Eveniment
Salariul minim în România va ajunge la 60% din salariul mediu brut, cu 1.000 de lei mai mare. Stadiul directivei europene
Directiva UE privind salariile minime, încă un pas spre finalizare: pot începe negocierile cu Parlamentul European, odată ce Consiliul a convenit asupra poziției sale. În România, aceasta presupune că salariul minim va trebui să crească cu 1.000 de lei, grație unei proporții stabilite de Comisie: 60% din salariul mediu brut.
Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de trai, prezentul proiect de act legislativ stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor și pentru îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim.
„În UE, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime.
Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale piețelor forței de muncă din statele membre. Deși respectă aceste diferențe, proiectul de act legislativ stabilește un cadru procedural pentru promovarea unei protecții mai bune și mai eficace a salariului minim în toate statele membre”, potrivit unui comunicat.
Pentru pașii următori, se arată că: „Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi oferă președinției Consiliului un mandat de negociere cu Parlamentul European. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final”.
Între prevederile incluse în propunerea de Directivă se găsesc criterii comune pentru stabilirea salariilor minime, precum un nivel care să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median brut. Detalii AICI.
În cazul României, propunerea ar însemna o creștere semnificativă a salariului mediu față de nivelul actual.
Vezi și: Directivă europeană: Salariul minim în statele europene va fi de 60% din salariul mediu brut. În România va ajunge la 3.500 lei
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, susţine că deşi directiva salariului minim ar putea fi o povară pentru statele sărace, aceasta poate reduce disparităţile sociale şi că în România salariul minim ar fi de circa 3.500 lei dacă pentru calcularea acestuia s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru.
”Comisia de Muncă a făcut un pas important în adoptarea directivei privind salariul minim. Obiectivul acesteia este de a asigura un trai decent.
Sunt studii ce arată că 1 din 6 lucrători, majoritatea din păcate din statele central-est europene, deși lucrează 8 ore pe zi, nu își permit din salariu să plătească cheltuielile normale” a declarat aceasta.
Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim care să fie de 60% din salariul mediu brut pe economie.
”În România salariul mediu brut este 5.800 lei, ar însemna ca salariul min brut 3.500 lei; cu 1.000 lei mai mult decât în prezent” a adăugat Corina Crețu.
„Studiile arată că sunt 450 milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene, din care 25 milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est.
Sunt oameni care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-şi poată asigura traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere.
Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre.
În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent. Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…)
Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale”, a declarat, pentru AGERPRES, Corina Creţu.
Reacţia europarlamentarului român vine după ce miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale din cadrul UE reuniţi în Consiliu, luni, la Bruxelles au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate în Uniune.
În urma acestui acord pot începe negocierile dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană – pentru a conveni un text final.
Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat în data de 11 noiembrie raportul asupra propunerii de Directivă privind salariile minime adecvate, proiectul fiind aprobat în cadrul sesiunii PE din 22-25 noiembrie, de la Strasbourg.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Sursă: G4media.ro, Agerpres, consilium.europa.eu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News