Connect with us
Publicitate

Actualitate

Scandal cu ameninţări între ciobani la Loman, din cauza unei păşuni. Un bărbat de 38 de ani a fost amendat de jandarmi

oi pasune

Publicat

oi pasuneDupă ce a ameninţat cu bătaia, un cioban din satul Loman, comuna Săsciori a fost amendat de jandarmi cu 500 de lei. Scandalul ar fi pornit de la încălcarea regulilor privind păşunatul.

Incidentul s-a petrecut luni, 13 iulie, în jurul orei 10.00, la ieşirea din municipiul Sebeş spre Vinţu de Jos, în locul cunoscut de localnici sub denumirea de „Pepiniera”.

Un cioban a apelat la ajutorul jandarmilor după ce, pe un teren unde cumpărase dreptul de păşunat, un alt cioban intrase cu oile. Supărat că iarba plătită de el era păscută de oile intrusului a stăruit pe lângă acesta să părăsească zona, dar s-a lovit de un refuz categoric. Când a insistat a fost înjurat, jignit şi ameninţat că va fi bătut cu bâta „din dotare” .

Un echipaj de jandarmerie a intervenit de urgenţă şi a acţionat pentru aplanarea conflictului. Vinovat de producerea incidentului a fost găsit cel care încălcase proprietatea, un crescător de ovine în vârstă de 38 de ani, din satul Loman, comuna Săsciori.

Extrem de nervos, chiar şi în prezenţa jandarmilor, acesta a continuat să-şi înjure oponentul şi să-l ameninţe că după plecarea acestora “ îşi va rupe bâta pe spinarea lui ”. În aceste condiţii a fost invitat în autospeciala de intervenţie a jandarmilor şi i-au fost explicate prevederile legale incidente în materia infracţiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului.

Informaţiile primite, acompaniate şi de o amendă contravenţională în valoare de 500 lei, se pare că l-au determinat să se calmeze şi să renunţe la intenţiile violente, deoarece în scurt timp de la coborârea din maşina jandarmilor şi-a luat oile şi a plecat.

Prevederi legale din Noul Cod penal

Art. 193 Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 194 Vătămarea corporală

(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

a) o infirmitate;

b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;

c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;

d) avortul;

e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,

se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.

Art. 195 Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.

Art. 253 Distrugerea

(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.

(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte.

Art. 256 Tulburarea de posesie

(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate