Connect with us
Publicitate

Actualitate

Salariul minim pe economie ar putea creşte la 1.450 lei. Negocierile anului între Guvern, sindicate şi patronate

Publicat

bani De la 1 ianuarie 2017, salariul minim pe economie ar putea ajunge la 1.450 lei pe lună sau chiar mai mult. Guvernul a început negocierile cu sindicatele şi patronatele, pregătind un proiect de lege în acest sens, până în 20 octombrie. Mai mult de două milioane de români vor beneficia direct de această măsură.

Subiectul salariului minim pe economie i-a reunit la Ministerul Muncii pe sindicalişti şi pe reprezentanţii patronatelor, în prima jumătate a lunii august, moment în care s-a stabilit şi componenţa comisiei care analizează modalitatea de creştere a acestui venit. Sunt în discuţie condiţiile pentru majorarea salariului minm brut în plată de la 1.250 lei, cât era din luna mai a acestui an, la cel puţin 1.450 lei pe lună, cât au cerut în mod repetat sindicatele. Există şi voci din rândul sindicaliştilor care spun că economia românească poate suporta şi o majorare a salariului minim la 1.650 lei pe lună, cu efecte benefice asupra pieţei muncii şi a încasărilor la buget.

În mod oficial sunt 1,13 milioane de români plătiţi cu salariul minim. Datele estimative ale sindicatelor arată însă că numai în sistemul bugetar numărul celor plătiţi cu sume ce se învârt în jurul salariului minim ajunge la aproxiamtiv 400.000 de angajaţi, iar la nivel naţional sunt aproximativ 2,3 milioane de persoane care în mod real încasează salariul minim sau chiar mai puţin.

Salariul minim a urcat în mai 2016 de la 1.050 lei brut, la 1.250 lei. Creşterea a fost criticată de Fondul Monetar Internaţional care a considerat oricum inacceptabilă majorarea la 1.450 lei, suma propusă de sindicate. De altfel, reprezentanţii angajaţilor susţin ca majorarea poate fi şi mai mare.

Izul electoral al acestei măsuri, în condiţiile în care propunerea de majorare a fost respinsă luni la rând, este taxată de o parte a patronatelor. Cât despre beneficii şi patronatele, şi sindicatele sunt de acord, câtă vreme măsura majorării salariului minim este dublată în primul rând de o reformă fiscală.

sursa: capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate