Actualitate
SÂMBĂTĂ: Întâlnire cu medici specialiști, la Alba Iulia, pentru familiile copiilor diagnosticaţi cu diabet. Consiliere şi informaţii utile
Copiii cu diabet zaharat tip 1 și părinții sau aparținătorii lor sunt așteptați sâmbătă, 25 martie, între orele 10.00 și 12.00, la o sesiune de informare alături de medici specialiști din Cluj-Napoca și din Alba Iulia, precum și alături de președinta Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj. Întâlnirea are loc la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor, pe strada Gladiolelor, nr. 3.
Profesioniștii vor discuta cu participanții despre problemele lor concrete, neîmplinrile, obstacolele cu care se confruntă în viața de zi cu zi și situațiile în care au nevoie de ajutor. La eveniment este invitată să participe orice familie al cărei copil bolnav de diabet are vârsta sub 18 ani.
În cadrul sesiunii de informare vor fi prezente Nicoleta Oargă, medic pediatru, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba, Irina Floarea Miron, medic rezident pediatru, ea însăși persoană cu diabet tip 1 de la vârsta de 7 ani, consilier în cadrul proiectului, precum și Daniela Martiș, președinta Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, partener de proiect și mama unui adolescent cu diabet. Până acum, întâlniri similare au avut loc, în 2016, la Satu Mare, Miercurea Ciuc, Zalău și Cluj-Napoca, iar în 2017, la Baia Mare și la Oradea.
Ulterior sesiunilor de informare vor avea loc întâlniri de consiliere în cadrul cărora medicul Irina Floarea Miron va discuta deschis despre probleme și întrebări cu care orice familie cu copil cu diabet se confruntă. În cazul unor nevoi speciale, consilierul facilitează contactul cu echipa multidisciplinară formată din medici, nutriţionişti, asistenţi sociali, pedagogi, psihologi, jurişti, care pot să ofere sprijin specializat.
Problemele ridicate de către familii în cadrul întâlnirilor anterioare sunt de ordin medico-social (sensibilitate la gluten, lactoză – „ce pot să mănânc?”, participare la activități sportive, excursii, tabere), de ordin medical (lipsa de bandelete, puțini medici specialiști în anumite zone), de ordin juridic (încadrare în grad de handicap, acces la drepturi cum ar fi bilete de tren/autocar cu reducere, taxe speciale pe mașină/locuință, în general lipsa de informații), de ordin psihologic (independența copilului, responsabilitatea părintelui, acceptarea bolii).
Evenimentul care va avea loc în 25 martie este organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi și face parte din proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe”. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a crea cadrul necesar pentru a oferi servicii complete familiilor în care trăiesc copii/tineri cu diabet.
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, echitație, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. În 2016, taberele au găzduit 115 de copii din întreaga țară susţinuţi de 127 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 34 de medici specialişti.
Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj a fost înființată în urmă cu 10 ani, cu scopul de a ajuta copiii, tinerii cu diabet și familiile acestora. Ajutorul constă în donarea de bandelete, în special, carte de specialitate, alimente, consiliere la nevoie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News