Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sărbătorile Pascale „resuscitează” turismul în Apuseni

Publicat

Agroturismul rămâne cel mai căutat de turiştii români, în perioada Paştelui, însă nu la fel de mult ca anii trecuţi. Pensiunile din judeţul Alba sunt afectate de criză. Turiştii sunt mai puţini, iar proprietarii de pensiuni se văd nevoiţi să schimbe condiţiile şi să lase din preţuri. Gradul de ocupare la unele pensiuni din munţii Apuseni, în perioada sărbătorilor Pascale, este zero.

Sărbătorile readuc turiştii în pensiunile montane

Doar sărbătorile îi mai salvează pe unii proprietari de pensiuni. „De Paşti şi de Crăciun sunt singurele perioade din an când avem un plus la clienţi, pentru că, în rest, ne zbatem să supravieţuim. Iarna e cumplit de greu să acoperim cheltuielile cu gazul, motiv pentru care sutem nevoiţi chiar să refuzăm clienţii când aceştia sunt foarte puţini. De Crăciun, recuperăm, dar nu ca altădată, iar de Paşti la fel. Oricum, clienţii sunt mai puţini decât în alţi ani, cu aproximativ 10-20 de procente”, a afirmat proprietarul unei pensiuni din Arieşeni.

Proprietarii de pensiuni se adaptează vremurilor

Apropierea Sărbătorilor Pascale readuce speranţa proprietarilor de pensiuni din Apuseni, care se pregătesc să-i întâmpine pe turişti cu oferte variate. Întreprinzătorii din agroturism au înţeles că trebuie să ia măsuri pentru a trece de perioada de criză şi s-au adaptat cerinţelor turiştilor. „Am montat chiuvete şi aragaz, pentru că, de un an, toţi turiştii care ne trec pragul vin cu mâncare la ei. Pentru a nu ne pierde clienţii, am ales varianta de a le facilita accesul la utilităţi cum sunt aragaz sau chiuvetă. Practic, am construit o bucătărie pentru ei“, a afirmat Aurora Morar, proprietara Pensiunii „Aurora”, din Albac. Pentru că mulţi turişti întrebau doar informativ detalii despre cazare, proprietarii de pensiuni au lăsat din preţuri sau au găsit de cuviinţă să ofere pachete îmbogăţite. „E dificil, şi pentru ei, şi pentru noi. Am lăsat la preţuri cât am putut, însă viaţa la munte este costisitoare, când te aprovizionezi de la oraş“, a spus Liliana Vâlceanu, proprietara Pensiunii „Casa noastră” din Arieşeni.

Bucate tradiţionale la masa Pascală

Anul acesta, turiştii care aleg să îşi petreacă Paştele la munte pot opta pentru cazare începând de la 60 lei până la 120 lei. Un sejur de trei zile care include pensiune completă plus masă festivă, în ziua de Paşte costă 200 lei la Pensiunea „Heidi”, situată în Satul de Vacanţă Vârtop-Arieşeni, la limita dintre judeţul Bihor şi judeţul Alba.

Tot pe perioada Paştelui – 23-26 aprilie 2011 -, un sejur cu pensiune completă de 3 nopţi şi patru zile ajunge la 225 lei. Dacă turiştii vor opta pentru cazare cu 50 lei pe zi, pot alege masa festivă de la finalul sejurului, cu 75 lei la Pensiunea „Casa Manu” din Roşia Montană.

Bucătarii pensiunilor îi vor întâmpina pe turişti cu bucate tradiţionale, pregătite special pentru Sărbătorile Pascale. „Mâncărurile vor consta în preparate tradiţionale din miel şi anume: drob, friptură, tocăniţă, ciorbă de miel, ouă roşii de casă, salate de murături, desert cu diferite feluri de prăjituri şi cozonac. La masă vor fi oferite, din partea casei, ţuică de casă, cornată, vin de casă. La cerere, se pot servi şi alte feluri de mâncare”, a precizat Manuela Bolog, administratorul Pensiunii „Casa Manu”.

Grupurile de turişti de 20 de persoane vor achita pentru un sejur Pascal, la una dintre pensiunile din Apuseni, cu masa festivă inclusă, între 2.500 şi 4.500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate