Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sărbători din calendarul ortodox. Ce sfinţi sunt pomeniţi de credincioşi după Crăciun, până la sfârşitul anului

Publicat

credinciosi catedrala 2015 După sărbătoarea Crăciunului şi a Sfântului Ştefan şi până la sfârşitul anului, credincioşii ortodocşi îi pomenesc pe o serie de sfinţi, potrivit calendarului religios din acest an.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2017: SUTE de URĂRI de ANUL NOU pentru cei dragi. SMS cu FELICITĂRI pentru 2017. MESAJE frumoase de REVELION

28 decembrie: Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia

Pe când se afla în Cetatea Nicomidiei, Împăratul Maximian, aflând de numărul mare de creştini de acolo, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Naşterii Domnului. Ştiind că toţi creştinii se vor strânge în marea biserică din Nicomidia, împăratul a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldaţii să le dea foc.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreuna cu ei şi i-a învăţat adevărata credinţă. Soldaţii au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimanui să iasă. Înăuntru a intrat trimisul împăratului, care le-a spus creştinilor că îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arşi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creştinii s-au conformat. Când episcopul a aflat, i-a botezat pe catehumeni şi i-a împărtăşit cu preacuratele Taine. Soldaţii însă au aprins lemnele aşezate din timp.

Potrivit tradiţiei, 20.000 de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălţând cântări de laudă lui Dumnezeu. Toţi acestia au luat mucenicia la anul 302. Sfântul Antim a scăpat nevătămat, scrie creştinortodox.ro.

Tot în 28 decembrie, sunt pomeniţi: Sfinţilor mucenici cei din senatul roman, Sfântul Inod, Sfinţii Gorgonie şi Petru, Sfântului Mucenic Zinon, Sfântul Mardonie, Sfântul Dorotei, Sfântului Teofil diaconul, Cuviosul Părintelui Vavila, Cuviosul Simeon (Simon) „al pietrei”, Izvorâtorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

29 decembrie: Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Cei trei magi, mergând în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunţe pe Irod unde se afla dumnezeiescul Prunc. La porunca îngerului,  aceştia s-au întors în ţara lor, urmând altă cale. Văzând că a fost înşelat de magi, Irod s-a mâniat şi a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Beleemul Iudeii şi din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat.

S-a împlinit astfel prorocia: „Glas se aude în Rama, bocet şi plângere amară. Rahila îşi plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18)”.

Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Naşterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul ca o fiară salbatică, să îl ucidă. Familia sfântă şi Pruncul Iisus se refugiaseră însă în Egipt şi astfel a scăpat de mânia împăratului.

La porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiu la moarte, a fost ucis de către soldaţi, în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi intrebase despre Prunc şi care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii. Tot atunci au fost ucişi Hircan, Marele Preot şi cei saptezeci de bătrâni ai Sinedriului.

Tot pe 29 decembrie, sunt pomeniţi: Cuviosului Marcel, staretul Mănăstirii Achimiţilor; Cuviosului Părinte Tadeu Mărturisitorul; Cuviosul Părinte Veniamin; Cuviosul Părinte Antinodor; Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei.

30 decembrie. Sfânta Muceniţă Anisia. S-a născut la Tesalonic, din părinţi nobili şi bogaţi, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credinţa creştină. După moartea parintilor, s-a închinat pe sine cu totul rugaciunii, în propria ei casă. Din dragoste pentru Hristos, mărturisea adesea: „O, cât de mincinoasă este viaţa tinereţii, întru care fie te sminteşti, fie sminteşti pe alţii! Cu cât mai bună este bătrâneţea! Iar sufletul meu se umple de tristeţe văzând cât trebuie să aştept până ce voi urca la Domnul”.

Şi-a vandut toate averile, a împărţit venitul săracilor şi a trăit după aceea numai din munca mâinilor ei.

În acea perioadă, împaratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creştini, oriunde îi va afla, fără nici o judecată sau sentinţă. Pentru că a mărturisit că este creştină, Sfânta Muceniţă a fost ucisă de către un soldat, în timp ce mergea spre biserică.

Tot pe 30 decembrie sunt pomeniţi: Cuvioasa Teodora din Cezareea; Sfântul Mucenic Fileter; Cuviosul Leon, arhimandritul.

31 decembrie: Cuvioasa Melania Romana. S-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a doua jumătate a secolului al IV-lea. A fost silită de către părinţii săi să se căsătorească cu un tânăr nobil, Alpinian, cu care a avut doi copii. După naşterea celui de-al doilea copil, Melania şi Alpinian au hotărât să stea împreună doar ca frate şi soră. După o vreme, cei doi copii ai lor s-au mutat la Domnul. Atunci au hotărât să împartă averea săracilor, bisericilor şi mănăstirilor. Au călătorit în multe ţări şi cetăţi, făcând pretutindeni danii. I-au vizitat pe părinţii din pustia egipteană, învăţând şi zidindu-se sufleteşte din convorbirile cu ei.

Cuvioasa Melania postea foarte strict, avea rânduiala de rugăciune şi citea mereu în întregime toate Sfintele Scripturi. În Alexandria, au primit binecuvântarea Sfântului Chiril. După aceea, au călătorit la Ierusalim şi s-au stabilit la Muntele Măslinilor.

Acolo Cuvioasa Melania a trăit într-o peşteră vreme de paisprezece ani. A întemeiat o mănăstire de bărbaţi şi alta de femei. La chemarea unei rude de-a ei, cuvioasa a călătorit la Constantinopol şi l-a convertit la credinţa creştină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors la Muntele Măslinilor, unde a trecut la Domnul în anul 439.

Tot pe 31 decembrie sunt pomeniţi: Sfântul Zotic, hranitorul de orfani; Sfântul Ghelasie; Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia; Sfânta Muceniţă Olimpiodora; Sfântul Gaiu; Sfânta Muceniţă Nemia; Sfântul Mucenic Vusiride; Sfântul Mucenic Gaudentie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement