Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Salariile celor din sistemul sanitar ar urma să crească cu 73 la sută, în doi ani și jumătate. Prima majorare, de la 1 octombrie

Publicat

medici spital

medici Membrii Federației Sanitas au transmis, luni seara, după ieșirea de la negocierile cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, că salariile celor din sistemul sanitar ar urma că crească cu 73% în trei etape. Prima etapă va fi la 1 octombrie iar ultima peste doi ani și jumătate.

Creșterea pe draftul Legii salarizării bugetare pentru întreg sistemul sanitar este la acest moment de 73%, iar matematic ar fi vorba de o creștere salarială de 15-20% în prima etapă, a declarat, luni, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, la finalul întrevederii avute cu ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

O creștere de 20% a salariilor în sistemul sanitar ar însemna 300 de lei în plus pentru medicii rezidenți, 500 de lei în plus pentru cei specializați și 600 de lei în plus pentru medicii primari.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii anunţă negocieri pentru mărirea salariilor medicilor după ce peste 16.000 de cadre din sănătate au ameninţat cu greva, pe Facebook

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a chemat luni la negocieri pe reprezentanții medicilor, după ce 22 de mii de medici, reuniți într-un grupul „Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate” pe rețeaua de socializare Facebook , au amenințat cu declanșarea grevei generale sau demisia în masă dacă profesia lor nu va fi considerată una liberală, ca până acum. Medicii care au aderat grup cer salarii decente, subliniind faptul că „plicul” este un mod degradant şi nepotrivit pentru o ţară modernă de a recompensa serviciul medical.

Nemulțumiți că Instanța Supremă a decis că medicii sunt funcționari publici, doctorii de pe rețeaua de socializare au transmis că ar putea lucra până la ora 14.00 și să facă o singură gardă pe lună, ceea ce ar duce la colaps.

Ministrul Sănătății le-a promis că un medic rezident ar putea câştiga 3.600 de lei, unul specialist 4.500 de lei, iar unul primar, 7.000 de lei, fără însă să precizeze şi un termen.

„O decizie de acest fel nu se poate lua sub presiunea străzii. Ne gândim să mărim salariile, dar aceste salarii vin din servicii medicale şi haideţi să ne gândim că trebuie să crească şi calitatea serviciilor medicale, pentru că altfel lumea ar fi în continuare nemulţumită”, a explicat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

La Ministerul Sănătății au venit şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas, care au cerut şi ei salarii mai mari pentru asistente, infirmiere şi brancardieri.

„Noi am cerut de anul acesta de la 1 octombrie să fie, minim 10%. Un asistent are în medie 2.000, 2.000 şi ceva de lei, aş vrea să aibă cel puţin în jurul a 4.500, 5.000 de lei”, a spus președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu. Pe de altă parte, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că poate fi luată în calcul chiar declanșarea grevei în sistemul sanitar.

Nicolae Bănicioiu a vrut să continue negocierile luni seara şi a invitat iniţiatorii grupului la discuţii, însă aceştia au refuzat să meargă.

„Creșterea pe draftul Legii salarizării la acest moment este de 73% pentru întreg sistemul sanitar. Dacă vor fi trei etape de creștere, vom discuta mâine (marți, 18 august 2015, n.r.) și vom vedea ce procent va fi dat în prima etapă. Totul depinde, însă, și de Codul Fiscal și de Legea Bugetului. Matematic ar fi cazul de 15-20% creștere salarială în prima etapă, dar rămâne să discutăm mâine. Dacă o creștere va fi de 15-20% și următoarea va fi peste doi ani, nu ne mulțumește. Prima etapă de creștere ar trebuie să fie ori în octombrie, ori în decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel puțin două etape de creștere în 2016 și următoarea în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a spus prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

Acesta a precizat că începând de marți se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii în ceea ce privește Legea salarizării bugetare, iar sindicaliștii își doresc ca „salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari”.

„Suntem în negocieri avansate pe Legea salarizării pentru că vedem că s-a creat o mare confuzie în această săptămână. Începând de mâine se vor relua discuțiile și la Ministerul Muncii legat de Legea salarizării, unde ne interesează pe noi, sectorul de sănătate și asistență socială. Suntem preocupați în acest moment să influențăm decizia Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor în așa fel încât salariile mici din sănătate să crească la un nivel și într-un procent mult mai mare decât salariile mari. Pe calculele făcute de Casa Națională și Ministerul Sănătății prima creștere salarială va avea loc în luna octombrie. Noi nu am discutat procente de creștere. Pot să vă spun doar că dacă pentru restul bugetarilor până la acest moment știm că vor fi trei etape de creștere, pentru Sănătate se prefigurează patru etape de creștere salarială pentru a fi sustenabili”, a adăugat prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Marius Sepi consideră că ar fi o prostie să transmită medicilor o dublare sau o triplare de salarii, în condițiile în care cifrele avansate de autorități nu pot susține aceste afirmații.

„Ca să venim acum să le spunem celor 200.000 de colegi ai noștri că de mâine se dublează sau se triplează salariile, în condițiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem interesați să creștem repede salariile din Sănătate să stopăm migrația personalului de specialitate și să asigurăm condiții mai bune pentru spitale și pentru pacienții pe care noi îi deservim”, a spus liderul sindical, adăugând că este optimist în ceea ce privește finalizarea negocierilor și nu se va ajunge la grevă.

La rândul său, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că discuțiile privind majorările salariale din sistemul sanitar vor continuă și marți la Ministerul Sănătății, însă și-ar dori „să se facă mai repede și nu din decembrie așa cum e prevăzut”.

„Noi am mers în negocieri și mergem pe varianta legii (Legea salarizării bugetare n.r.). Dacă se poate, am dori ca majorările salariale să se facă mai repede, și nu din decembrie așa cum e prevăzut. Creșterile salariale pot să fie procentuale sau de altă maniera, însă legea e cel mai important lucru pentru noi. Speram ca prevederile legii să poată fi aplicate cât mai repede. Noi i-am explicat domnului ministru (ministrul Sănătății, Nicole Bănicioiu n.r.) că pacienții din spitale suferă din cauza condițiilor necorespunzătoare în anumite cazuri. Mâine vom avea o ală întrevedere cu domnul ministru. Domnia sa a menționat că ne va prezenta cu această ocazie o altă propunere, dacă va identifica una mai bună”, a subliniat președintele Federației Sanitas.

sursa: realitatea.net, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax