Eveniment
Directivă europeană: Salariul minim în statele europene va fi de 60% din salariul mediu brut. În România va ajunge la 3.500 lei
Propunerea de Directivă privind salariul minim, o noutate în politicile europene, a fost votată în Comisia de Muncă din Parlamentul European iar votul în plen ar putea fi la începutul anului viitor. România va fi direct afectată: salariul minim va trebui să crească cu 1.000 de lei, grație unei proporții stabilite de Comisie: 60% din salariul mediu brut.
Eurodeputatul Corina Crețu a explicat că dacă ar fi aplicată, salariul minim brut ar crește în România. Pe domeniul fondurilor europene ea a atras atenția celor ce vor prelua Ministerul de resort că noile Programe Operaționale trebuie încheiate și aprobate de Comisia Europeană și PNRR trebuie demarat urgent, altfel România pierde sume enorme.
Explicațiile Corinei Crețu despre salariul minim european:
”Comisia de Muncă a făcut un pas important în adoptarea directivei privind salariul minim. Obiectivul acesteia este de a asigura un trai decent. Sunt studii ce arată că 1 din 6 lucrători, majoritatea din păcate din statele central-est europene, deși lucrează 8 ore pe zi, nu își permit din salariu să plătească cheltuielile normale” a declarat aceasta.
Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim care să fie de 60% din salariul mediu brut pe economie.
”În România salariul mediu brut este 5.800 lei, ar însemna ca salariul min brut 3.500 lei; cu 1.000 lei mai mult decât în prezent” a adăugat Corina Crețu.
Sunt unele state care se opun, precum Suedia și Danemarca; acestea spun ca nu Guvernele lor stabilesc salariul minim, ci este stabilit prin negocierile la contractele colective de muncă.
Propunerea PE este ca Directiva să se aplice în maximum 2 ani, nu în 3 ani, ca orice altă Directivă europeană.
Cred că la începutul anului viitor ar putea să intre în plen și va intra în vigoare când va fi adoptată de Consiliu.
Sursă: G4Media.ro
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News