit unor documente ale UE, cea mai mare diferență între salariile de la stat și cele din mediul privat, alături de Finlanda și Danemarca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate