Connect with us
Advertisement

Administrație

Salariile de nababi ale primarilor de oraș din Alba. În vârful piramidei, Mircea Hava cu peste 21.000 de lei

p

Publicat

Salariile din administrație au ajuns la cote incredibile, în raport cu cele din mediul privat, potrivit informațiilor publicate de primării pe siteurile proprii după cea mai recentă majorare (la nivelul lunii septembrie). După majorările succesive ale salariilor bugetarilor s-a produs un clivaj insuportabil pentru angajații firmelor private, care au salarii proporționale cu ceea ce produce economia în mod real. În vârful piramidei, salariile primarilor de municipiu.

s

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, are, potrivit legii 153/2017, venituri lunare brute de 21.375 de lei, în timp ce viceprimarii Voicu Paul și Gabriel Pleșa, ”doar” 19.000 de lei. Grila de salarizare este exact aceeași și la Primăria din Cluj-Napoca, unde primarul Emil Boc și viceprimarii săi, se încadrează exact în aceeași grilă de salarizare.

Potrivit siteului oficial al Primăriei Oradea, primarul Ilie Bolojan are un salariu de bază de 17.100 de lei, însă acesta se pare că nu și-a trecut sporurile de 25%. Fără aceste sporuri, Hava și Boc au același salariu de bază ca și Bolojan, 17.100 de lei.

Salarii de Alba

Secretarii acestor primării, inclusiv secretarul celei din Alba Iulia are, conform grilei, un salariu brut de 12.900 de lei. Similitudinea veniturilor se păstrează și la nivelul celorlalte funcții, de la polițist local, la șofer.

La Alba Iulia, un polițist local cu toate gradele, clasele, treptele și gradațiile aferente, poate ajunge la un salariu brut de peste 8.200 de lei, însă există, în același timp, polițiști locali, cu venituri brute mult mai mici, plecând de la 2.900 de lei spre 4, 5 sau chiar 6.000 de lei.

La Sebeș, primarul Dorin Nistor are venituri lunare de peste 15.400 de lei, iar funcția de viceprimar este recompensată cu peste 13.000 de lei.

a

La fel face și Oana Badea, primarul din Aiud. Venitul acesteia este de 12.350 de lei, la care se adaugă ”alte drepturi” 3.088 de lei. O situație mai specială se înregistrează la Poliția Locală. Șeful serviciului are un salariu brut de 8.284 de lei, la care se adaugă 190 de lei, reprezentând ”alte drepturi”.

 În plus, polițiștii locali din Aiud au și o indemnizație pentru norma de hrană. Șeful serviciului mai încasează încă 11.680 de lei pentru norma de hrană. Restul polițiștilor încasează salariu mai mic, dar au normă de hrană mai mare: aproximativ  13.500 de lei. Un paznic al primăriei, încasează și el annual aproximativ 11.000 de lei, norma de hrană.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, are venituri lunare brute de 15.438 de lei, la fel ca și ceilalți primari ai orașelor din județ. Salariilor angajaților primăriei, li se mai adaugă valoarea voucerelor de vacanță de 1.450 de lei anual.

b

Potrivit siteului Primăriei Blaj, primarul Gheorghe Valentin Rotar are un venit lunar brut de 12.350 de lei, la fel ca și Oana Badea, Adrian Teban sau Dorin Nistor. Spre deosebire de aceștia, Rotar nu a clarificat în documentul de pe siteul primăriei, dacă încasează și sporuri de peste 3.000 de lei.

Pe siteul primăriei Zlatna, informațiile la zi legate de cât câștigă primarul Silviu Ponoran, viceprimarul și angajații administrației locale nu pot fi găsite. Într-un oraș cu grave probleme sociale, cu venituri mici și cu oameni săraci, afișarea salariilor brute ale bugetarilor pare a nu fi un lucru ușor.

Nici în ceea ce privește Baia de Arieș, oraș clasificat ca fiind de categoria a III-a, nu există informații la zi. Pe siteul primăriei este disponibilă o situație veche de un an, când salariul primarului a ajuns la aproape 8.000 de lei, printr-o hotărâre de consiliu local și în baza legii 153/2017. De atunci însă, veniturile ar fi trebuit să crească în două rânduri.

O situație similară este și la Câmpeni și la Abrud, unde informațiile, dacă există în site, sunt de negăsit.

La Teiuș, informațiile disponibile sunt din martie 2018, când salariul de bază al primarului Mirel Hălălai era de 10.450 de lei.

Primarii care nu au publicat veniturile angajaților primăriei conform statului de funcții, riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, în condițiile în care reprezentanții ITM și-ar permite să îi controleze.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Raul

    marți, 18.12.2018 at 11:51

    mancei cancerul de hotii infecti !!

  2. Hux

    marți, 18.12.2018 at 13:15

    Pe buneeee ?
    Si nu merita banii astia Mircea Hava ?
    Si medici care iau spaga in spitale si te cheama la cabinet privat la consult cum e ?
    Ziceti cum se numeste cand lucrzi la stat si iti faci afacere in acelasi domeniu ?
    De multinationalele care scot bani din Romania fara sa plateasca taxe nu scrieti nu?
    4000 de euro pentru un primar care a facut atatea e mult nu ?
    Imi e sila sa mai citesc stiri de 2 lei care distrag atentia de la lucrurile importante.

  3. pilu

    marți, 18.12.2018 at 19:48

    Cel mai mult m-a impresionat salarul auditorilor. Pentru cine nu stie suna pompos. In realitate acestia sunt cei pe care lumea-i cunoaste ca adevaratii taietori de frunze la caini. Contraziceti-ma !

  4. Hux

    miercuri, 19.12.2018 at 16:36

    Pilu aici nu pot sa te contrazic pentru ca asa e. Dar nici sa vi sa zici ca 4000 de euronla un primar care a favut atatea e mult corect?
    DAR problema e la incompetentii care sunt pe langa .

    • pilu

      miercuri, 19.12.2018 at 23:04

      Da ce, ai impresia ca pe Stalin ii da competenta pe langa ? Ca n-are de unde. Asa ca se retrage in PE, ca acolo salarul cred ca o sa-i ajunga.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement