Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Sărbători din calendarul ortodox. Ce sfinţi sunt pomeniţi de credincioşi după Crăciun, până la sfârşitul anului

Publicat


credinciosi catedrala 2015După sărbătoarea Crăciunului şi a Sfântului Ştefan şi până la sfârşitul anului, credincioşii ortodocşi îi pomenesc pe o serie de sfinţi, potrivit calendarului religios din acest an.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2017: SUTE de URĂRI de ANUL NOU pentru cei dragi. SMS cu FELICITĂRI pentru 2017. MESAJE frumoase de REVELION

28 decembrie: Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia

Pe când se afla în Cetatea Nicomidiei, Împăratul Maximian, aflând de numărul mare de creştini de acolo, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Naşterii Domnului. Ştiind că toţi creştinii se vor strânge în marea biserică din Nicomidia, împăratul a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldaţii să le dea foc.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreuna cu ei şi i-a învăţat adevărata credinţă. Soldaţii au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimanui să iasă. Înăuntru a intrat trimisul împăratului, care le-a spus creştinilor că îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arşi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creştinii s-au conformat. Când episcopul a aflat, i-a botezat pe catehumeni şi i-a împărtăşit cu preacuratele Taine. Soldaţii însă au aprins lemnele aşezate din timp.

Potrivit tradiţiei, 20.000 de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălţând cântări de laudă lui Dumnezeu. Toţi acestia au luat mucenicia la anul 302. Sfântul Antim a scăpat nevătămat, scrie creştinortodox.ro.

Tot în 28 decembrie, sunt pomeniţi: Sfinţilor mucenici cei din senatul roman, Sfântul Inod, Sfinţii Gorgonie şi Petru, Sfântului Mucenic Zinon, Sfântul Mardonie, Sfântul Dorotei, Sfântului Teofil diaconul, Cuviosul Părintelui Vavila, Cuviosul Simeon (Simon) „al pietrei”, Izvorâtorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

29 decembrie: Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Cei trei magi, mergând în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunţe pe Irod unde se afla dumnezeiescul Prunc. La porunca îngerului,  aceştia s-au întors în ţara lor, urmând altă cale. Văzând că a fost înşelat de magi, Irod s-a mâniat şi a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Beleemul Iudeii şi din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat.

S-a împlinit astfel prorocia: „Glas se aude în Rama, bocet şi plângere amară. Rahila îşi plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18)”.

Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Naşterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul ca o fiară salbatică, să îl ucidă. Familia sfântă şi Pruncul Iisus se refugiaseră însă în Egipt şi astfel a scăpat de mânia împăratului.

La porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiu la moarte, a fost ucis de către soldaţi, în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi intrebase despre Prunc şi care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii. Tot atunci au fost ucişi Hircan, Marele Preot şi cei saptezeci de bătrâni ai Sinedriului.

Tot pe 29 decembrie, sunt pomeniţi: Cuviosului Marcel, staretul Mănăstirii Achimiţilor; Cuviosului Părinte Tadeu Mărturisitorul; Cuviosul Părinte Veniamin; Cuviosul Părinte Antinodor; Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei.

30 decembrie. Sfânta Muceniţă Anisia. S-a născut la Tesalonic, din părinţi nobili şi bogaţi, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credinţa creştină. După moartea parintilor, s-a închinat pe sine cu totul rugaciunii, în propria ei casă. Din dragoste pentru Hristos, mărturisea adesea: „O, cât de mincinoasă este viaţa tinereţii, întru care fie te sminteşti, fie sminteşti pe alţii! Cu cât mai bună este bătrâneţea! Iar sufletul meu se umple de tristeţe văzând cât trebuie să aştept până ce voi urca la Domnul”.

Şi-a vandut toate averile, a împărţit venitul săracilor şi a trăit după aceea numai din munca mâinilor ei.

În acea perioadă, împaratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creştini, oriunde îi va afla, fără nici o judecată sau sentinţă. Pentru că a mărturisit că este creştină, Sfânta Muceniţă a fost ucisă de către un soldat, în timp ce mergea spre biserică.

Tot pe 30 decembrie sunt pomeniţi: Cuvioasa Teodora din Cezareea; Sfântul Mucenic Fileter; Cuviosul Leon, arhimandritul.

31 decembrie: Cuvioasa Melania Romana. S-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a doua jumătate a secolului al IV-lea. A fost silită de către părinţii săi să se căsătorească cu un tânăr nobil, Alpinian, cu care a avut doi copii. După naşterea celui de-al doilea copil, Melania şi Alpinian au hotărât să stea împreună doar ca frate şi soră. După o vreme, cei doi copii ai lor s-au mutat la Domnul. Atunci au hotărât să împartă averea săracilor, bisericilor şi mănăstirilor. Au călătorit în multe ţări şi cetăţi, făcând pretutindeni danii. I-au vizitat pe părinţii din pustia egipteană, învăţând şi zidindu-se sufleteşte din convorbirile cu ei.

Cuvioasa Melania postea foarte strict, avea rânduiala de rugăciune şi citea mereu în întregime toate Sfintele Scripturi. În Alexandria, au primit binecuvântarea Sfântului Chiril. După aceea, au călătorit la Ierusalim şi s-au stabilit la Muntele Măslinilor.

Acolo Cuvioasa Melania a trăit într-o peşteră vreme de paisprezece ani. A întemeiat o mănăstire de bărbaţi şi alta de femei. La chemarea unei rude de-a ei, cuvioasa a călătorit la Constantinopol şi l-a convertit la credinţa creştină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors la Muntele Măslinilor, unde a trecut la Domnul în anul 439.

Tot pe 31 decembrie sunt pomeniţi: Sfântul Zotic, hranitorul de orfani; Sfântul Ghelasie; Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia; Sfânta Muceniţă Olimpiodora; Sfântul Gaiu; Sfânta Muceniţă Nemia; Sfântul Mucenic Vusiride; Sfântul Mucenic Gaudentie.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Anii ”câineşti” reprezintă un mit. Ce vârstă au de fapt câinii de 3 ani și cum îmbătrânesc ei

Publicat

Teoria potrivit căreia un „an câinesc” reprezintă echivalentul a şapte ani umani este un mit, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles, informează Press Association. De asemenea, cercetătorii americani afirmă că exemplarele canine de doi ani sunt deja animale de vârstă mijlocie, deşi câinii au tendinţa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman cere control la AEP, din cauza diurnelor ”nesimțite”. Șeful instituției a încasat într-o lună peste 13.500 de lei

Publicat

fl

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că va cere la începutul anului viitor constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Autorității Electorale Permanente, deoarece a constatat foarte multe nereguli. Printre acestea, spune Roman, diurna ”nesimțită” încasată de șeful instituției, Constantin Mitulețu. Acesta a încasat în luna noiembrie 13.500 de lei. Deși locuiește într-o casă a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noul ambasador al SUA în România s-a născut la București și vorbește românește. Cine este Adrian Zuckerman

Publicat

Noul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman a fost primit, sâmbătă la sediul MAE, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, a anunțat ministerul. Adrian Zuckerman (în foto alături de George Maior, actualul ambasador al României la Washington) s-a născut la București și vorbește limba română. Povestea lui începe cu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cercetător de la Harvard: Îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani

Publicat

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani, a declarat acesta într-un interviu acordat postului american CBS News.  „Până acum, îmbătrânirea a fost inversată doar la șoareci. Vom ști în curând dacă metoda va da rezultate la rasa […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate