Connect with us
Advertisement

Administrație

Scandalul lipsei de apă în Alba: Oamenii nu mai rezistă la secetă, autoritățile ”se fac că plouă”

Scandalul lipsei de apă în Alba

Publicat

Fără apă de trei săptămâni. Așa stau oamenii din partea de sus a satului Ohaba, din județul Alba. Dar nu sunt singurii. 

Compania de apă nu reușește să alimenteze zone extinse din județ și nici nu pare a avea soluții în afara unor comunicate seci legate de sistarea apei și organizarea unui program de distribuție pe care chiar firma nu îl respectă. 

În prezent, în județ sunt 62 de localități afectate de restricțiile la consumul de apă.

La Ohaba, oamenii sunt disperați. Un locuitor al comunei a sunat la redacție pentru a spune că familia sa nu are apă de săptămâni întregi (cu o excepție, ”când a plouat data trecută”).

”Suntem 4 angajați. Trebuie să ne spălăm și să ne spălăm hainele, mergem la serviciu, nu avem apă la animale. Este pur și simplu insuportabil. Ce să facem, cui să ne adresăm?” a transmis acesta.

Este al treilea locuitor al comunei care sună la redacție în doar câteva zile, semn că oamenii sunt disperați și nu mai au la cine să apeleze.

”Înțeleg că nu este apă, că bazinele nu se pot umple, înțeleg că nu putem avea apă tot timpul, dar de ce nu există un program pe care să îl respecte? Ieri a fost un pic de apă, dar nu a ajuns la mine, care locuiesc în partea de sus a satului.

De fapt, nu a ajuns la jumătate de sat. Tot ce vrem este să avem un program. Cei de la APA CTTA nu au mai fost în comună să citească apometrele din pandemie.

Bagă din burtă. Eu am 20 de metri cubi plătiți în avans față de consum. Este normal? Ce fel de firmă e asta?” a spus omul.

Situația este la fel și în alte părți ale județului. În multe cazuri, în zonele în care nu ajunge apa stau oameni în vârstă, care nu se pot descurca, iar zilele caniculare sunt un adevărat coșmar pentru ei.

Furnizorul de apă este depășit, iar autoritățile județene, Consiliul Județean, Instituția Prefectului, la fel.

Cel puțin până la această oră nu au fost luate măsuri alternative pentru alimentarea cu apă a acestor oameni.

De exemplu cu cisterna. Ideea este a altui cititor, tot din Ohaba.

Situația de la Ohaba nu este singulară. La fel se întâmplă în foarte multe locuri din județul Alba.

”Buna ziua, ce se întâmpla cu apa de nu avem de atâtea zile? Este o bătaie de joc. Unii oameni de la școală la vale au toți numai cei care stau sus nu au?” a scris o femeie din Pănade, dintr-o altă parte a județului.

”Bună seara nu ne-a dat drumul la apă numai aseară un pic și s-a luat imediat. Mâine avem nuntă, cu ce facem baie? Cum ne spălăm să mergem luni la serviciu?” este un alt mesaj sosit în weekend pe adresa redacției.

”Sunt șofer de microbuz. Cum să merg între oameni? Nu mă interesează explicațiile lor că nu e apă, că nu se poate. E vorba despre organizare. Se se organizeze să ajungă apă câte puțin la toată lumea. Nu am pretenții să am apă zi de zi, dar măcar o dată la câteva zile” a spus un alt cititor, care a sunat la redacție marți dimineața.

Omul mai spune că are tot timpul în mașină bidoane pentru cazul în care întâlnește în drumurile sale, un izvor.

Iar exemplele pot continua.

Primarul din Ohaba a cerut APA CTTA să decolmateze izvoare mai vechi.

De cealaltă parte, Apa CTTA dă vina pe secetă, publicând aproape zilnic comunicate ”seci” și programe de distribuție a apei de care nu se poate ține.

Nici o măsură concretă și nici măcar o scuză față de comunitățile pe care nu le poate alimenta. Asta în timp ce șefii companiei iau bonusuri de ”performanță”.

Vezi detalii despre salariile și bonsurile șefilor de la compania de apă – VIDEO: Ce salariu ”curge” în buzunarul șefului APA CTTA Alba, Ștefan Bardan. Care este salariul mediu din companie

La asta se adaugă sistemele prost realizate (de exemplu modul în care se umplu rezervoarele care alimentează Ohaba, unde apa nu ajunge pentru că trece întâi pe la consumatorii din sat) investiții scumpe care nu rezolvă de fapt problemele județului și prețuri enorme pentru un serviciu plin de rateuri.

Ce (nu) fac autoritățile

Autoritățile județene ”se fac că plouă” și așteaptă ca problema să treacă de la sine.

Pentru șefii județului problema apei este un subiect ”sensibil”, politizat în timpul campaniei electorale prin aluzia la prețul mare pe care îl plătesc consumatorii.

Temperaturile de 40 de grade, îndurate de o parte dintre oamenii din județ fără apă la robinet, au paralizat și reacția instituțională.

În câteva săptămâni de când a apărut problema, nici o instituție nu a mișcat nimic. Doar câteva explicații legate de criza de apă care se adâncește, pe care le puteți citi aici: Cum explică APA CTTA Alba programul de apă cu porția în mai multe localități din județ.

Spre exemplu, spune unul dintre cititorii Alba24, ar fi putut să ducă oamenilor apă cu cisternele, așa cum se face într-o situație de criză.

De remarcat: nu este primul an în care apar astfel de probleme. Alba24 a scris și anii trecuți că oamenii rămân fără apă timp de zile întregi.

De la un an la altul nu se schimbă nimic: nu sunt strategii de investiții multianuale pentru rezolvarea acestei probleme, sau cel puțin nu unele comunicate public și nici unele care să aibă și efecte.

Problema apei potabile afectează un număr foarte mare de locuitori ai județului. În acest context, oamenii așteaptă reacții și măsuri de la Consiliul Județean Alba, Apa CTTA Alba și Instituția Prefectului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Sanda

    marți, 23.07.2024 at 11:00

    Fiecare casa ar trebui sa aibă un bazin de colectare a apei de ploaie, în acest mod nuci o strada nu ar mai fii inundata la fiecare ploaie. Apa în vai curge, o fântână la cel puțin 2 case cu hidrofor, sisteme de irigare. În trecut când oamenii la țară nu aveau apă curenta trasa în curte, se descurcau și cu animalele și cu udatul grădinilor, și cu spălatul hainelor cu igiena casei… Acum sistemul te obliga sa fii dependent de el… Sa îți dea apa și hrana cu porția, și tot ce înseamnă supraviețuire. Au stricat tot, și acum ridica neputincioși din umeri, la bani însă cât de mulți… Se inghesuie

  2. Adela Vlad

    marți, 23.07.2024 at 16:48

    Perfecta dreptate !!!In Lupu (Cergau Mare)este exact aceeași problema din APRILIE și atunci nu era secetă. Un exemplu bun sunt satele din jud Sibiu (Broșteni)care sunt în zone mai înalte nu au avut probleme cu apa nici măcar pe secetă deci se poate. Dacă se vrea se pot găsi soluții dar nu se vrea!!

  3. Bogdan I

    miercuri, 24.07.2024 at 00:46

    In loc sa suplimenteze sursele de apa prin foraje la adancimi de peste 100 m …ei isi maresc salariile deoerece sunt angajati model si isi merita primele… Administratori incompetenti = Lipsa apei la robinet …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement