Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Salariile celor din sistemul sanitar ar urma să crească cu 73 la sută, în doi ani și jumătate. Prima majorare, de la 1 octombrie


Publicat

medici spital

mediciMembrii Federației Sanitas au transmis, luni seara, după ieșirea de la negocierile cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, că salariile celor din sistemul sanitar ar urma că crească cu 73% în trei etape. Prima etapă va fi la 1 octombrie iar ultima peste doi ani și jumătate.

Creșterea pe draftul Legii salarizării bugetare pentru întreg sistemul sanitar este la acest moment de 73%, iar matematic ar fi vorba de o creștere salarială de 15-20% în prima etapă, a declarat, luni, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, la finalul întrevederii avute cu ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

O creștere de 20% a salariilor în sistemul sanitar ar însemna 300 de lei în plus pentru medicii rezidenți, 500 de lei în plus pentru cei specializați și 600 de lei în plus pentru medicii primari.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii anunţă negocieri pentru mărirea salariilor medicilor după ce peste 16.000 de cadre din sănătate au ameninţat cu greva, pe Facebook

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a chemat luni la negocieri pe reprezentanții medicilor, după ce 22 de mii de medici, reuniți într-un grupul „Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate” pe rețeaua de socializare Facebook , au amenințat cu declanșarea grevei generale sau demisia în masă dacă profesia lor nu va fi considerată una liberală, ca până acum. Medicii care au aderat grup cer salarii decente, subliniind faptul că „plicul” este un mod degradant şi nepotrivit pentru o ţară modernă de a recompensa serviciul medical.

Nemulțumiți că Instanța Supremă a decis că medicii sunt funcționari publici, doctorii de pe rețeaua de socializare au transmis că ar putea lucra până la ora 14.00 și să facă o singură gardă pe lună, ceea ce ar duce la colaps.

Ministrul Sănătății le-a promis că un medic rezident ar putea câştiga 3.600 de lei, unul specialist 4.500 de lei, iar unul primar, 7.000 de lei, fără însă să precizeze şi un termen.

„O decizie de acest fel nu se poate lua sub presiunea străzii. Ne gândim să mărim salariile, dar aceste salarii vin din servicii medicale şi haideţi să ne gândim că trebuie să crească şi calitatea serviciilor medicale, pentru că altfel lumea ar fi în continuare nemulţumită”, a explicat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

La Ministerul Sănătății au venit şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas, care au cerut şi ei salarii mai mari pentru asistente, infirmiere şi brancardieri.

„Noi am cerut de anul acesta de la 1 octombrie să fie, minim 10%. Un asistent are în medie 2.000, 2.000 şi ceva de lei, aş vrea să aibă cel puţin în jurul a 4.500, 5.000 de lei”, a spus președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu. Pe de altă parte, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că poate fi luată în calcul chiar declanșarea grevei în sistemul sanitar.

Nicolae Bănicioiu a vrut să continue negocierile luni seara şi a invitat iniţiatorii grupului la discuţii, însă aceştia au refuzat să meargă.

„Creșterea pe draftul Legii salarizării la acest moment este de 73% pentru întreg sistemul sanitar. Dacă vor fi trei etape de creștere, vom discuta mâine (marți, 18 august 2015, n.r.) și vom vedea ce procent va fi dat în prima etapă. Totul depinde, însă, și de Codul Fiscal și de Legea Bugetului. Matematic ar fi cazul de 15-20% creștere salarială în prima etapă, dar rămâne să discutăm mâine. Dacă o creștere va fi de 15-20% și următoarea va fi peste doi ani, nu ne mulțumește. Prima etapă de creștere ar trebuie să fie ori în octombrie, ori în decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel puțin două etape de creștere în 2016 și următoarea în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a spus prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

Acesta a precizat că începând de marți se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii în ceea ce privește Legea salarizării bugetare, iar sindicaliștii își doresc ca „salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari”.

„Suntem în negocieri avansate pe Legea salarizării pentru că vedem că s-a creat o mare confuzie în această săptămână. Începând de mâine se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii legat de Legea salarizării, unde ne interesează pe noi, sectorul de sănătate și asistență socială. Suntem preocupați în acest moment să influențăm decizia Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor în așa fel încât salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari. Pe calculele făcute de Casa Națională și Ministerul Sănătății prima creștere salarială va avea loc în luna octombrie. Noi nu am discutat procente de creștere. Pot să vă spun doar că dacă pentru restul bugetarilor până la acest moment știm că vor fi trei etape de creștere, pentru Sănătate se prefigurează patru etape de creștere salarială pentru a fi sustenabili”, a adăugat prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Marius Sepi consideră că ar fi o prostie să transmită medicilor o dublare sau o triplare de salarii, în condițiile în care cifrele avansate de autorități nu pot susține aceste afirmații.

„Ca să venim acum să le spunem celor 200.000 de colegi ai noștri că de mâine se dublează sau se triplează salariile, în condițiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem interesați să creștem repede salariile din Sănătate să stopăm migrația personalului de specialitate și să asigurăm condiții mai bune pentru spitale și pentru pacienții pe care noi îi deservim”, a spus liderul sindical, adăugând că este optimist în ceea ce privește finalizarea negocierilor și nu se va ajunge la grevă.

La rândul său, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că discuțiile privind majorările salariale din sistemul sanitar vor continuă și marți la Ministerul Sănătății, însă și-ar dori „să se facă mai repede și nu din decembrie așa cum e prevăzut”.

„Noi am mers în negocieri și mergem pe varianta legii (Legea salarizării bugetare n.r.). Dacă se poate, am dori ca majorările salariale să se facă mai repede, și nu din decembrie așa cum e prevăzut. Creșterile salariale pot să fie procentuale sau de altă maniera, însă legea e cel mai important lucru pentru noi. Speram ca prevederile legii să poată fi aplicate cât mai repede. Noi i-am explicat domnului ministru (ministrul Sănătății, Nicole Bănicioiu n.r.) că pacienții din spitale suferă din cauza condițiilor necorespunzătoare în anumite cazuri. Mâine vom avea o ală întrevedere cu domnul ministru. Domnia sa a menționat că ne va prezenta cu această ocazie o altă propunere, dacă va identifica una mai bună”, a subliniat președintele Federației Sanitas.

sursa: realitatea.net, agerpres.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Patru din zece români și-au redus consumul de carne. Câți spun că țin post. Studiu

Publicat

Patru din zece români spun că și-au redus consumul de carne în ultimele 12 luni, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post, potrivit unui studiu.

92% din consumatorii de carne consumă carne de două ori pe săptămâna, cel puţin. Cu toate acestea, nu sunt puţini nici cei care susţin că şi-au redus consumul de carne în ultimul an (39%).

“Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celelalte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – şi asta nu ca opţiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu şi lung, cu aceşti potenţiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România.

Şi pentru că se apropie Postul Paştelui, tot din studiu aflăm că 36% din respondenţi susţin că ţin post din când în când, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: Când începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

9 din 10 români cumpără carne cel puţin o dată pe săptămână.

Tinerii cumpără carne cu o frecvenţa mai mare comparativ cu cei mai în vârstă. La cea mai recentă achiziţie, 87% dintre cumpărătorii de carne declara că au cumpărat carne neprocesată în timp ce 36% au au optat pentru mezeluri. Diferenţa dintre cele două categorii de carne este mai vizibilă în rândul celor mai în vârstă (45-59 de ani).

91% dintre aceştia au optat pentru carne neprocesată la ultima cumpărătură, pe când doar 33% pentru mezeluri.

Preferinţele faţă de tipul de carne variază tot în funcţie de vârstă. Există o probabilitate mai mare ca cei tineri să cumpere carne din pui (79% din cumpărătorii de 18 – 24 de ani) în timp ce categoria celor mai în vârstă să aleagă mai des carne de porc (72% din cumpărătorii de 45-59 de ani).

În ceea ce priveşte capacitatea de a influenţa alegerea magazinului, carnea neprocesata este în top, 67% dintre cumpărători spunând că acest tip de carne a contat cel mai mult pentru alegerea magazinului unde să meargă la cumpărături.

Carnea gătită în casă este consumată cel mai des (75%) şi pare că ocupă un loc central în meniul zilnic al românilor. Originea locală inspiră calitate ridicată în categoria “food”, în general, şi în legătură cu carnea în special.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada octombrie- noiembrie 2020. Eşantionul cuprinde 1000 de respondenţi, utilizatori de internet, din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18-59 de ani.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 81 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 3 martie.

De la începutul pandemiei, 15.831 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba. Dintre acestea, 14412 de persoane au fost declarate vindecate. De asemenea s-au înregistrat 425 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrat 744 probe (387 la SJU si 357 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 172979.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (54 cazuri noi)

Alba Iulia – 25

Aiud – 10

Sebeș – 6

Blaj – 4

Cugir – 4

Ocna Mureș – 4

Câmpeni – 1

Rural (27 cazuri noi)

Ighiu – 3

Lunca Mureșului – 3

Mihalț – 3

Unirea – 3

Valea Lungă – 3

Șona – 2

Șugag – 2

Cricău – 1

Doștat – 1

Jidvei – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Sâncel – 1

Șibot – 1

Vințu de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (17 februarie – 2 martie) 2,35 (anterior 2,38).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 417 cazuri – 5,45 (anterior 5,58)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 3,16)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,34)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,46)

Cugir – 31 cazuri – 1,20 (anterior 1,28)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,14)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,30)

Abrud – 5 cazuri – 0,95 (anterior 0,95)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,67 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,52)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 30 cazuri – 11,39 (anterior 11,39)

Mihalț – 23 cazuri – 7,02 (anterior 6,11)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Doștat – 4 cazuri – 3,91 (anterior 2,93)

Unirea – 15 cazuri – 3,04 (anterior 2,43)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 2,80)

Lunca Mureșului – 7 cazuri – 2,71 (anterior 1,93)

Berghin – 5 cazuri – 2,61 (anterior 2,61)

Valea Lungă – 8 cazuri – 2,52 (anterior 1,58)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Cricău – 5 cazuri – 2,49 (anterior 2,49)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Ciugud – 8 cazuri – 2,45 (anterior 2,76)

Rădești – 3 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Lopadea Nouă – 6 cazuri – 2,29 (anterior 2,29)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Apel al autorităților: Persoanele care nu pot ajunge să facă vaccinul, să anunțe. Nici o doză nu trebuie irosită

Publicat

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, a declarat că dozele de vaccin sunt limitate și nu trebuie irosite. De aceea, persoanele care nu se pot prezenta la centrele de vaccinare când sunt programate, sunt rugate să anunțe acest lucru.

Potrivit procedurilor, dacă rămân doze de vaccin împotriva Covid-19 care nu sunt folosite, personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune persoane programate în zilele următoare.

Prioritate trebuie să aibă, însă, persoanele vulnerabile, care sunt imunizate în etapa a II-a a campaniei de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus acesta.

Astfel, persoanele care nu se pot prezenta în ziua și la ora la care au fost programate la vaccinare pot suna la call center, la numărul 021.414.442. Acestea vor fi, de asemenea, reprogramate.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Școala Gimnazială din Abrud va fi reabilitată și modernizată. Proiectul tehnic, lansat la licitație. LISTA lucrărilor propuse

Publicat

Corpul principal al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud va fi reabilitat și modernizat. De asemenea, se propune construirea unei anexe și a unui depozit de lemn, dar și amenajarea unui teren de sport și a incintei. Primăria Abrud a lansat miercuri o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Primăria Abrud a lansat miercuri, 3 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de executie, verificarea tehnică de calitate și întocmire aviz, asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul „Reabilitare si modernizare clădire (corp principal Școala Gimnazială), desființare centrală termică, construire anexă și depozit de lemn, amenajare teren sport și incintă”.

Valoarea totală estimată este de 232.076,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se propun următoarele lucrări de bază: 

Reabilitare și modernizare corp principal – Școala Gimnazială

Se propune reabilitarea și modernizarea clădirii pentru crearea unui spațiu care să permită desfășurarea în condiții optime a activităților educaționale.

În acest scop se propun următoarele intervenții: reparații șarpantă și învelitoare; termosistem; intervenții la interiorul clădirii; intervenții la exteriorul clădirii.

  • înlocuirea elementelor din lemn deteriorate ale șarpantei și ignifugarea lor, înlocuirea învelitoarei, jgheaburilor și burlanelor, aplicarea de folie hidroizolantă peste noua astereală, înlocuirea șipcilor și contrașipcilor,
  • termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 15 cm, termoizolarea soclului cu polistiren ignifugat de 5 cm,
  • refacerea finisajelor, pardoselilor, peretiilor interiori, refacere balustradă interior,

  • mascarea conductelor de instalații,
  • recompartimentarea zonei bibilioteci și refuncționalizarea laborator chimie în cabinet medical,
  • montare glaf la exteriorul ferestelor,
  • înlocuirea obiectelor sanitare, amenajare grup sanitar și refacere rampe de acces pentru persoane dizabilități,
  • realizarea de instalații cu rol de securitatea la incendiu,

Construire depozit lemne

Se propune realizarea unei clădiri pentru depozitarea necesarului de lemne cu regimul de înălțime P (pentru încălzirea spațiilor interioare din incinta și obținerea apei clade) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm. (zidaria portantă va fi realizată din cărămidă ecologică). Șarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Clădirea va fi prevăzută cu trotuar de gardă, cu panta spre exterior de 2 %.

Finisaje exterioare: tencuieli decorative (culoare alb) și tâmplărie PVC alb cu geam termopan.

Finisaje interioare: tencuieli driscuite, zugrăveli lavabile, ciment sclivisit.

Construire anexă (ct, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport)

Se propune realizarea unei anexe cu regimul de înălțime P (în care se va amplasa centrala termică, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm.

Zidurile interioare de compartimentare se vor realiza din cărămidă de 25 cm, 15 cm respectiv 12 cm. Şarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Construire teren sport acoperit

Se propune realizarea unui teren de sport acoperit, având o structură metalică (profile rectangulare din oțel) pe care este tensionată o pânză PVC cu inserție textilă, impermeabilă, de culoare gri, în vederea protejării terenului de intemperii (ploaie, zăpadă, vânt, soare, etc.), laterealele fiind închise cu perdea culisantă, pe o înălțime de 2 m. Pe toată suprafața terenului se va realiza o placă slab armată de beton, pe care va fi aplicat gazon sintetic.

Amenajare incintă (refacere împrejmuire, amenajare alei și zone verzi)

Se propune corectarea sistematizării verticale a terenului din incintă, pentru dirijarea apelor pluviale. Se va reface împrjmuirea incintei, având înălțimea de 1,20 m la limita de proprietate dinspre strada Cloșca, respectiv 2 m pe restul conturului incintei.

Gardul va fi realizat din stâlpi metalici și panouri din fier forjat. Aleile din incintă vor fi realizate cu dale de beton, montate în șapă de beton, prevăzute cu pante pentru direcționarea apelor pluviale.

Zonele verzi vor fi amenajate cu gazon de trafic intens.

Desființare centrală termică existentă

Clădirea în care este amplasata centrala termică este într-o stare avansată de degradare. Aceasta este propusă pentru desființare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate