Connect with us

Eveniment

Săptămâna Luminată: MARȚEA ALBĂ. Semnificații, tradiții și superstiții. Ce nu ar fi bine să faci în a treia zi de Paște

Publicat

Săptămâna Luminată continuă cu Marțea Albă, zi în care se spune că este bine să se dea de pomană şi să nu se lucreze în gospodării.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după praznicul Sfintelor Paşti. Aceasta se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma).

În această perioadă, slujbele Biserici sunt deosebite de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din aceasta perioadă a Săptămânii Luminate fac referire directă la Învierea din morţi a Mântuitorului.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Săptămâna Luminată: Marțea Albă. Ce nu ar fi bine să faci în a treia zi de Paște

În Marţea Albă, mai ales la sate, era zi în care  nu se muncea. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu, în amintirea celor trecuţi în nefiinţă.

În a treia zi de Paște, se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui. Ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

Se spune că, dacă firimiturile care rămâneau de la mesele de Paşti erau puse în pământ, din acestea ar răsări o plantă numită cucoană sau maruncă, folosită pentru rodul gospodăriei.

În Marţea Albă se fac uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Săptămâna Luminată: semnificații

Săptămâna luminată stă sub semnul luminii şi prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumină”. Hristos iese din mormânt învăluit în lumina cea sfântă a dumnezeirii Sale.

În primele secole ale creştinismului, în timpul Săptămânii Luminate, catehumenii (cei care se pregăteau să primească taina Botezului), care erau botezaţi în noaptea de Paşti, purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii. În această săptămână, ei veneau în fiecare zi la Biserică, participând la Sfânta Liturghie şi împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Pentru că primiseră Botezul, ei se numeau „luminaţi”, iar săptămâna aceasta era socotită pentru ei „Săptămâna cea luminată”.

Chiar şi slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni, indiferent pentru cine ar fi săvârşită (preot, călugăr sau credincios), este înlocuită de slujba Învierii. Se cântă la mort „Hristos a Înviat !”, potrivit Agerpres.

O altă particularitate liturgică a acestei săptămâni o reprezintă zilele de miercuri şi vineri, care sunt însemnate în calendar cu „harţi”. În aceste zile, în care în mod obişnuit este post se dezleagă la toate mâncărurile de dulce, pentru bucuria Sfintei Învieri.

Perioada Penticostarului

Din Duminica Învierii Domnului, în Biserica Ortodoxă începe o nouă perioadă liturgică a anului bisericesc, numită perioada Penticostarului. Numele acestei perioade – una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic (alături de perioada Octoihului şi de cea a Triodului) – vine de la cartea Penticostar, care se foloseşte în mod deosebit în cultul ortodox în perioada dintre Paşte şi Rusalii (50 de zile).

Aceasta perioadă se distinge prin luminozitate, prin frumuseţe şi prin bucurie a întregii creaţii, ceea ce se exprimă prin rânduieli cultice cu totul specifice ce se săvârşesc în Biserică. Totul pare învăluit în alb, totul este lumină, totul exprimă bucuria de a fi împreună cu Hristos în Biserica Sa. Şi bisericile se înveşmântează în alb şi veşmintele preoţilor. De aceea, aceasta perioadă a Penticostarului este perioada când se cântă în toate împrejurările ”Hristos a Înviat !” şi cântări de bucurie: ”Veniţi să ne luminăm popoare! Veniţi să ne bucurăm de Învierea lui Hristos !”

În tot acest timp, creştini ar trebui să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat !” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat !”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat !” şi ”Adevărat S-a Înălţat !”.

Săptămâna Luminată. Program slujbe la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Marţi, 22 aprilie (a treia zi de Paști)

  • ora 9.00-10.00 – Utrenia
  • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (predică Pr. Silviu Florea)
  • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Miercuri, 23 aprilie – Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință (harți)

  • ora 9.00-10.00 – Utrenia
  • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (Predică Ierom. Teofil)
  • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Joi, 24 aprilie – Sf. Ier. Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș

  • ora 7.00-8.00 – Utrenia
  • ora 8.00-9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
  • ora 18.00-19.00 – Vecernia

Vineri, 25 aprilie Izvorul Tămăduirii (harți)

  • ora 9.00-10.00 – Utrenia
  • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (predică Protos. Nicolae)
  • ora 12.00-12.30 – Sfinţirea apei (Aghiasma mică)
  • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Sâmbătă, 26 aprilie – Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Glafira

  • ora 7.00-8.00 – Utrenia
  • ora 8.00-9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
  • ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement