Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sănătatea privată, cot la cot cu cea de stat, în noua lege a sănătății. Vezi care sunt ramurile în care românii preferă sistemul privat

laborator analize medicale

Publicat

În ultimii ani, ponderea unităților medicale private a crescut considerabil în România, la fel ca și numărul pacienților care optează pentru serviciile medicale ale unei astfel de unități. Tot mai multe servicii care, cu ani în urmă, erau asigurate de stat, sunt acum din ce în ce mai „acaparate” de sistemul privat. Potrivit prevederilor din noul proiect al legii sănătății, operatorii sanitari privați vor fi încurajați să se extindă din ce în ce mai mult.

Dacă în urmă cu ani buni, pentru cei mai mulți dintre români era de neconceput să meargă la un consult medical într-una dintre puținele unități private existente pe atunci, în zilele noastre acestea câștigă din ce în ce mai mult teren. O categorie de servicii care a prins amploare în mod deosebit în sistemul privat în ultimii ani este cea a medicinei de laborator, care s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare în România.

Potrivit unei statistici realizate de INS, 40,2% din totalul de laboratoare de analize medicale sunt deținute, în România, de operatori privați, iar acest procent este în creștere, întrucât doar în ultimii 2 ani au fost deschise 10 noi astfel de unități la nivel național. Segmentele medicale în care operatorii privați sunt foarte puțini sau aproape inexistenți sunt dispensarele medicale, centrele de sănătate mintală, sau sanatorii balneare. Noul proiect al legii sănătății i-ar putea încuraja pe operatorii privați să se dezvolte în aceste direcții.

Noul proiect de lege a sănătăţii, aflat în dezbatere, vizează împărțirea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în cel mult zece societăţi mutuale de asigurări şi accesul asiguratorilor privaţi la pachetul de bază de servicii medicale. Aceștia ar putea câştiga și mai mult, pentru că va fi mai comod pentru cetăţean să îşi extindă serviciile de bază la acelaşi asigurător. Alături de ei vor câştiga şi furnizorii de servicii medicale private, cu care asigurătorii colaborează de ani buni şi care vor fi selectaţi mai riguros acum. De asemenea, spitalele vor putea fi publice, private și publice, sau doar cu anumite structuri în care activitatea se va desfășura pe sistem privat.

„Măsura este bună, pentru că medicii ar avea venituri suplimentare, s-ar reduce plăţile informale, iar spitalul public ar câştiga din închirierea spaţiului“, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit Capital.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement