Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sărbători din calendarul ortodox. Ce sfinţi sunt pomeniţi de credincioşi după Crăciun, până la sfârşitul anului

Publicat

credinciosi catedrala 2015După sărbătoarea Crăciunului şi a Sfântului Ştefan şi până la sfârşitul anului, credincioşii ortodocşi îi pomenesc pe o serie de sfinţi, potrivit calendarului religios din acest an.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2017: SUTE de URĂRI de ANUL NOU pentru cei dragi. SMS cu FELICITĂRI pentru 2017. MESAJE frumoase de REVELION

28 decembrie: Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia

Pe când se afla în Cetatea Nicomidiei, Împăratul Maximian, aflând de numărul mare de creştini de acolo, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Naşterii Domnului. Ştiind că toţi creştinii se vor strânge în marea biserică din Nicomidia, împăratul a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldaţii să le dea foc.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreuna cu ei şi i-a învăţat adevărata credinţă. Soldaţii au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimanui să iasă. Înăuntru a intrat trimisul împăratului, care le-a spus creştinilor că îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arşi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creştinii s-au conformat. Când episcopul a aflat, i-a botezat pe catehumeni şi i-a împărtăşit cu preacuratele Taine. Soldaţii însă au aprins lemnele aşezate din timp.

Potrivit tradiţiei, 20.000 de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălţând cântări de laudă lui Dumnezeu. Toţi acestia au luat mucenicia la anul 302. Sfântul Antim a scăpat nevătămat, scrie creştinortodox.ro.

Tot în 28 decembrie, sunt pomeniţi: Sfinţilor mucenici cei din senatul roman, Sfântul Inod, Sfinţii Gorgonie şi Petru, Sfântului Mucenic Zinon, Sfântul Mardonie, Sfântul Dorotei, Sfântului Teofil diaconul, Cuviosul Părintelui Vavila, Cuviosul Simeon (Simon) „al pietrei”, Izvorâtorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

29 decembrie: Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Cei trei magi, mergând în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunţe pe Irod unde se afla dumnezeiescul Prunc. La porunca îngerului,  aceştia s-au întors în ţara lor, urmând altă cale. Văzând că a fost înşelat de magi, Irod s-a mâniat şi a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Beleemul Iudeii şi din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat.

S-a împlinit astfel prorocia: „Glas se aude în Rama, bocet şi plângere amară. Rahila îşi plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18)”.

Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Naşterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul ca o fiară salbatică, să îl ucidă. Familia sfântă şi Pruncul Iisus se refugiaseră însă în Egipt şi astfel a scăpat de mânia împăratului.

La porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiu la moarte, a fost ucis de către soldaţi, în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi intrebase despre Prunc şi care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii. Tot atunci au fost ucişi Hircan, Marele Preot şi cei saptezeci de bătrâni ai Sinedriului.

Tot pe 29 decembrie, sunt pomeniţi: Cuviosului Marcel, staretul Mănăstirii Achimiţilor; Cuviosului Părinte Tadeu Mărturisitorul; Cuviosul Părinte Veniamin; Cuviosul Părinte Antinodor; Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei.

30 decembrie. Sfânta Muceniţă Anisia. S-a născut la Tesalonic, din părinţi nobili şi bogaţi, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credinţa creştină. După moartea parintilor, s-a închinat pe sine cu totul rugaciunii, în propria ei casă. Din dragoste pentru Hristos, mărturisea adesea: „O, cât de mincinoasă este viaţa tinereţii, întru care fie te sminteşti, fie sminteşti pe alţii! Cu cât mai bună este bătrâneţea! Iar sufletul meu se umple de tristeţe văzând cât trebuie să aştept până ce voi urca la Domnul”.

Şi-a vandut toate averile, a împărţit venitul săracilor şi a trăit după aceea numai din munca mâinilor ei.

În acea perioadă, împaratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creştini, oriunde îi va afla, fără nici o judecată sau sentinţă. Pentru că a mărturisit că este creştină, Sfânta Muceniţă a fost ucisă de către un soldat, în timp ce mergea spre biserică.

Tot pe 30 decembrie sunt pomeniţi: Cuvioasa Teodora din Cezareea; Sfântul Mucenic Fileter; Cuviosul Leon, arhimandritul.

31 decembrie: Cuvioasa Melania Romana. S-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a doua jumătate a secolului al IV-lea. A fost silită de către părinţii săi să se căsătorească cu un tânăr nobil, Alpinian, cu care a avut doi copii. După naşterea celui de-al doilea copil, Melania şi Alpinian au hotărât să stea împreună doar ca frate şi soră. După o vreme, cei doi copii ai lor s-au mutat la Domnul. Atunci au hotărât să împartă averea săracilor, bisericilor şi mănăstirilor. Au călătorit în multe ţări şi cetăţi, făcând pretutindeni danii. I-au vizitat pe părinţii din pustia egipteană, învăţând şi zidindu-se sufleteşte din convorbirile cu ei.

Cuvioasa Melania postea foarte strict, avea rânduiala de rugăciune şi citea mereu în întregime toate Sfintele Scripturi. În Alexandria, au primit binecuvântarea Sfântului Chiril. După aceea, au călătorit la Ierusalim şi s-au stabilit la Muntele Măslinilor.

Acolo Cuvioasa Melania a trăit într-o peşteră vreme de paisprezece ani. A întemeiat o mănăstire de bărbaţi şi alta de femei. La chemarea unei rude de-a ei, cuvioasa a călătorit la Constantinopol şi l-a convertit la credinţa creştină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors la Muntele Măslinilor, unde a trecut la Domnul în anul 439.

Tot pe 31 decembrie sunt pomeniţi: Sfântul Zotic, hranitorul de orfani; Sfântul Ghelasie; Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia; Sfânta Muceniţă Olimpiodora; Sfântul Gaiu; Sfânta Muceniţă Nemia; Sfântul Mucenic Vusiride; Sfântul Mucenic Gaudentie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Două accidente pe Transalpina, într-o singură zi. Un motociclist din Letonia s-a răsturnat și o tânără șoferiță a lovit un tractor

Publicat

Două accidente s-au produs pe Transalpina (DN67 C) într-o singură zi. Un motociclist din Letonia s-a răsturnat, iar pasagera aflată în spate a fost rănită, iar o tânără de 20 de ani, aflată la volanul unui autoturism, a lovit un tractor, rezultând rănirea unei pasagere. 

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, un bărbat de 49 de ani, din Letonia, în timp ce conducea o motocicletă pe DN 67 C, la kilometrul 114 + 900 de metri a pierdut controlul aspra acesteia și s-a răsturnat, în afara carosabilului.

În urma accidentului, o femeie de aceeași vârstă, pasageră pe motocicletă, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

De asemenea, polițiștii rutieri din Sebeș au intervenit pe DN 67 C, pe raza localității Săsciori, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări, a rezultat că o tânără de 20 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu un tractor, care circula în fața sa.

În urma accidentului, o femeie de 71 de ani, din Sebeș, pasageră în autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Cele două accident s-au produs miercuri.

Foto: Arhivă (CNAIR), rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba Iulia au percheziționat apartamentul unei tinere, care a făcut cumpărături online. Ce s-a întâmplat

Publicat

O tânără de 23 de ani, din comuna Jidvei, dar care locuiește în Alba Iulia a fost reținută pentru 24 de ore, de polițiști, fiind cercetată pentru operațiuni financiare în mod fraudulos.

Aceasta ar fi folosit datele cardului unei cunoștințe pentru a achiziționa, on line, diverse bunuri și servicii, susțin polițiștii.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 iulie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut o tânără de 23 de ani, din comuna Jidvei, județul Alba, care locuiește fără forme legale în municipiul Alba Iulia, acesta fiind bănuită de săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Se pare că, în perioada martie – aprilie 2022, tânăra, folosindu-se de datele cardului bancar ale unei cunoștințe, în vârstă de 72 de ani, din Alba Iulia, ar fi achiziționat,  on-line, diverse servicii și bunuri, în valoare totală de 2.000 de lei.

Pentru obținerea de probe, polițiștii au percheziționat apartamentul din Alba Iulia unde locuiește tânăra.

Față de aceasta, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 7 iulie, să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeșul rămâne din nou fără apă pentru o zi. Care este motivul și când se va întrerupe furnizarea apei

Publicat

APA CTTA SA ALBA, Sucursala Sebes, anunță locuitorii municipiului Sebes că marți, 12 iulie, se vor efectua lucrările de cuplare a noii rețele de alimentare cu apa potabilă de pe strada Călărași, lucrări ce fac parte dintr-un  proiect mai amplu finanțat din fondul de investiții IID. Totodată, se vor efectua și lucrări de reabilitare a mai multor cămine de distribuție, din aceeași localitate.

Având în vedere că lucrările sunt complexe, operatorul a mobilizat mai multe echipe de lucru de la celelalte sucursale din județ, tocmai pentru a scurta la minim timpul de sistare a furnizării apei potabile în municipiul Sebes.

Astfel, se va sista furnizarea apei potabile în data de 12 iulie, între orele 04.00-22.00.

”Rugăm clienții să-și asigure rezerva de apa potabilă necesară pe tot parcursul întreruperii.

La reluarea furnizării pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai în scop menajer.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului  Alba Iulia la numărul de telefon : 0258 – 834 501, în vederea intervenției.

Rugăm clienții nostri sa înțeleagă situația survenită, și ne cerem scuze pentru disconfortul creat” au transmis reprezentanții APA CTTA Alba, într-un comunicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: Numărul de cazuri COVID se menține ridicat: 20 de infectări în județ. Situația pe localități, 7 iulie

Publicat

Numărul infectărilor se menține ridicat în județ joi, 7 iulie: 20 de cazuri COVID au fost descoperite după testările de miercuri, din județul Alba. 

Majoritatea cazurilor noi se înregistrează tot în municipiul Alba Iulia, potrivit testărilor realizate de DSP Alba.

În total, în județ sunt 83 de cazuri active.

Cazuri Covid în Alba (17 cazuri noi, 3 cazuri reinfectare)

Cazuri noi: Zona rurală

Unirea- 1 caz

Vadu Moților-  1 caz

Cazuri noi: Zona urbană

Aiud- 2 cazuri

Alba Iulia – 10 cazuri

Blaj – 1 caz

Cugir- 1 caz

Sebeș – 1 caz

Reinfectare

Alba Iulia- 2 cazuri

Sebeș – 1 caz

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 54.081 cazuri confirmate, 52.708 persoane vindecate, 1.290 decese.

În același interval au fost procesate 474.494 teste, din care 359.465 PCR și 115.029 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județ, au fost făcute 158 testări: 24 PCR (17 la DSP și 7 la spitalul județean) și 134 teste rapide.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22.

Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Rata incidenței Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.65 50
BISTRA 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.44 6
METEŞ 0.37 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.27 9
ŞONA 0.23 1
MUNICIPIUL BLAJ 0.19 4
IGHIU 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
ORAŞ CUGIR 0.12 3
MUNICIPIUL AIUD 0.08 2
ALBAC 0 0
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BERGHIN 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax